“Wat twee uurtjes al wel niet voor verschil kunnen maken.”

De collecteweek van HandicapNL is in volle gang! Werkzaam bij dit goede doel kan ik natuurlijk niet anders dan mijn steentje bijdragen door in mijn eigen buurt met een collectebus langs de deuren te gaan. Maar als ik heel eerlijk ben vind ik het best wel spannend, want ik moet iets bekennen… Dit is pas de eerste keer dat ik ga collecteren. Erg he?!

Kinderpostzegels en clubcollecte

Natuurlijk ben ik vroeger wel langs de deuren geweest om Kinderpostzegels aan mijn buurtgenoten te slijten en ook heb ik in het verleden voor mijn sportvereniging aan de clubcollecte meegedaan. Toch was het langs de deuren gaan nooit mijn favoriete hobby. Van tevoren had ik altijd het ongemakkelijke gevoel dat ik mensen tot last zou zijn als ik bij hen aanbel.

“Als ik er nu weer aan terug denk, krijg ik er gewoon weer een glimlach van op mijn gezicht.”

Straal genegeerd

Achteraf weet ik wel dat het collecteren ook leuke gesprekken en ontmoetingen oplevert. Maar die ene keer dat je straal genegeerd wordt door mensen die ondanks dat ze thuis waren en je glazig vanaf de bank aanstaarden terwijl jij je een weg baande door hun tuin naar hun voordeur. Juist die ervaring blijft je toch het meest bij.

Altijd blijven lachen!

En dat is jammer, want inmiddels heb ik er twee avonden collecteren op zitten en moet ik zeggen dat het me allemaal erg meegevallen is. Die drempel leek veel hoger dan dat hij daadwerkelijk is. En zoals mijn collega Jade al vertelde, is het allerbelangrijkste dat je zelf positief in dit avontuur stapt. Blijf daarom lachen; probeer een leuk gesprek aan te knopen en maak er vooral zelf een feestje van! Dan valt het uiteindelijk allemaal wel mee!

Behoorlijk voldaan gevoel

De ervaring die ik opgedaan heb lopen behoorlijk uit elkaar. Zo ben ik eigenlijk maar bij weinig mensen langs geweest die uiteindelijk geen donatie deden. Het merendeel van de buurtgenoten die zijn of haar deur voor mij opende gooide toch wel een paar muntstukken in mijn bus. Dat geeft een behoorlijk voldaan gevoel kan ik je vertellen.

Glimlach

Eén van mijn buurtgenoten nodigde me na een kort maar leuk praatje zelfs uit om zijn woning te komen bewonderen. Anderen wisten me te verblijden met een leuke korte babbel. Als ik er nu weer aan terug denk, krijg ik er gewoon weer een glimlach van op mijn gezicht. Wat twee uurtjes al wel niet voor verschil kunnen maken.

“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.