Zichtbaarheid Vergroten: Vanessa Liem (38) geeft ZEVMB-kinderen een gezicht

Deze mensen maken het verschil. We hebben ze zo hard nodig: mensen die hun nek uitsteken. Die opkomen voor degenen die dat zelf niet kunnen. Die zich het leed van anderen niet alleen aantrekken, maar er ook iets aan dóen. Jacques, Pauline, Vanessa en Leontien zijn zulke mensen. Zij dragen allemaal op hun eigen manier iets unieks bij. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder.

Vanessa de Vries lachend met haar zoon met EMB op schoot.
Vanessa de Vries lachend met haar zoon met EMB op schoot.

Stichting 2CU

‘Ons vijfjarig zoontje Thijmen is zeer ernstig verstandelijk en meervoudig beperkt (ZEVMB). Een verdrietige situatie die heel veel impact heeft op ons gezin. Zijn zusje kan bijvoorbeeld niet met hem spelen, er is elke nacht verpleging in huis en het is niet te combineren met werk. Andere ouders van ZEVMB-kinderen zitten in een vergelijkbare situatie. Om hier iets aan te doen, heb ik in 2016 samen met Sarike de Zoeten de stichting 2CU opgezet. Maar vooral omdat deze kinderen onzichtbaar zijn. Ze kunnen weinig, zijn niemand tot last, maar ze bestaan wél. Wij willen van iets verdrietigs iets positiefs maken en ze een gezicht geven.

“Wij willen van iets verdrietigs iets positiefs maken en ze een gezicht geven.”

Politieke lobby

In de hulpverlening was er eigenlijk geen plek voor ZEVMB-kinderen, simpelweg omdat er geen progressie mogelijk is. Door medisch geschoolde vrijwilligers in te zetten ondersteunen we ouders, die uitgeput zijn en de weg vaak niet weten in zorgland. Daarnaast organiseren we leuke activiteiten voor het gezin én lobbyen we in politiek Den Haag. Dat laatste was eigenlijk niet de bedoeling, maar door alle publiciteit zijn we daar toch ingerold.

‘Wij zien je wel’

De term ZEVMB-kinderen staat zelfs voor het eerst in het regeerakkoord. Daaruit is ook de werkgroep ‘Wij zien je wel’ voortgekomen. Er is dus eindelijk erkenning voor de problemen waar ouders tegenaan lopen en in ieder geval een opmaat naar passende zorg voor deze kinderen.’ Meer informatie over de missie van Vanessa en Sarike vind je op www.2cu.nu. Op handicap.nl/alsikeerlijkben kun je een video zien die HandicapNL van Sarike maakte.

HandicapNL maakt ook dit initiatief mede mogelijk. Bekijk hier al onze projecten.

Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten