Reisorganisaties die reizen organiseren voor mensen met een beperking

Stel je hebt een beperking en wil op vakantie? Vaak is het nogal een flink gedoe om dat in je eentje allemaal te regelen, dus waarom zou je niet met een reisorganisatie meegaan? Dat scheelt je behoorlijk wat geregel en het is nog gezellig ook. In dit artikel zetten we een groot aantal organisaties op een rijtje die reizen organiseren voor mensen met een beperking. Voor zowel in het binnenland als daarbuiten.

Binnenlandse reizen

Sailwise organiseert watersportvakanties voor mensen met een beperking in Nederland. Sailwise biedt zeilvakanties aan, maar ook aangepaste accommodaties en groepsreizen. Kijk voor meer informatie op de website van Sailwise. Ook Zeilschool ’t Vossenhol organiseert een vakantieweek voor mensen met een handicap.

Stichting De Zonnebloem wordt vaak geassocieerd met ouderenreizen, maar dat betekent niet dat ze exclusief die doelgroep bedienen. De Zonnebloem organiseert namelijk vaarvakanties voor mensen met een lichamelijke beperking en heeft ook een aangepast vakantiehuis in de aanbieding. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Aangepaste vakantiewoningen

Het Bio Vakantieoord in Arnhem is het vakantiepark dat speciaal is aangepast op de wensen en behoeften van mensen met een beperking. In dit park kan je een bungalow huren en met het gezin gezellig paardrijden, zwemmen en ‘s avonds lekker barbecueën. Ook de Koekoeksklok biedt een groepsaccommodatie en aangepaste vakantiewoningen aan, waarbij eventuele verpleging, fysiotherapie en andere hulpmiddelen voor handen zijn.

Groepsreizen

Onze samenwerkingspartner de Wielewaal organiseert groepsreizen voor mensen met een handicap. De reizen worden zowel naar binnenlandse bestemmingen als het buitenland gemaakt. Neem eens een kijkje op de website en wie weet ga jij volgend jaar wel naar één van de Waddeneilanden, Barcelona of Frankrijk.

Er zijn verschillende organisaties die groepsreizen aanbieden voor mensen met een beperking. Zo kunnen zij gezellig samen op vakantie en hebben ze tegelijk zorg en (vrijwillige) begeleiding binnen handbereik. Zo specialiseert SET Reizen zich al meer dan twintig jaar in het organiseren van reizen voor mensen met een beperking. Via het menu op de website kan je precies aangeven waar jij behoefte aan hebt en zo blijft er een selectie aan geschikte vakanties over voor zowel in het binnen- als het buitenland.

Zowel in het binnen- als buitenland

Stichting Buitenhof organiseert speciale vakanties voor diverse doelgroepen en heeft voor elk van deze groepen en aparte website. Zo is er Kompasreizen en Buitenhof Reizen voor mensen met een verstandelijke beperking en MundoRado voor mensen met een lichamelijke beperking of NAH (Niet aangeboren hersenletsel). Maar ook AutiTravel dat zich specialiseert in reizen voor (jong)volwassenen met autisme en Ouderen Vakanties voor, zoals de naam al laat raden, ouderen met een beperking. De keuze bij Stichting Buitenhof is dus ruim aanwezig.

Maar er zijn nog veel meer organisaties die reizen voor mensen met een handicap organiseren. Zo biedt Handicamp Outdoor niet alleen vakanties naar verschillende plekken in binnen- en buitenland aan, maar ook georganiseerde trips naar festivals zoals Oerol, Lowlands of het fameuze Oktoberfest in Munchen.  Ook Smarti organiseert een drietal speciale reizen per jaar en Adios reizen beschikt over een ruim aanbod aan vakantietrips van Europa tot zelfs op Curaçao!

Zorgvakanties

Wanneer je tijdens je vakantie wat meer hulp nodig hebt, is het ook mogelijk om op zorgvakantie te gaan. Zo kan er bij Zorgvakanties.com een offerte voor een reis op maat gemaakt worden, zodat je een reis kan maken die compleet aan jouw wensen voldoet.

Mocht je nog niet helemaal gevonden hebben waar je naar op zoek bent? Neem dan een kijkje op de websites van De Blauwe Gids, Atlas van Zorg & Vakantie en Picture Vakanties. Deze web portalen bevatten een flinke verzameling van kleinschalige vakantie initiatieven voor diverse doelgroepen. Het aanbod is te divers om in een aantal zinnen te omschrijven, dus neem vooral een kijkje.

Begin op tijd!

Zoals je ziet maakt het niet uit wat je voorkeur is, de keuze is enorm. Waar je wel op moet letten is dat veel van deze georganiseerde vakanties kosten nogal wat voorbereiding. Zowel van jezelf als van de organisatie waarmee je gaat reizen. Het is daarom zaak om je vakantie een flinke tijd van tevoren te boeken, zodat je in ieder geval zeker weet dat jij komende zomer ook een leuke vakantietijd tegemoet gaat. Veel plezier!

10 handige tips voor vliegen met een rolstoel

Net als iedere Nederlander wil jij er tijdens de vakantie het liefst ook even tussenuit. Of je nou in een rolstoel zit of niet. Toch moet je wanneer je een mobiliteitsbeperking hebt wel met het één en ander rekening houden. In dit artikel vind je tien tips die jouw vliegreis een stuk prettiger zullen maken.

  1. Vraag hulp in de vorm van assistentie

De meeste vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen hebben speciale (rolstoel) assistentie regelingen, zodat jij met een gerust hart op vakantie kan gaan. Zo kan je met assistentie van een werknemer van de luchtvaartmaatschappij door de douane heen geloodst worden en/of naar het vliegtuig gebracht worden. Naar horen zeggen neemt de assistentie zorgen en stress bij je weg en krijg je een persoonlijke behandeling zodat jouw vakantie goed kan beginnen. Op Schiphol kan je bijvoorbeeld via deze link assistentie aanvragen. Hou er wel rekening mee dat je dit ver van te voren dient aan te geven.

  1. Vraag of je eerder of juist later het vliegtuig in mag

Vind je de rolstoel assistentie wat overdreven? Dan kan je altijd nog vragen of je eerder of juist later in het vliegtuig mag dan de andere passagiers. Op deze manier vermijd je de drukte en voel je je veel minder opgejaagd. Ook verminderd dit de hoeveelheid prikkels die je te verduren hebt aanzienlijk.

  1. Neem je medische bagage mee

Medische bagage mag je kosteloos meenemen, dus neem deze ook mee. Neem van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij om aan te geven dat je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken. Elke maatschappij heeft weer andere regels over hoe deze hulpmiddelen vervoerd dienen te worden, dus het doen van navraag bij de maatschappij kan geen kwaad.

  1. Kies voor een ‘gemakkelijke’ vlucht

Een goede voorbereiding van je vakantie begint bij jezelf. Kies daarom voor een ‘gemakkelijke’ vlucht. Vertrek bijvoorbeeld van een vliegveld dat bekend voor je is en waarvan je weet dat de voor jou belangrijke voorzieningen aanwezig zijn. Maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je een directe vlucht neemt, zodat je overstap-moeilijkheden vermijd. Bedank ook dat je vliegreis eigenlijk al begint vanaf het moment dat je de deur uitgaat, dus kies voor betrouwbaar vervoer naar het vliegveld waarvan je zeker weet dat je ruim op tijd aan gaat komen.

  1. Check of je (elektrische) rolstoel überhaupt wel mee mag

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben bijzondere regels als het aankomt op het vervoeren van (elektrische)rolstoelen. Zo kan het zijn dat de type accu die op jouw rolstoel zit, niet vervoerd mag worden. Neem dus contact op met de maatschappij en controleer of je op de door jou te boeken vlucht je (elektrische) rolstoel wel mag meenemen. Doe dit voor het boeken, want je zal maar zien dat je al een ticket geboekt hebt en je niet mee mag door het type accu dat je rolstoel heeft.

  1. Check de regels omtrent reizen met een rolstoel

Of je nu alleen met je rolstoel het vliegtuig neemt of met een begeleider, in beide gevallen kan het geen kwaad om uit te zoeken wat de regels zijn omtrent vliegen met een rolstoel. In het algemeen is iemand met een (visuele) beperking verplicht om zich te laten begeleiden, maar de naleving van de regels varieert in de praktijk nogal. Een luchtvaartmaatschappij mag je namelijk weigeren als je eigen veiligheid of die van medepassagiers niet gegarandeerd kan worden. Zoek dus goed uit hoe jij veilig van A naar B kan vliegen.

  1. Bereid je vlucht goed voor

Het klinkt misschien logisch, maar het kan geen kwaad om overal ruim de tijd voor uit te trekken. Dit begint eigenlijk een week van tevoren al. Neem minstens 48 uur van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij om de details rondom je vlucht en boarding nog een goed door te spreken. Plan je activiteiten op je reisdag ruim, zodat eventuele tegenvallers opgevangen kunnen worden. Wees dus liever drie uur van tevoren op het vliegveld aanwezig in plaats van twee uur. Zo verklein je de kans dat er echt iets mis kan gaan.

  1. Zorg goed voor je (elektrische) rolstoel

Je (elektrische) rolstoel is zo’n beetje je dierbaarste bezit, dus zorg er goed voor. Een kapotte rolstoel kan je vakantie namelijk goed verpesten. Zorg dat je de rolstoel goed inpakt voor vervoer; demonteer kwetsbare en losse onderdelen zelf en maak foto’s van de rolstoel voordat je hem voor transport afgeeft. Zo kan je bewijzen dat bepaalde schade door het transport gemaakt is en niet door jezelf. Gereedschap mag niet meegenomen worden op de vlucht dus demonteer je rolstoel voor de bagage-check en stap vroegtijdig over in een rolstoel van de luchthaven. Check na de vlucht je rolstoel goed op rare piepjes of mankementen en kaart ze meteen aan voordat je het vliegveld verlaat. Je weet namelijk nooit of dat gekke piepje gedurende de week uitgroeit tot een vervelend mankement.

  1. Neem je zitkussen mee in het vliegtuig

Het kan geen kwaad om je zitkussen mee te nemen in het vliegtuig. Dan weet je in ieder geval zeker dat je goed gepositioneerd kan zitten en je voldoende comfort hebt tijdens het vliegen. Bijkomend voordeel is dat je het zitkussen bij je hebt en dus ook niet kwijt kan raken tijdens het vervoer van de rolstoel in het bagageruim. Handig toch?

  1. Vertrek met een goed humeur

Als allerlaatste tip iets wat misschien heel vanzelfsprekend klinkt. Vertrek met een goed humeur en de juiste mindset. Zorg dat je uitgerust aan de vliegreis begint, zodat je eventuele tegenvallers wat makkelijker opvangt dan wanneer je al doodmoe of slecht gehumeurd bent. Bereid dus ook de dagen voor vertrek goed voor door genoeg slaap te pakken en niet teveel drukte of deadlines te hebben tijdens deze laatste dagen. Just relax!

Heb jij al deze of de meeste van deze tips opgevolgd? Dan ben jij er helemaal klaar voor om goed uitgerust lekker op vakantie te gaan. Veel plezier en maak er een onvergetelijke tijd van!

 

 

De muzikale talenten van het Knoop Gala 2018

De achtste editie van het Knoop Gala is er eentje om van te smullen. Tijdens dit spektakel hebben een groot aantal Nederlandse topartiesten het podium in Carré bestegen, vergezeld van een artiest met een beperking. Op het podium stelen ze gezamenlijk de show en hebben ze van het Knoop Gala 2018 een onvergetelijke ervaring gemaakt. In dit overzicht stellen we alle artiesten één voor één aan je voor. 

Rico (21) uit Zaltbommel speelt saxofoon met OG3NE

De talentvolle Rico uit Zaltbommel bloeide op toen hij gisteravond met zijn saxofoon het podium betrad. En hij had niet alleen zijn saxofoon, maar ook nog eens de dames van OG3NE aan zijn zijde. OG3NE zong het nummer ‘Where are you Christmas’ onder begeleiding van het saxofoonspel van Rico. Rico haalde alles uit de kast en samen zorgden ze voor kippenvel in de zaal. Rico maakt zijn tv-debuut op 22 december om 20:25 uur op NPO 1!

Yannick (24) uit Tilburg zingt met Trijntje

De talentvolle Yannick uit Tilburg gaf gisteravond een geweldig optreden in Carré. Samen met Trijntje Oosterhuis zong hij het nummer ‘Wereld zonder jou’. Het publiek was duidelijk onder de indruk en gaf het duo een staande ovatie. Yannick genoot zichtbaar van elke seconde op het podium. Op verzoek van Trijntje gaf hij zelfs nog een indrukwerkkende solo-toegift met ‘Can’t Help Falling In Love’ van Elvis Presley.

Texelse Janfrans (58) treedt op met Broederliefde

Het was gisteren een bijzondere avond voor de Texelse Janfrans. Hij mocht in Carré het podium betreden tijdens Knoop Gala 2018. Eerst kreeg hij daar als verrassing een videoboodschap van spelers van zijn favoriete club FC Groningen. Daarna zette hij samen met Broederliefde, die de hit ‘Jungle’ zong, een te gekke show neer en drumde hij erop los. De glimlach was de hele avond niet meer van het gezicht van Janfrans af te slaan. “Een droom die uitkomt!”.

Yannic (30), John (50) en Shalien (25) uit Hoorn

Yannic, John en Shalien van Theatergroep Eenhoorn uit Hoorn hebben gisteravond bewezen dat ze op het podium thuishoren. Samen met Roxeanne Hazes maakten ze veel indruk op het publiek met hun eigen lied ‘Dromen’. Het was een fantastisch optreden, waarvoor Roxeanne vooraf misschien nog wel zenuwachtiger was dan de drie heren zelf; “het is hun liedje, ik hoop maar dat ik het niet verpest”.

Marije (32) uit Munein (Friesland) speelt dwarsfluit

Ondanks dat het spannend is om voor het eerst en ook nog eens voor zo’n groot publiek op te treden, liet Marije uit het Friese Munein daar niets van merken. Ze was naar eigen zeggen ‘hélemaal niet zenuwachtig’. Vol trots en plezier stond ze samen met haar idolen Nick & Simon op het podium. Nick & Simon zongen een medley van drie nummers, terwijl Marije hen daar prachtig bij begeleide op haar dwarsfluit. Het bijzondere trio ontving van het publiek een daverend applaus.

Dieke (44) uit Hilversum zingt oer haar krantenwijk met Boef

De grote droom van de Hilversumse Dieke om op het Knoop Gala op te treden kwam gisteravond eindelijk uit! Ze gaf samen met rapper Boef een stoer optreden en de twee hadden er duidelijk plezier in. Dieke zong mee op het nummer ‘Habiba’ en stal de show met haar blokfluit tijdens het nummer ‘Krantenwijk’. Dit was extra leuk omdat Dieke ook in het echte leven een krantenwijk loopt. Hoe blokfluit en rap samen klinken?

Achtentwintig zangers en zangeressen van het Alkmaars Prachtkoor (APK)

Het 28-koppige Alkmaars PrachtKoor mocht gisteravond de spits afbijten en dat deden ze geweldig! De koorleden lieten zien hoe leuk het is om samen te zingen en muziek te maken. Het enthousiasme en plezier spatte ervan af. Onder bevlogen leiding van dirigente Els zongen ze het lied ‘Iedereen is anders’, met de boodschap dat het helemaal niet erg is om anders te zijn. Aan het eind ontvingen ze van het publiek een daverend applaus.

Mis de uitzending op zaterdag 22 december 20:25 uur bij de NTR op NPO 1 dus ook vooral niet!

Artiesten met en zonder handicap zorgen voor spetterend Knoop Gala

Na veel oefenen en repeteren was het dinsdagavond zover; de opnames van het Knoop Gala 2018 in Carré! Tijdens dit bijzondere gala, dat op 22 december wordt uitgezonden, staan muzikale talenten met een verstandelijke beperking in de spotlights. Samen met diverse bekende Nederlandse artiesten spelen zij die avond de sterren van de sterren van de hemel.

Niet alleen, maar samen

Tijdens het Knoop Gala zingen of spelen muzikale talenten met een verstandelijke beperking de sterren van de hemel. Dat doen ze niet alleen, maar samen met bekende Nederlandse artiesten. Dit jaar met niemand minder dan Nick & Simon, Trijntje Oosterhuis, OG3NE, Broederliefde, Roxeanne Hazes en Boef. Het Knoop Gala is natuurlijk niet compleet zonder de inbreng van het Metropole Orkest, dit jaar onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis.

Paul de Leeuw presenteert ook dit jaar met veel plezier en humor deze bijzondere avond in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Dieuwertje Blok brengt verslag uit vanuit de Greenroom.

Steun aan HandicapNL

Het Knoop Gala staat al jaren garant voor bijzondere en ontroerende optredens. Daarnaast wordt op deze avond aandacht gevraagd voor het werk van HandicapNL. HandicapNL (voorheen Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds) draagt eraan bij dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardig leven kunnen leiden. Een leven waarin zij hun talenten kunnen inzetten, zich kunnen ontwikkelen en kunnen meedoen in de samenleving, net als ieder ander. Zie: www.handicap.nl/knoopgala

Afterparty op NPO 1 Extra

Na de uitzending zetten we het feestje nog even door op NPO 1 Extra (Ziggokanaal 311 en KPN kanaal 58). Daar wordt de afterparty van Knoop Gala 2018 te uitgezonden, waar niet alleen sterren van deze avond nog even napraten, maar ook bijzondere deelnemers van eerdere jaren langskomen.

Het Knoop Gala wordt gesteund door Stichting Philadelphia. Muziek is essentieel in het leven en de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking. Samen met HandicapNL investeert deze organisatie in het inzetten van muziek in de zorg voor deze groep.

De uitzending van het Knoop Gala 2018 is een NTR-productie in samenwerking met MediaLane.

‘Nederland denkt te beperkt over mensen met een handicap’

Samenleving loopt honderdduizenden talenten mis

Op de 26ste internationale dag voor mensen met een beperking roept HandicapNL heel Nederland op beter te kijken naar de talenten van mensen met een handicap. ‘Nederland loopt duizenden talenten mis, omdat er veel te beperkt wordt gedacht over mensen met een handicap,’ stelt Daniëlle Schutgens, directeur van HandicapNL. ‘Slechts één op de drie mensen van deze grote groep heeft betaald werk. Terwijl al deze mensen een bijdrage willen én kunnen leveren aan de samenleving, mits hun talent erkend wordt. Men ziet vooral de handicap en is blind voor de loodgieter, bakker, zanger of leraar die daarachter schuil gaat. Dáár moet aandacht voor komen.’

Eén op de acht mensen in ons land heeft een handicap. En hoewel dat 2,2 miljoen mensen zijn, gebruikt men vaak de term ‘bijzonder’ voor deze mensen. ‘Zij ziet er een beetje bijzonder uit. Hij doet of is een beetje bijzonder. We horen het regelmatig voorbij komen. Maar een handicap hebben, dát maakt iemand niet bijzonder. Iemands talent wel’, legt Schutgens uit.

Ben jij niet bijzonder dan?

HandicapNL ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan en betrekt de samenleving in het creëren van eerlijke kansen. Met de campagne die vanaf vandaag in heel Nederland te zien is, houden mensen met een handicap Nederland een spiegel voor: ‘Ben jíj niet bijzonder dan?’ De komende maand laat het fonds Nederland kennismaken met talentvolle mensen, zoals Floor (18) die fantastisch kan zingen. En fotomodel Romy (7), drummer Mingus (28) en John (31), een van de snelste obstakel runners van ons land. Ze staan symbool voor de talenten die vaak gemist worden, omdat men niet voorbij de beperking kijkt. Wie ook vindt dat mensen met een handicap bijzonder zijn vanwege hun talent en niet hun beperking, kan op www.iedereenbijzonder.nl een bericht achterlaten aan deze vier talenten.

HandicapNL ondertekent Impact Principles van CBF

HandicapNL heeft de Impact Principles, een initiatief van het CBF, ondertekend. Hiermee geven we aan dat we ons committeren aan de principes van de Impact Challenge. We vinden het belangrijk om bij te dragen aan een betere en meer duurzame wereld en zullen daarbij oplossingen proberen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

Leren en inspireren

Samen met enkele andere goede doelen organisaties zoals De Nierstichting en Stichting AAP steunt HandicapNL dit initiatief van het CBF om van vakgenoten te leren en hen te inspireren. Dit gezamenlijke initiatief moet ervoor zorgen dat de impact van de goededoelensector vergroot wordt en dat de sector in zijn geheel zichtbaarder wordt. Dit vinden wij van belang voor onze partners, vrijwilligers, medewerkers en de samenleving.

Impact Challenge Award

De Impact Principles en de bijbehorende Impact Challenge zijn een gezamenlijk initiatief van het CBF, toezichthouder in de goededoelensector, en een aantal goede doelen organisaties. Ook is de Impact Challenge Award, een nieuwe ontwikkelprijs voor doe doelen die hun kennis en ervaring met impactgericht werk willen delen, in het leven geroepen. Wil je meer weten: http://www.impact-challenge.nl

Doneer afgeschreven hardware aan HandicapNL

HandicapNL en De La Rey Trading slaan de handen ineen om samen oude hardware apparatuur te verzamelen en vervolgens te hergebruiken of duurzaam te recyclen. De restwaarde van deze ICT apparatuur gaat hierbij in zijn geheel naar HandicapNL, waardoor op deze manier oude ICT apparatuur een duurzame bestemming krijgt en tegelijkertijd het goede doel gesteund wordt.

Meerdere vliegen in één klap

“Bedrijven zien niet altijd dat de oude apparatuur die ze in het magazijn hebben staan nog een behoorlijke waarde heeft”, vertelt Reiny Westerveld, eigenaar van De La Rey Trading. “Denk aan bijvoorbeeld oude beeldschermen, servers of netwerkapparatuur. Maar zeker ook aan telefonie, zowel mobiel als vaste toestellen. Met onze actie slaan we meerdere vliegen in één klap door bedrijven te ontzorgen, duurzaam te werk te gaan en geld in te zamelen voor het goede doel.”

Welkome aanvulling op inkomsten

HandicapNL is hét fonds voor mensen met een beperking en ziet deze samenwerking als een welkome aanvulling op haar inkomsten. “Het mooie van deze samenwerking is dat we bedrijven hiermee niet om geld vragen maar om het doneren van spullen die anders staan te verstoffen. Het ruimt het magazijn op en wij zijn blij met iedere extra euro die wij hiermee aan onze missie kunnen besteden. Want voor de ruim 2 miljoen mensen met een handicap in Nederland is volwaardig meedoen helaas nog steeds niet zo vanzelfsprekend”, aldus Linda Ostendorp, projectleider bij HandicapNL.

Uitsluitend voor bedrijven

Deze ICT inzamelingsactie richt zich op bedrijven en organisaties die een flink aantal apparaten willen doneren aan HandicapNL. “Particulieren verwijzen wij graag naar de gemeentelijke inzamelpunten voor elektronische apparaten”, aldus Linda Ostendorp. Kijk hier voor meer informatie omtrent het doneren van afgeschreven hardware aan HandicapNL of neem contact op met Linda Ostendorp via linda@handicap.nl.

Droom Bussemse Jan Distelblom in vervulling door HandicapNL en VriendenLoterij

In aanwezigheid van al zijn collega’s werd vandaag de 57-jarige Jan Distelblom uit Bussum thuis feestelijke verrast met een reischeque en een bos bloemen. Als waardering voor zijn werk als ervaringsdeskundige bij de LFB, krijgt Jan namens het Vriendenfonds van de Vriendenloterij en HandicapNL een reis naar Parijs aangeboden. Het is namelijk al jaren de wens van Jan om naar de Franse hoofdstad af te reizen, maar dit is er helaas nooit van gekomen.

Positiviteit en inzet voor anderen

Bij de LFB, een landelijke organisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking waarmee HandicapNL nauw samenwerkt, verzorgt hij onder meer informatiebijeenkomsten en gastlessen. Maar door verschillende lichamelijke ongemakken heeft Jan al vijf maanden niet meer kunnen werken, terwijl dat toch hetgeen is wat Jan het liefst doet. Ondanks deze tegenslag blijft de rolstoel gebonden Jan positief en zet hij zich in voor anderen. Daarom verdient hij het om namens de Vriendenloterij en HandicapNL middels een reis naar Parijs zijn grootste wens in vervulling te laten gaan.

”Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik kan bijna niet geloven dat ik binnenkort onder de Eiffeltoren in Parijs kan staan. Ik ben heel blij!”

– Jan Distelblom

Hartenwens van Vriendenloterij

Elk jaar geeft het Vriendenfonds van de Vriendenloterij goede doelen de kans om bijzondere mensen zoals Jan in het zonnetje te zetten door een wens te vervullen. Zo viel voor HandicapNL de keuze op Jan. “Het is fantastisch dat wij op deze manier mensen als Jan in het zonnetje kunnen zetten. Ondanks alles blijft Jan ‘mister positivo’ en is hij een voorbeeld voor velen. Wij gunnen hem een reis naar Parijs van harte”, aldus Linda Ostendorp namens HandicapNL.

Knoop Gala 2018 met o.a. Nick en Simon, Trijntje Oosterhuis en Broederliefde

Paul de Leeuw presenteert de achtste editie van uniek muziekgala in Koninklijk Theater Carré.

Uitzending: zaterdag 22 december 20:25 u, NPO 1

Met veel trots organiseren de NTR en HandicapNL het Knoop Gala dit jaar al weer voor de achtste keer! Een bijzonder gala waar muzikale talenten met een verstandelijke beperking in de spotlights staan.

Gedurende deze speciale avond zingen en/of spelen zij de sterren van de hemel. Dit doen zij niet alleen, maar samen met grote Nederlandse artiesten. Dit jaar zijn dit niemand minder dan Nick en Simon, Trijntje Oosterhuis, OG3NE, Broederliefde, Roxeanne Hazes en Boef. Bovendien is het Knoop Gala natuurlijk niet compleet zonder de inbreng van het Metropole Orkest, dit jaar onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis.

Paul de Leeuw presenteert wederom deze bijzondere avond in het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. Ook hoeft u niks te missen van wat er achter de schermen gebeurt, want Dieuwertje Blok brengt weer verslag uit vanuit de Greenroom. Kortom, alle ingrediënten voor een geweldige show zijn aanwezig!

Steun aan HandicapNL

Het Knoop Gala staat al jaren garant voor bijzondere en ontroerende optredens. Daarnaast wordt op deze avond aandacht gevraagd voor het werk van HandicapNL. HandicapNL (voorheen Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds) draagt eraan bij dat mensen met een verstandelijke beperking een volwaardig leven kunnen leiden. Een leven waarin zij hun talenten kunnen inzetten, zich kunnen ontwikkelen en kunnen meedoen in de samenleving, net als ieder ander. Zie: www.handicap.nl/knoop-gala

De uitzending van het Knoop Gala 2018 is een NTR-productie in samenwerking met MediaLane. De opnames vinden plaats op dinsdag 11 december in Koninklijk Theater Carré.

—————————————————————————————————————————————————

Noot voor de redactie (niet ter publicatie): voor meer informatie en interviews: NTR Marketing & Communicatie, tel. 088 – 7799 111 of communicatie@ntr.nl. Foto’s Knoop Gala 2017: zie de perssite www.ntr.nl/pers. Voor meer informatie over HandicapNL: pers@handicap.nl.

Veiling BuitenGewoon Kunst Utrecht levert €12.500 op voor kunsteducatie

Burgemeester Jan van Zanen heeft gisteren in restaurant The Green House een uniek, Utrechts kunstwerk geveild. Daarmee gaf hij kleur aan de Grand Finale van ‘BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje’, een kunstproject voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. Sponsoring en veiling hebben maar liefst €12.500 opgebracht en dit bedrag komt ten goede aan een kunsteducatieprogramma voor deze kunstenaars.

Wat is normaal en wie is er nu eigenlijk gehandicapt?

Tijdens de middag werden de bezoekers op verschillende manieren vermaakt. Zo verzorgde cabaretier en schrijver Vincent Bijlo de opening van de middag met de prikkelende vraag wat normaal is en wie er nou eigenlijk gehandicapt is. Onder begeleiding van kunstenaar en televisiemaker Jorn van Hoorn werd er ‘live’ één nieuw schilderij gemaakt. Dit schilderij ging ook onder de hamer. De band Blues Sparks, bestaande uit talentvolle muzikanten met een verstandelijke beperking, verfraaiden de middag met een spetterend optreden.

“Wie is hier nou eigenlijk gehandicapt? Kunst is kunst en gaat, net als het leven, over alles.”

– Vincent Bijlo over BuitenGewoon Kunst 2018

Creatief ontwikkelen in een ‘shared space’

De opbrengst van BuitenGewoon Kunst gaat naar een kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking. Zodat ook zij zich creatief kunnen ontwikkelen. Dat programma krijgt vorm in samenwerking met onder andere het Kröller-Müller museum. Het wordt een digitale ‘shared space’ waarin ‘outsider artists’ werk tonen en samen met hun ateliers, musea en collega’s werken aan het verder ontwikkelen van hun kunstenaarschap. De opzet van het educatieprogramma werd deze middag getoond.

Langgekoesterde droom komt uit

Voor Femke Riel, bedenker van het BuitenGewoon Kunst-project, komt met de financiering van het kunsteducatieprogramma een langgekoesterde droom uit. “We kunnen via het programma veel structureler talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans gaan bieden om zich creatief te ontwikkelen. Ongeacht waar ze in Nederland wonen. Juist ook talenten bij wie er in de dagbesteding weinig of geen ruimte is voor creativiteit of kunst kunnen zo een kans krijgen.”

Volgend jaar Den Bosch

BuitenGewoon Kunst vond dit jaar voor de derde keer plaats. Vorig jaar stond Rotterdam centraal en in 2016 had BuitenGewoon Kunst een Limburgs tintje. Het project is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL en start jaarlijks met een inspiratietour wat door lokale ondernemers en vrijwilligers wordt vormgegeven en gesponsord. Volgend jaar staat Den Bosch op het programma. Geïnteresseerden die hier aan willen bijdragen kunnen contact opnemen met Femke Riel via femke@hetwerkvan.nl.

Foto door Klikklak.nu