Binnen zitten was nog nooit zo leuk!

Het huidige corona-binnenleven gaat niet iedereen even makkelijk af. Waar de één zich prima in huis vermaakt, kan de ander zijn eigen muurposters al niet meer aanzien. Toch is er met een beetje creativiteit voldoende leuks te doen, óók in je eigen woonkamer! Kun je wel een beetje inspiratie gebruiken? Wij verzamelden de leukste binnen-activiteiten voor mensen met een beperking.

Bewegen

Bewegen op muziek

Fysiotherapie Abrona heeft een aantal superleuke beweegvideo’s gemaakt, speciaal voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Met steeds een rolstoel-vriendelijke variant! Beweeg op muziek met vrolijke opdrachten als ‘superman’ en ‘de douche druppel’. Ook aan sportievelingen hebben ze gedacht, met een paar pittige Tabata-workouts. Je vindt ze op hun YouTube kanaal.

Topfit trainingen

Voor fitnessliefhebbers met een beperking maakte TOPFIT een serie intensieve workouts. Met de video’s van 15 minuten verbeter je je mobiliteit, kracht, balans en lenigheid. Elke oefening biedt variaties voor mensen met een fysieke beperking. Maak je klaar voor een pittig portie spierpijn. Let’s go!

Stoelyoga

Liever wat meer ontspannen? Op het kanaal van Stoelyoga Nederland vind je talloze online stoelyoga-lessen om vanuit je woonkamer te volgen. Heerlijk om na een stressvolle dag weer even tot jezelf te komen. Bekijk de lessen hier!

Kijken

Toverbal Theater

Het Toverbal Theater heeft een eigen theater, restaurant en cadeauwinkel, waar vele medewerkers met een beperking werken. Helaas zijn ook zij gesloten vanwege  de coronamaatregelen. Om toch contact te houden met hun medewerkers en achterban, delen zij verschillende video’s op hun Facebookpagina over dans. Iedereen mag meedoen! Van hip-hop tot de salsa én iedereen mag mee doen!

Hallo Thuis tv

Philadelphia heeft de afgelopen maanden onder de naam Hallo Thuis een livestream uitgezonden op hun YouTube kanaal. Je kunt deze nog steeds terug kijken! l. Met speciale inhoud, afgestemd op het niveau van mensen met een verstandelijke beperking. Alles wat je moet weten over het coronavirus, maar ook optredens, workshops, leuke verhalen, grappige filmpjes en de mogelijkheid om zelf iets te delen. Kijk het nu terug!

Snoes het snoezelvarken

Snoes het snoezelvarken woont op een zorgboerderij. Nu hij in quarantaine zit, deelt hij zijn avonturen op YouTube, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij maakt van elke dag een feestje! Je volgt zijn belevenissen in Poppentheater Ankie’s Poppenkraan.

PretApp

Theater bij je thuis: het kan met de PretApp van ’s Heeren Loo. De app biedt korte, prikkelarme toneelstukjes voor mensen met een geestelijke beperking. De overzichtelijke app is gemakkelijk zelf te bedienen. Beleef de avonturen van Boen de poes, van Kees de lijster en luister naar prachtige liedjes. Download de app in de Google Play Store of in de App Store!

PretApp

Lezen

Survival gids voor thuiszitters

Niet voor iedereen is het thuiszitten nieuw. Voor veel mensen met een beperking is het hun dagelijkse realiteit, waardoor ze inmiddels ware ervaringsdeskundigen zijn geworden. Zo ook Tess en Jeske. Tess heeft door niet-aangeboren hersenletsel maandenlang thuis moeten revalideren. Jeske ligt door haar ziekte Osteogenesis Imperfecta het grootste deel van de dag in bed. De twee experts in thuisblijven maakten een ‘survivalgids’ met tips om de corona-periode door te komen. Bekijk hun tips hier!

Zintuigenverhalen

Kentalis maakte een serie vrolijke zintuigenverhalen voor mensen met een meervoudige communicatieve beperking. Op hun YouTube kanaal vind je 4 korte verhalen met de keuze tussen ondersteunende gebaren of volledige gebarentaal. Met enkele alledaagse materialen doe je thuis gemakkelijk mee!

Special Arts bulletin 

Special Arts richt zich op kunst en talentontwikkeling bij mensen met een handicap. Nu de dagbesteding tijdelijk niet door kan gaan, bedenken ze andere manieren om hun kunstenaars en publiek te bereiken. Een paar keer per week brengen ze het Special Arts Bulletin uit, waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Omring je thuis met de mooiste kunst en poëzie! 

Doen

[Buddies] activiteiten

[Buddies] brengt jongeren met en zonder beperking dichter bij elkaar. De koppels gaan er samen op uit om bijvoorbeeld te sporten, te gamen of gewoon een wandeling te maken door het park. Nu de corona-crisis het onmogelijk maakt om in levende lijve af te spreken, biedt de organisatie allerlei leuke online initiatieven om de tijd te doden. En deze zijn natuurlijk ook hartstikke leuk voor niet-buddies!  Ga eens een lekker middagje loungen met een woordzoeker, doolhof, kleurplaat, hersenkraker of het enige echte Buddies vriendschapsspel!

Speurtocht

Een speurtocht binnenshuis, in de tuin of door de straat: met Troovie maak je in een paar klikken je eigen speurtocht op je mobiele telefoon. Onderweg voer je grappige opdrachten uit. Tip: maak een speurtocht voor je buurmeisje en laat haar er één voor jou maken! Begin snel!

EMB spellen

Door de coronacrisis zijn kinderen aangewezen op thuisonderwijs. Daarbij denken we vaak aan het maken van schoolwerk, maar voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking is dit net even anders. IXVO verzamelde een aantal leuke spelletjes en activiteiten om ook thuis voldoende uitdaging en ontwikkeling te blijven bieden. Ontdek ze hier!

8-weekelijkse dagbesteding

Maar liefst 56 dagen lang een leuk en uitdagend programma? Volg dan de online dagbesteding van de Academie voor Zelfstandigheid. Speciaal voor bewoners en medewerkers in de gehandicaptenzorg stelden zij acht themaprogramma’s samen, vol creatieve en leerzame activiteiten. Jet is Jarig, Oranjeweek, de Quarantaine Challenge en nog veel meer!

Hallo Thuis Activiteiten

Ben je even uitgekeken op het Hallo Thuis live-kanaal van Philadelphia? Ze hebben ook tientallen leuke knutsels, recepten en activiteiten voor je verzameld. Van pennenhouders tot pindarotsjes… Vervelen is nu echt geen optie meer! Kijk snel wat Philadelphia voor je in petto heeft.

Zo zie je maar; er valt nog genoeg te ontdekken binnenshuis! Heb je zelf een leuke tip die niet in dit overzicht mag ontbreken? Stuur hem op naar info@handicap.nl.

De HandicapNL update

Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons werk en onze acties voor iedereen met een handicap? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief HandicapNL Update.

Meld je hier aan!

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd