HandicapNL ontvangt 2.211.742 euro van de VriendenLoterij

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij op 11 februari heeft HandicapNL een cheque ter waarde van 2.211.742 euro in ontvangst genomen. HandicapNL bedankt de Vriendenloterij en al haar spelers voor deze prachtige bijdrage voor alle mensen met een handicap in Nederland.

Tijdens het gala van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, Vrienden Loterij, BankGiro Loterij) worden traditiegetrouw de jaarlijkse giften aan goede doelen bekendgemaakt.  HandicapNL is ontzettend blij met deze fantastische bijdrage. Hiermee zorgen we dat iedereen in Nederland met een handicap krijgt waar ze recht op hebben; eerlijke kansen in de samenleving.

VriendenLoterij-deelnemers maken het mogelijk

Dankzij de VriendenLoterij-deelnemers kon er een record bedrag van 61,1 miljoen euro verdeeld worden onder 54 Nederlandse goede doelen. De helft van ieder door hen gekocht lot gaat naar goede doelen die zich richten op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van Nederlanders.  HandicapNL wil alle deelnemers hiervoor bedanken.

Geld voor onze droom

De maatschappij vraagt steeds meer van mensen. Ook van mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en hun naasten. Zij moeten zichzelf zo goed mogelijk redden. En dus is er de noodzaak voor meer regie over hun eigen leven en de zorg. De droom van HandicapNL is dan ook mensen met een handicap en hun naasten sterker maken om – waar mogelijk – volwaardig mee te kunnen doen. Met het mooie geldbedrag van de Vriendenloterij financieren wij projecten die het verschil maken voor mensen met een handicap.

Wens Vleutense Femke Riel in vervulling door Vriendenloterij en HandicapNL

In de aanwezigheid van vrienden, familie en Vriendenloterij-ambassadeur Irene Moors is Femke Riel uit Vleuten vandaag in het Cobramuseum in Amstelveen verrast met de Vriendenfonds hartenwens. Femke is met haar Stichting hetWerkvan een bijzondere relatie van HandicapNL en zet zich al jaren in om kunst van kunstenaars met een verstandelijke beperking naar een markt zonder beperking te brengen. Voor de gelegenheid zijn een twintigtal werken van deze kunstenaars in het Cobramuseum tentoongesteld en gaat daarmee de langgekoesterde wens van Femke in vervulling.

Outsiderart in Cobramuseum

Eerder op de dag werd Femke Riel door Linda Ostendorp van HandicapNL naar Amstelveen gelokt. Daar dook Vriendenloterij-Ambassadeur Irene Moors met haar cameraploeg op om Femke met een bijzonder cadeau te verrassen: een schilderij van haar zwager Derk Wessels. Derk is kunstenaar, heeft het syndroom van Down en is tevens Femke’s grote inspiratiebron.

Verrassing compleet

Femke werd vervolgens door Irene Moors meegenomen naar het Cobramuseum. Daar werd ze verrast met een tentoonstelling van kunstwerken, gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke beperking. Deze bijzondere expositie was tot en met 25 november 2018 te zien in het museum. Uiteraard ontbreekt het werk van Derk niet. De verrassing werd compleet toen familie, vrienden én de kunstenaars zelf tevoorschijn kwamen.

Kunstenaars met verstandelijke beperking

Femke is initiatiefnemer van Stichting hetWerkvan en samen met HandicapNL wordt jaarlijks de BuitenGewoon Kunst tour gehouden waarbij kunstenaars met een verstandelijke beperking inspiratie opdoen en een podium krijgen voor hun werk. Voor HandicapNL is haar jarenlange inzet de reden om in samenwerking met het Vriendenfonds van de Vriendenloterij haar te verrassen en zo haar droom te verwezenlijken.

Vacature: Vrijwillige vriendschapscoach [Buddies] (4 uur)

[Buddies] van HandicapNL zoekt

20 vrijwillige vriendschapscoaches

[Buddies] van HandicapNL helpt bijzondere vriendschappen tot stand te komen. Vriendschap tussen jongeren met- en jongeren zonder een verstandelijke beperking. Op dit moment staan er veel jongeren met een verstandelijke beperking op de wachtlijst om gekoppeld te worden aan een vriend. Dat willen wij graag snel oplossen en daarvoor hebben wij hulp nodig. Help jij ons mee om dit mogelijk te maken als vriendschapscoach binnen jouw regio?

Wat verwachten wij van jou?

Samen met de regiomanager bekijk jij welke koppelingen mogelijk zijn en maak je een afspraak voor een koppelgesprek. Jij zorgt dat iedereen die bij het gesprek aanwezig moet zijn er ook is en je begeleidt het gesprek. Jij beoordeelt volgens de criteria van [Buddies] of de vriendschap een goede match is en doet aanbevelingen aan de regiomanager. Als er een ‘klik’ is, dan zorg jij voor de terugkoppeling richting de regiomanager. Vind je het leuk om ook na het gesprek het vriendschapskoppel blijvend te volgen en te begeleiden dan is dat ook mogelijk. Als vriendschapscoach verwachten wij dat je gemiddeld 4 uur per week ingezet zal gaan worden. De tijden en dagen bepaal je zelf. Reiskosten worden vergoed.

Profiel van de vriendschapscoach:

 • Je bent gemiddeld 4 uur per week inzetbaar;
 • Je hebt een goed inlevingsvermogen;
 • Je hebt affiniteit en bij voorkeur ervaring met de doelgroep;
 • Kunt planmatig werken;
 • Kunt mensen aan je binden;
 • Hebt ervaring in het begeleiden van gesprekken;
 • Kunt zelfstandig werken;
 • Bent besluitvaardig;
 • Je kunt mondeling en schriftelijk goed in het Nederlands communiceren.

Wat bieden wij?

[Buddies] verzorgt voor jou een training, voordat je gaat starten met je werkzaamheden. Daarnaast word je ondersteund door de regiomanager en het secretariaat. Onbetaalbaar is de brede glimlach, en de voldoening bij elke geslaagde koppeling!

[Buddies] is actief in 26 gemeenten en is verdeeld over 4 regio’s; Noord, Zuid, Midden en Zuid/West. Elke regio wordt aangestuurd door een regiomanager. Het landelijk secretariaat is gevestigd in Odijk.

Voldoe je aan bovenstaand profiel en wil jij bijzondere vriendschappen mogelijk maken? Dan zijn wij op zoek naar jou! Neem contact op met onze programmamanager, Marcia van Beek; Marcia@handicap.nl of 030-2363777. Wij kijken uit naar jouw reactie.

 

HandicapNL zoekt deelnemers voor Rehab Academy

HandicapNL en de Rehab Academy helpen de komende twee jaar ruim dertig mensen met een fysieke beperking de regie op hun leven terug te krijgen. In de praktijk blijkt namelijk dat ‘reguliere’ revalidatie in een kliniek vaak te weinig toekomt aan het volwaardig terugkeren en meedoen in de samenleving. Tijdens de opleiding op de Rehab Academy, een initiatief van Stichting Revalideren is Leren, blijkt dat de praktijk in de maatschappij de beste leerschool biedt. Reden temeer voor HandicapNL om het initiatief van de Rehab Academy volmondig te steunen. 

Extra kennis, ervaring en inzichten

Inge en Coen Vuijk, oprichters van de Rehab Academy, zien dat in toenemende mate revaliderende mensen zonder reëel perspectief naar huis worden gestuurd. Ondanks dat ze tevreden zijn over de revalidatie, ervaren ze thuis pas wat het leven met een beperking écht inhoudt. Vandaar dat Inge en Coen deze speciale opleiding zijn gestart. Zodat mensen met een fysieke beperking extra kennis, ervaring en inzichten krijgen, die eerder tijdens het revalidatietraject ontbrak.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Bij de Rehab Academy gaan deelnemers uitdagingen aan en verleggen zo hun eigen grenzen. Ze leren nieuwe oplossingen vinden en krijgen weer grip op hun leven. De opleiding is speciaal voor mensen die net een revalidatietraject hebben afgerond, maar ook voor hen die na een aantal jaren letterlijk en figuurlijk vastlopen. Aan de hand van een intakegesprek stelt de deelnemer samen met Rehab Academy zijn doelen vast.

Schrijf je in voor de Rehab Academy!

Gedurende drie tot vijf maanden werk je, zowel thuis als op locatie, aan je eigen doelen. Geen vastomlijnd programma, maar maatwerk. Hiervoor werk je samen met opleiders, lotgenoten, diverse ervaringsdeskundigen en experts. Zij ondersteunen tijdens diverse activiteiten, zodat de eerder gestelde doelen ook echt worden behaald. Ken of ben jij iemand  die een duwtje in de rug kan gebruiken? Meld je aan of neem dan contact met ons op via service@handicap.nl of schrijf je in via www.handicap.nl/rehab-academy.

Rehab Academy en HandicapNL

HandicapNL droomt van een maatschappij waarin iedereen zijn eigen keuzes kan maken en ondersteunt initiatieven die ertoe bijdragen dat mensen met een handicap sterker in het leven staan. Het opleidingstraject van de Rehab Academy helpt de zelfstandigheid van mensen met een fysieke beperking te vergroten. Daarom zijn wij heel trots om samen te werken met de Rehab Academy.

Toegankelijke natuurgebieden voor iedereen

De natuur is er voor iedereen en dus vind HandicapNL het belangrijk dat deze ook toegankelijk wordt voor iedereen. Samen met o.a. Natuurmonumenten is daarom dit project gestart. We spraken de initiatiefnemers van dit project. 

Jade Vening is hoofd communicatie bij HandicapNL:

‘De natuur moet toegankelijk zijn voor iedereen. Het is bij uitstek de plek waar je je kunt opladen en is voor mensen die dit misschien wel het hardst nodig hebben, het minst bereikbaar. We zijn gaan nadenken over hoe we dat het beste konden vormgeven, en met welke partijen. De natuur wordt in Nederland beheerd door Natuurmonumenten dus was het logisch dat we samen met hen gingen zoeken naar oplossingen.

‘Een klaphek krijg je vanuit een rolstoel niet open’

Samen met Natuurmonumenten, Groen en Handicap, NSGK en de Speeltuinbende deden wij een aanvraag bij de PostcodeLoterij om natuur toegankelijk te maken voor iedereen. We hebben een lijst van 40 gebieden samengesteld en al deze gebieden zijn met mensen uit de doelgroep bezocht. Want zij weten het beste wat daarvoor nodig is.’

Mark Mandemaakers is projectleider bij Natuurmonumenten:

‘Ook wij merkten dat veel mensen er nauwelijks bij stilstaan hoeveel obstakels er zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. De klaphekken in onze natuurgebieden, krijg je vanuit een rolstoel bijvoorbeeld niet open. En soms kun je de omgeving helemaal niet zien vanuit een scootmobiel.

We werken er dus hard aan om dit soort dingen op te lossen, soms samen met onder andere een blindeninstituut of verzorgingstehuis. Zij weten waaraan behoefte is. Maar ook met de hulp van technische opleidingen om ingewikkelde problemen, zoals dat klaphek, op te lossen. Tijdens die wandeling keken we naar zaken als: is er een bushalte in de buurt of invalidenparkeerplaats? Zijn horeca en toiletten toegankelijk? Staan de rustbankjes dicht bij het pad? Dit soort projecten geeft zo veel voldoening.’

Dankzij jullie donaties aan HandicapNL kan iedereen genieten van de natuur.

tekst: Susan Haveman, fotografie: Natuurmonumenten

Kijk voor meer informatie op handicap.nl/blog/toegankelijke-natuurgebieden/

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.   

Aan Tafel: Wrap it up; alles kan in een wrap!

In ons nieuwe magazine saam[en] staan naast allerhande interviews, columns en achtergrondartikelen ook recepten. Ditmaal staat er een tomatenpasta met in de oven geroosterde tomaten op het menu. Want wat is er nou leuker dan samen gezellig koken en lekker eten?

Hoofdgerecht, 4 personen

Turkse Wrap (pizza) Ingrediënten

4 Turkse pizzabodems (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

80 g tomaat in vieren 80 g ui, in grove stukken

1 rode paprika, in blokjes gesneden

100 g gehakt (of hou het vegetetarisch en laat het gehakt helemaal weg)

5 g zout 3 g gedroogde peterselie

2 g gedroogde tijm 2 g gemalen komijnzaad

zonnebloem- of olijfolie

ijsbergsla, halve krop in reepjes gesneden

Turkse yoghurt

sambal

Bereiden:

 1. Mix in een keukenmachine of blender de tomaat, ui en paprika tot een saus. Prak en meng met een vork het rauwe kalfsgehakt erdoor. Meng dan de kruiden en een scheutje olie erdoor.
 2. Bak de wraps een minuut in de koekenpan of 4 minuten in een voorverwarmde oven (220°C).
 3. Verdeel de ijsbergsla over de pizza’s. Schep 2 el Turkse yoghurt en eventueel wat sambal over de breedte van de pizza.
 4. Rol de pizza dan zo op dat de yoghurt en sambal over de breedte zijn verspreid. Eet meteen op, want warm zijn ze het lekkerst.
 5. Vul bakjes met ingrediënten waarvan je eigenlijk een beetje af wilt. Laat ieder zijn eigen wrap vullen en maak af met een flinke schep (Turkse) yoghurt. Iedereen geniet en je bent van je restjes af.

Weetje: Wraps zijn een soort pannenkoeken, meestal gemaakt van tarwe- of maisbloem. Letterlijk betekent ‘wrap’ inpakken/oprollen. Met de vulling kun je oneindig variëren.

Zelf vier wraps maken

Los 1 tl bakpoeder op in een beetje warm water. Doe het samen met 250 g bloem, 3 g zout en een el olie in een kom. Voeg in delen in totaal 150 ml lauw water toe, terwijl je de ingrediënten met je handen mengt. Kneed ongeveer 10 min tot een elastisch, dik deeg en vorm het tot een bol. Laat ± 5 tot 10 min rusten.

Verdeel de bol in stukken van ± 100 g en rol tot kleine, ronde bollen. Leg ze op een bord, dek af met plasticfolie en laat een half uur rusten. Bestuif een oppervlakte met bloem en rol de bolletjes met een deegroller tot dunne wraps. Bak ze ongeveer 1 min in een koekenpan.

Wraps komen oorspronkelijk uit Mexico, maar er zijn veel meer landen die een soortgelijk gerecht hebben. Zo heet een wrap in Italië een piadine en in Spanje een quesadilla. Het meel dat wordt gebruikt is steeds net even anders, maar de toepassing even veelzijdig.

1x koken 2x genieten

Restjes over van de feestdagen of gewoon een keer te veel gekookt? Maak daar dan de volgende dag een heerlijke wrapvulling van. Met een kant-en-klare wrap van de supermarkt, heb je een heerlijke maaltijd met weinig moeite.

Bij een Mexicaanse wrap hoort guacamole. Hiervoor gebruik je avocado’s. Maar wat als deze bij aankoop niet rijp zijn? Wikkel de avocado in aluminiumfolie en leg hem 10 minuten in een op 200 graden verwarmde oven. Laat de vrucht afkoelen en voilà een heerlijke eetbare avocado.

Bron: boek amsterdam kookboek, uitgeverij brandt €25

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.   

Gijs de Kort (23) geeft jongeren met een beperking een zorgeloze vakantie

Je kunt dromen van een samenleving, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en meedoet. Maar nóg mooier is om er ook echt werk van te maken. En dat is precies wat Ragna, Abel, Gijs en Irene doen. Met hun (vrijwilligers)werk helpen zij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder.

24 uur verantwoordelijk

‘Afgelopen zomer ben ik voor het eerst meegegaan tijdens een vakantieweek voor jongeren met een beperking. De verhouding is een-op-een. Dus je wordt aan een jongere gekoppeld, waarvoor je ook echt 24 uur per dag verantwoordelijk bent. Dat is best spannend: het moet wel een beetje klikken, maar gelukkig was dat zeker zo.

“De afwisseling vond ik erg leuk.”

Biertje drinken, geweldig!

Ik moest ‘mijn’ gast scheren, dat was helemaal nieuw voor mij. Maar ik ben wel van het aanpakken, dus we hadden samen snel uitgedokterd wat het beste werkte. De afwisseling vond ik erg leuk. Hij was boven de 18, dus mocht wel een biertje drinken. Geweldig vond hij dat. En de volgende dag was hij net zo blij met de strijkkralen die we in de winkel voor hem kochten.

Alles draait om hen

Door het jaar heen werk ik als leerkracht van groep 4. Daarbij is plezier natuurlijk ook belangrijk, maar ik probeer mijn klas toch vooral iets te leren. Tijdens de vakantieweek voor jongeren met een beperking draait juist alles om plezier. Als jongeren in een woonvoorziening wonen, moeten ze natuurlijk weleens even wachten tot er tijd voor ze is. Op vakantie hoeft dat nooit; alles draait om hen. Ze genieten enorm van alle aandacht en ik geniet er weer van om ze die aandacht te kunnen geven.’

Meer informatie over deze vakantieweken? Kijk op www.wielewaal.nl. HandicapNL maakt de vakanties van de Wielewaal mede mogelijk.

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.   

vraag[en]antwoord: ‘Hoe weet de gemeente dat wij mantelzorgers zijn?’

In ons nieuwe magazine saam[en] behandelen we vragen van onze achterban, waarvan wij denken dat het antwoord het delen waard is. Ditmaal een vraag van Sam Verdonk die zich afvraagt hoe hij echte vrienden kan maken?

Vraag Marja Veelo:

Mijn man en ik hebben een meervoudig gehandicapte dochter, die we thuis verzorgen. Omdat dit heel intensief is, ben ik minder gaan werken. Mijn man werkt wel fulltime, maar neemt daarnaast ook zoveel mogelijk zorg op zich. We zorgen met veel liefde voor onze dochter, maar het valt soms wel zwaar. Zeker omdat we nog twee andere kinderen hebben, die we natuurlijk ook genoeg aandacht willen geven.

“Elke gemeente mag zelf invullen hoe ze mantelzorgers wil ondersteunen.”

We zouden daarom wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Onlangs hoorden we dat de gemeente waarderingsdagen organiseert voor mantelzorgers. Daar willen wij ook wel eens naartoe en wie weet zijn er meer mogelijkheden. Maar hoe weet de gemeente dat we mantelzorgers zijn? Hoe meld ik me aan? En welke andere vormen van ondersteuning zijn er voor ons?

80% van de 800 ondervraagde ouders met een zorgintensief kind gaf aan de zorg lastiger vol te houden naarmate hun kind ouder wordt. (bron: Lotje&Co)

Antwoord Ginette Klein, Mantelzorglijn Mezzo:

Het is inderdaad de taak van gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen. Zij ontvangen hiervoor een budget dat ze naar eigen inzicht mogen inzetten. Daarvoor moeten ze natuurlijk wel weten wie er mantelzorger is. Vaak kun je op de website van je eigen gemeente informatie vinden over welke voorwaarden hiervoor gelden.

Uit je verhaal begrijp ik dat jullie hier zeker aan voldoen. Ook de medewerkers van het lokale steunpunt mantelzorg kunnen je hierbij helpen. Het idee is dat de gemeente niet alleen naar de behoeften van de zorgvrager kijkt, maar ook naar die van de zorggevers, de mantelzorgers dus. Het is erg belangrijk dat jullie de juiste ondersteuning krijgen. Wie weet komt er een moment dat het zorgen te zwaar is. Extra hulp is dan meer dan welkom. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijk vervangende zorg (respijtzorg).

 

Boek cover Klein Geluk

Klein Geluk voor de Mantelzorger, Maria Grijp & Inge Jager, uitgeverij Ankh-Hermes, €18,50.

Zelf uitzoeken

Jullie dochter gaat dan een weekendje logeren of er komt hulp aan huis, zodat jullie even op adem kunnen komen. Elke gemeente mag zelf invullen hoe ze mantelzorgers wil ondersteunen. Dat kan onder andere door een financiële tegemoetkoming, een mantelzorgpas die korting geeft op allerlei activiteiten, of door groepsactiviteiten voor mantelzorgers te organiseren. Het is aan de mantelzorgers zelf om uit te zoeken wat er allemaal op dit gebied wordt aangeboden.

Ik raad jullie dus aan om actief op zoek te gaan naar de mogelijkheden, zodat jullie alle hulp en ondersteuning krijgen die jullie nodig hebben. Zie je hier tegenop, dan kun je de hulp van een mantelzorgmakelaar inschakelen. Zo iemand ondersteunt mantelzorgers bij het uitzoekwerk en regeltaken op het gebied van zorg, wonen, welzijn, financiën en de combinatie werk/mantelzorg.

Heb je vragen rondom mantelzorg? Dan kun je bellen met de Mezzo mantelzorlijn via 0900-2020496 (€0,10/PM). Op werkdagen tussen 9-16 uur of per mail via Mantelzorglijn@mezzo.nl.

De hulp van een mantelzorgmakelaar is gratis als er in jouw gemeente mantelzorgmakelaars werken bij het mantelzorgsteunpunt. Daarnaast wordt hun hulp soms vergoed in de aanvullende zorgverzekering. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Ook zijn werkgevers soms bereid om de kosten op zich te nemen. Informeer bij het zorgloket of je gemeente samenwerkt met mantelzorgmakelaars. Mantelzorgmakelaars die als zelfstandige werkzaam zijn, vind je via de Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars op www.bmzm.nl.

Tip: De documentaire ‘Moeder aan de Lijn’ is een intiem perspectief op de mantelzorg, over drie dochters die hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten.

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.   

Jongeren met een handicap kunnen het best zelf

Voor het project Dat Kan Ik Zelf Wel van de BOSK zoeken we jongeren met een lichamelijke handicap die mee willen praten over hoe zij de omgeving laten weten dat ze hun eigen leven willen leiden. En dat ze niet altijd hulp nodig hebben.

Iedereen blijft zijn hele leven op zoek naar nieuwe uitdagingen en probeert zijn grenzen te verleggen. Dat geldt natuurlijk ook voor jongeren met een handicap. Je blijft voortdurend op zoek naar wat je wil bereiken en waar je goed in bent. En dan die vraag die altijd in het achterhoofd spookt: ‘Kan ik dit zelf?’ en ‘Heb ik daarbij hulp nodig?’. Wij zijn benieuwd hoe deze jongeren dit laten weten aan de buitenwereld.

Doe mee

Door mee te doen aan Dat Kan Ik Zelf Wel, een door ons gesteund project van de BOSK, helpen jongeren zelf mee een campagne te ontwikkelen om die boodschap over te brengen aan anderen. Ze doen ervaring op met filmen, schrijven, presenteren en alles wat ze zelf nog meer bedenken. Allemaal gericht op de boodschap: Dat kan ik zelf wel.

Wie zoeken we?

 • Heb je een lichamelijke beperking en ben je tussen de 9 en 16 jaar oud?
 • Lijkt het je leuk om samen met de BOSK de Dat Kan Ik Zelf Wel-campagne te ontwikkelen?
 • Meld je dan aan vóór 22 januari 2019 via diana@bosk.nl
 • De kick-off van DKIZW is op 2 februari in Utrecht. Uitnodiging volgt na aanmelding.
 • Je ouders zijn welkom voor koffie en een gesprek samen met de andere ouders.
 • Na de kick-off volgen er nog twee bijeenkomsten.
 • Meer weten? Kijk op www.bosk.nl/dkizw

BOSK en HandicapNL

De BOSK is een vereniging van en voor mensen met een aangeboren lichamelijke beperking die met verschillende projecten het leven van mensen met een handicap aangenamer wil maken. Het project Dat Kan Ik Zelf Wel is een van de projecten die HandicapNL mogelijk maakt. Met dit project zorgen we ervoor dat jongeren met een handicap sterker in het leven staan.

12 tips voor een knusse winter

Heb je elk jaar een winterdip? Je bent niet de enige. Ruim een miljoen Nederlanders heeft last van een sombere stemming in de winter. Met deze tips kom je met een vrolijke grijns de winter door.

1. Ga naar buiten

Wat voor weer het ook is, buitenlucht is het beste dat je jezelf kunt geven als je moe, somber of verveeld bent. Start je dag met een wandeling, ondanks regen of wind. Of klap ’s middags je laptop dicht om alleen of samen met je partner of collega’s een ommetje te maken. Heb je echt geen tijd of ben je aan huis gebonden? Zet dan elke dag een raam open en snuif de buitenlucht op.

2. Plan iets leuks om je op te verheugen

De winter lijkt altijd langer dan de zomer. Ben je gevoelig voor een winterdip, zorg dan dat je steeds iets leuks in het vooruitzicht hebt. Een lunch met een vriend of vriendin, een uitje met de (klein) kinderen, een behandeling bij de kapper of schoonheidsspecialiste. Of zet op één dag per maand een groot kruis in je agenda: die dag is helemaal voor jou.

3. Probeer de daglichtlamp

Het is bewezen dat het echt werkt: elke dag voor een daglichtlamp zitten om uit je winterdip te komen. Er zijn speciale daglichtlampen te koop voor thuis, maar je kunt ook lichttherapie aanvragen via je huisarts. Hierbij zit je een aantal dagen achter elkaar drie kwartier voor een speciale lamp. Veel mensen merken al na een week effect.

4. Hou jezelf ook van binnen warm

Ben je zo iemand die met twee vesten over elkaar nóg zit te rillen? Misschien vergeet je dan iets heel belangrijks. Wat je eet en drinkt, heeft ook impact op hoe warm je lichaam is. Zorg daarom dat je de hele dag door lauwe of warme dranken drinkt. En kies er op heel koude dagen voor om ook ’s middags een warme maaltijd of soep te eten.

5. Op rolletjes door de sneeuw

Zit je in een rolstoel, dan ben je vast geen grote fan van de winter. Van stilzitten krijg je het nog eerder koud. Gelukkig zijn er een paar trucjes om warm, comfortabel en mobiel te blijven. Verwarm je voetenzak voor met een kruik of leg er speciale verwarmingselementen in die golfers in hun zak houden. Laat bij sneeuw wat lucht uit de banden lopen, dat rolt beter. Of koop speciale ‘ski’s’ voor onder je banden.

6. Ga met de kippen op stok

Slaap is de beste en makkelijkste manier om meer energie te krijgen en dus vrolijker te worden. Klinkt als een open deur, toch vergeten we het vaak. Tot laat nog naar een beeldscherm kijken of je druk maken over dingen die tot morgen kunnen wachten, werken op je gemoed. Ga op tijd naar bed met een boek of puzzel, zet voor tienen alle schermen uit en pak je rust.

7. Blijf in beweging

Juist in de winter is het slim om meer aan beweging te doen. En dat hoeft helemaal niet fanatiek. Doe bijvoorbeeld ’s ochtends mee met het programma Nederland in beweging. En pak ook in de winter vaker de fiets in plaats van de auto. Koop een stappenteller en zorg dat je elke dag een bepaald aantal stappen haalt. Of schaf zo’n mini-fietsje aan voor tijdens het televisie kijken. Alle beetjes helpen om vrolijker de winter door te komen.

8. Lees een boek

Een zelfhulpboek kan je net even dat zetje geven om uit je winterdip te komen. Lees bijvoorbeeld eens ‘Vrolijk in 3,5 maand’ door Gerard Janssen, een fijn inspiratieboek voor elke dag. Ben je een piekeraar? ‘Hoe maak ik van een olifant weer een mug’ door Theo IJzermans en Roderik Bender helpt je ervan af.

9. Minder met suiker

Op de bank met een dekentje, thee en chocola is verleidelijk als de dagen korter en kouder worden. Maar het is slim om de chocola te laten staan en voor iets gezonds te kiezen. Minderen met suiker heeft meteen z’n weerslag op je humeur. Dat je daardoor wellicht met een paar kilootjes minder de winter uitkomt, is al
helemaal mooi meegenomen.

10. Fleur je huis op

Dat het buiten de hele dag nacht lijkt en de regen onheilspellend tegen de ramen slaat, betekent niet dat het binnen niet gezellig hoeft te zijn. Van een nieuwe sprei,
een kussen in een knalkleur, geurkaarsen of een setje koffiemokken waar je elke ochtend blij van wordt, krijg je nieuwe energie. Planten in huis doen ook veel voor je stemming en gezondheid.

11. Zorg voor je ogen

Kou, sneeuw en ijs zijn nog tot daar aan toe en soms zelfs juist ook wel leuk. Maar die droge lucht die de winterkou met zich meebrengt, is minder fijn. Vooral je huid, lippen en ogen raken daardoor eerder geïrriteerd. Vaker smeren met een wat vettere crème is de remedie. En investeer in een goede luchtbevochtiger als het binnen te droog aanvoelt (onder de 40%). Mooi meegenomen: dat helpt meteen ook tegen statisch haar.

12. Verander van ondergoed

Wat ondergoed kan doen om je warm te houden, merk je pas als je tijdens heel koude dagen overstapt op thermo ondergoed. Ook ideaal voor wie veel stilzit, bijvoorbeeld in een rolstoel of scootmobiel. Een (lange) thermo onderbroek en een hemd met lange mouwen zorgen ervoor dat je lichaam op de juiste temperatuur blijft. Is het echt flink koud? Kies dan voor fleece kleding over je thermo ondergoed.

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.