Daniëlle Eversen is maatschappelijk werker bij het Daan Theeuwes Centrum, een revalidatiecentrum voor jongeren tussen de 16 en 35 jaar met ernstig hersenletsel. Zij ziet dagelijks in haar spreekkamer wat eenzaamheid met jongeren doet en hoe belangrijk vriendschappen zijn om dit tegen te gaan.
De ‘oude ik’ worden kan niet meer
“In eerste instantie komen jongeren het revalidatiecentrum binnen met het doel weer de oude te worden, hun oude leven weer helemaal terug te krijgen. Daar willen ze vaak geen vrienden bij hebben. ‘Ik kom wel weer als ik weer mijn oude ik ben!’ zeggen ze dan. Helaas is het na het ernstig hersenletsel dat ze hebben opgelopen niet meer mogelijk de ‘oude ik’ te zijn.”
Een ander mens
“Ik begin altijd vanaf dag één te hameren op die vriendschappen. Wil je dat die blijven bestaan, dan zal je je vrienden moeten betrekken bij het revalidatieproces. Zo kunnen ze meegroeien met je herstel. Als je die afstand houdt, wordt het moeilijk om aan te sluiten. En als je samen niets meer meemaakt, verdwijnt de basis onder de vriendschap. Hoe graag iemand ook wil, hoe goed de bedoelingen van beide partijen ook zijn.”
Vriendschappen vervallen
Daniëlle geeft een voorbeeld: “Stel, je hebt een vriendengroep vanuit je studie, dan zie je elkaar automatisch op school, je spreekt na de les nog af, je appt elkaar over dingen, deelt lief en leed met elkaar. Als jij hier aan het revalideren bent, volg je niet meer hetzelfde pad, dus die vriendschappen vervallen. Het is voor de revalidant verschrikkelijk moeilijk om nieuwe vriendschappen te maken als je buiten de maatschappij staat.”