‘Wildvreemden trekken ongevraagd mijn rits dicht.’

Hetty mist één arm. Haar beperking weerhoudt haar er niet van om een compleet leven te leiden. Het zijn de goede bedoelingen van anderen die haar beperken.

Kwaadaardig gezwel

Op m’n 16e speelde ik fanatiek basketbal. Toen ik met een blessure bij mijn elleboog naar de dokter ging, bleek het een kwaadaardig gezwel. Een groot deel van mijn arm moest worden geamputeerd.

Hetty mist één arm

Ik sta er niet zoveel bij stil

Natuurlijk is het onhandig om maar één arm te hebben, maar ik ben inmiddels niet anders gewend. Ik heb een man, en een dochter van 17; zij is ermee opgegroeid. Het enige waar ik op moet letten, is dat ik mijn goede arm niet teveel belast. Geen zware boodschappen tillen. De was laag ophangen. Mijn rustmomenten op tijd pakken. Verder sta ik er niet zoveel bij stil. Mijn onzichtbare beperking zit ’m in het gedrag van anderen. Mensen dringen mij regelmatig hulp op waar ik niet op zit te wachten, zoals het dichtritsen van mijn jas. Zomaar zonder te vragen. Als dat gebeurt voel ik me heel klein gemaakt.

Hier loop ik wél tegenaan

Mijn onzichtbare beperking zit ‘m in het gedrag van anderen. Mensen dringen mij regelmatig hulp op waar ik niet op zit te wachten. Voor ik het in de gaten heb, doen ze bij de kassa in de supermarkt mijn boodschappen in m’n tas. Of trekken ze de rits van mijn jas dicht. Zomaar, zonder te vragen. En in een restaurant gebeurt het me wel eens dat het vlees alvast voor me gesneden is.

Weet je hoe dat voelt?

Als dat gebeurt, voelt het alsof iemand mij de autonomie ontneemt. Je voelt je heel klein gemaakt. Net als ieder ander vind ik het soms fijn om hulp te krijgen. Dat iemand de deur openhoudt, vind ik hoffelijk. Het is ook helemaal goed als je me vraagt of ik hulp wil. Zolang ik ook gewoon ‘nee’ mag zeggen, zonder dat je beledigd bent, dan is het oké.

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over volwassenen en kinderen met een handicap.

 

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.