8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben

Een grote frustratie voor velen op de banenmarkt: zodra hun handicap ter sprake komt, haken werkgevers af. Iemand anders paste tóch beter in het profiel. Heel dom, want er zijn genoeg redenen om juist wél iemand met een handicap in dienst te nemen. Zoals deze acht:

Werknemer in een rolstoel

1. Meer omzet en meer winst

Je leest het goed, mensen met een handicap zorgen voor meer omzet en winst. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die hun diversiteit en inclusiviteit op orde hebben, winstgevender zijn dan soortgelijke bedrijven zonder inclusief medewerkersbestand. Een verklaring hiervoor is dat inclusieve bedrijven op de hoogte zijn van de wensen en behoeften van ál hun potentiële klanten en hier zo veel beter op kunnen inspelen. Binnenhalen dus, dat extra inzicht!

2. Niet uit het veld te slaan

Mensen met een handicap hebben dagelijks te maken met teleurstellingen en tegenslagen. Een ontoegankelijke maatschappij is nu eenmaal aan de orde van de dag. Zij volgen als het ware dagelijks de cursus “omgaan met teleurstellingen” en zijn dus inmiddels expert. Iemand met een handicap laat zich niet uit het veld slaan. Niet door één teleurstelling en niet door tien teleurstellingen op een rij.

3. Flexibel

Veel werkgevers zoeken medewerkers die flexibel kunnen inspelen op veranderingen. Mensen met een handicap zijn vaak niet anders gewend, ze passen zich voortdurend aan aan een maatschappij die niet op hen is ingericht. Elke dag kent onverwachte uitdagingen en zij weten dan ook als geen ander snel te schakelen.

4. Denken in mogelijkheden

Het algemene beeld is dat mensen met een handicap zielig zouden zijn en vooral veel niet zouden kunnen. Terwijl er vaak veel meer wél kan dan dat er niet kan. Het zijn mensen met deze mindset die op zoek gaan naar werk, die midden in de maatschappij willen staan. Juist die mensen denken in mogelijkheden, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.

5. Oplossingsgericht

Ook zo’n toverwoord in vacatures: oplossingsgericht. Ook daarin zijn veel mensen met een handicap expert. Want voor bijna elke dagelijkse activiteit, van aankleden tot en met boodschappen doen, heeft iemand inmiddels een eigen oplossing gevonden, die het beste werkt voor hun specifieke lichaam en mogelijkheden. Deze oplossingsgerichtheid laten ze heus niet thuis als ze naar het werk gaan!

6. Een inclusieve werkvloer is prettiger voor iedereen

Het doorzettingsvermogen, de flexibiliteit en de oplossingsgerichtheid van werknemers met een handicap kunnen een voorbeeld zijn voor hun collega’s. In een inclusieve werkomgeving is er bovendien meer oog voor individuele verschillen en behoeften van álle werknemers. Het gevolg: meer werkgeluk. En hoe prettiger mensen zich voelen, hoe meer ze voor hun werkgever over hebben en hoe beter ze presteren…

7. Financiële en praktische voordelen

Vaak zijn er praktische en financiële voordelen als een werkgever iemand met een handicap in dienst neemt. Denk aan belastingvoordelen, extra begeleiding, loonmaatregelen en een handige no-risk polis als iemand door zijn handicap uitvalt. Alhoewel dit natuurlijk zeker niet de belangrijkste reden is om iemand met een handicap aan te nemen, is het wel een leuke bonus.

8. Goed imago

Tegenwoordig worden bedrijven en organisaties ook afgerekend op hun social return. Wat doet het bedrijf terug voor de maatschappij? Als mensen met een handicap binnen een bedrijf of organisatie excelleren, zal dit niet onopgemerkt blijven. Andere bedrijven en organisaties komen naar zo’n vooruitstrevend bedrijf toe voor advies. Want er zijn heel veel bedrijven en organisaties die zoiets wel willen, maar die niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. Een werkgever met divers personeel krijgt vaak een sympathiek en sociaal imago mee, waardoor het nog aantrekkelijker is voor financiers, samenwerkingspartners, aandeelhouders, de media en klanten.

Aan de bak

Daar heb je ze: 8 redenen om juist wél iemand met een handicap die volgende baan te geven. En ga je zelf binnenkort solliciteren, dan heb je bij deze een bak aan argumenten om mee te nemen in je volgende gesprek. Succes!

*Dit artikel verscheen eerder op WijRollen.nl

Gratis e-book voor ouders

Niet alleen werkgevers kunnen nog wel wat inclusiever worden. De maatschappij als geheel is niet gemaakt voor mensen met een handicap. Maar: de wereld van morgen begint bij de jeugd van nu! Daarom maakte HandicapNL het boekje ‘Hallo ik heb een handicap’ om al vroeg met kinderen het gesprek aan te gaan. Want jong geleerd is oud gedaan, ook als het gaat om inclusie. Vraag het boekje – boordevol tips, vaak gestelde vragen en mogelijke antwoorden – hieronder gratis aan!

Ja, stuur mij het gratis Ebook voor ouders!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Een handicap en een kinderwens: “Ik zie geen moeilijkheden, maar mogelijkheden”
Een handicap en een kinderwens: “Ik zie geen moeilijkheden, maar mogelijkheden”
Handicap & kinderwens: “Ik wil bewijzen dat het prima kan, een ‘rollende’ mama zijn”
Handicap & kinderwens: “Ik wil bewijzen dat het prima kan, een ‘rollende’ mama zijn”