8 redenen waarom je wel mensen met een arbeidsbeperking aan zou moeten nemen

Stel je wil werknemers met een handicap de kans geven om te werken. Waar moet je dan allemaal op letten? Wij verzamelden een aantal tips en motivaties waarom je juist mensen met een handicap aan moet nemen en hoe je dat het beste aanpakt.

Denk in mogelijkheden

Het is heel gemakkelijk om te kijken naar wat iemand niet kan, maar waarom benadrukken we niet wat iemand wel kan? Ga daarom op zoek naar de kwaliteiten van de persoon met een arbeidsbeperking en probeer die ten volste te benutten. Je zult zien dat mensen met een handicap op sommige vlakken niet helemaal meekomen, maar juist op andere weer beter zijn dan je huidige werknemers. Zoek dus naar hun unieke kwaliteiten en laat ze volledig tot hun recht komen op de werkvloer.

Stel geen irreële eisen aan je toekomstige werknemer

In vacatures staan vaak eisen beschreven die voor mensen met een handicap vaak veel te hoog gegrepen zijn. Mensen met een handicap beschikken niet altijd over het gewenste aantal jaren werkervaring; hebben niet de juist leeftijd en/of opleiding en kan zich misschien voor minder uren inzetten dan gewenst. Begin daarom door passende eisen te stellen aan je toekomstige werknemer, dan heeft het vervullen van je vacaturen meer kans van slagen.

Weet waar je moet zoeken

Als werkgever kan je geschikte mensen vinden via speciale kaartenbakken bij UWV, gemeenten en werkgeverservicepunten. Maar ga vooral ook naar bijeenkomsten van gemeenten, UWV, AWVN, VNO-NCW en de Normaalste Zaak. Zoek de mensen in persoon op of zoek op plekken die speciaal voor deze doelgroep in het leven zijn geroepen, zoals de Nationale Talentenbank.

De Nationale Talentenbank kijkt, zo zegt de naam al, ook naar talenten van mensen met een beperking. Op dit platform kan je op zoek naar kandidaten. Deze kandidaten, mensen met een beperking, geven aan waar hun passie ligt wat hun talent is en welke sociale vaardigheden ze hebben. Zo kan je als werkgever op basis van talent en kwaliteiten een werkplek creëren.

Heb geduld; investeer tijd en energie

Mensen met een handicap hebben wellicht meer tijd en geduld nodig om zich bepaalde werkzaamheden aan te leren. Geef ze daarom ook die tijd. Het is goed om van tevoren al te bedenken dat het begeleiden van een werknemer met een arbeidsbeperking meer tijd en energie vergt dan een werknemer zonder arbeidsbeperking. Zorg dus ook dat die tijd en energie voorradig is, zodat het avontuur niet meteen tot stilstand komt.

Heb verstand van de regels en taal van sociale instanties

Laten we eerlijk zijn; het aantal regeltjes in het ‘Voorzieningen’-doolhof is voor een leek bijna niet te overzien. Lees jezelf daarom goed in voordat je stappen gaat zetten, want zo voorkom je dat je bepaalde regels of voordelen niet of te laat opmerkt. Vooral de aanschaf van hulpmiddelen of het aanpassen van een werkplek kan kosten met zich meebrengen, maar dienen vooraf voorgelegd te worden aan het UWV om in aanmerking voor financiering te komen. Check deze website van het UWV voor de richtlijnen.

Draagvlak op de werkvloer

Het werken met iemand met een arbeidsbeperking kan net even anders zijn dan wanneer de persoon geen arbeidsbeperking heeft. Op zich is dat niet erg, maar een goede voorbereiding kan wel de sleutel tot succes betekenen. Laat je werknemers dus kennis maken met de nieuwe collega en wees open over je beperking wanneer deze ook je werkzaamheden beïnvloed. Openheid zorgt voor meer begrip en een betere basis voor de relatie met andere collega’s.

Vind niet opnieuw het wiel uit

Je staat er niet alleen voor. Er zijn talloze bedrijven die een dergelijk traject al eens hebben doorgelopen. Neem contact met ze op om tips en andere informatie in te winnen. Of ga naar bijeenkomsten die georganiseerd worden, zoals die van team Onbeperkt aan de slag, om daar informatie te krijgen. De mogelijkheden zijn eindeloos, je dient alleen goed te zoeken.

Het is als werkgever je morele plicht

Een betere wereld begint bij jezelf toch? Laten we dat dan ook doen. In het ‘VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap’ hebben we met z’n allen vastgelegd dat de inclusie van mensen met een handicap belangrijk is. Zij dienen dezelfde kansen en mogelijkheden te hebben als mensen zonder een handicap en daar hoort het hebben van een baan ook bij. Kortom, ben je een werkgever dan dien je je uiterste best te doen om een aantal mensen met een handicap aan te nemen.

 

Merry Christmas! Een onverwachte bijdrage voor Re>Start
Merry Christmas! Een onverwachte bijdrage voor Re>Start
Kamervragen gesteld over manifest toegankelijke festivals!
Kamervragen gesteld over manifest toegankelijke festivals!