• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only

Bij Rehab Academy verleg je je grenzen

Het is een drukte van jewelste op station Utrecht Centraal. Temidden van de duizenden reizigers bevinden zich Miranda Kooijman, Rolf Leefkens en Rienk Rozema, die alle drie een training volgen bij Rehab Academy. Ze zitten midden in hun traject dat ongeveer vijf maanden duurt.

‘Naast een trainingsweek en -weekend organiseren we een aantal themadagen,’ legt Inge Vuijk uit. Zij en haar partner Coen Vuijk zijn de oprichters van Rehab Academy. ‘Vandaag staat een dagje Utrecht op het programma. Als je een fysieke beperking hebt, kom je in de stad allerlei uitdagingen tegen.

Het begint al met het nemen van de trein naar Utrecht. Kan je dat zelf of moet je hulp inschakelen? Maar ook: hoe ga je winkelen als je in een rolstoel zit? En hoe kom je dat leuke eettentje in? Elke deelnemer is deze dag gekoppeld aan een professional uit de zorg. Zij hebben hun eigen opdracht voor de dag. Zo is het de bedoeling dat de professionals niet in de hulp-modus springen, maar de deelnemers juist de kans geven zoveel mogelijk zelf te doen. Een leerzaam proces, voor beide partijen.

In gesprek

Tijdens de lunch is er tijd om alle belevenissen van de ochtend te delen. Rienk: ‘Bij de training van Rehab Academy ontmoet je veel mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Ik vind het leuk dat ze uit alle windstreken komen en kijk graag naar hoe zíj praktische dingen die ze tegenkomen oplossen. Door ervaringen uit te wisselen, hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Je leert van elkaar. Maar ook de feedback die je krijgt van Coen en Inge en de professionals is waardevol. Er is ruimte voor goede, eerlijke gesprekken. Dat is echt de kracht van Rehab Academy.’

Symbool

’s Middags krijgen de deelnemers een gemeenschappelijke opdracht: elk koppel koopt een klein cadeautje voor elkaar, dat symbool staat voor de onderlinge relatie. Miranda: ‘Ook hier werden we weer uit onze comfortzone gehaald. Niet alleen fysiek, je gaat met je rolstoel de winkel in, maar ook omdat je echt iets wil uitkiezen dat bij de ander past. Het moet vanuit je hart komen.’ Rond vier uur verzamelde de groep op een rustig plekje in het station. ‘Daar vertelden we om beurten waarom we het cadeautje hadden gekocht. Stuk voor stuk waren het inspirerende, persoonlijke verhalen. Een mooie manier om de volle, leerzame dag af te sluiten.’