“Wat me opvalt is dat ik nu veel gelukkiger word van het werk wat ik doe”

Na veel mooie, leerzame jaren was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde meer gewoon met mijn voeten in de klei staan en had de bankenwereld van de krijtstreeppakken en al het andere luxe wel een beetje gezien. Dat was het moment dat ik een jaar sabbatical heb genomen om pas op de plaats te maken en om me heen te gaan kijken. Op zoek naar een passende volgende uitdaging.

Danielle Schutgens
Danielle Schutgens

Het gemak van luxe en geld

Voor mijn tijd bij HandicapNL maakte ik deel uit van de financiële wereld. Juist daar is het heel gemakkelijk om in een omgeving waar alles is en kan tevreden te zijn met waar je staat. In mijn werk heb ik een bepaalde uitdaging nodig en zodra de routine en het gemak toeslaat, is het tijd om op zoek te gaan naar iets nieuws.

In de kinderschoenen

Bij de banken waar ik gewerkt heb (Fortis en ABN Amro) ben ik verantwoordelijk geweest voor het oprichten van ‘foundations’ met als inzet de kennis en kunde om kleinschalige maatschappelijke ondernemingen te ondersteunen. Eén van de speerpunten van mijn werk was sociale duurzaamheid wat toen, eind jaren negentig, nog in de kinderschoenen stond. Van bijna niets, iets maken is echt mijn allergrootste passie. Mensen uitdagen en verbinden vind ik helemaal te gek.

Het wiel opnieuw uitvinden

Wat dat betreft heeft mijn werk bij HandicapNL hier veel raakvlakken mee. Ook hier moesten we van bijna niets weer iets maken en min of meer het wiel opnieuw uitvinden. De samenvoeging van onze fondsen tot HandicapNL is uiteindelijk het zichtbare bewijs van dit proces. Mijn werk bij de banken heeft me flink geholpen, omdat ik door al die ervaring uit een groot netwerk kan putten. Zo zijn veel partners van HandicapNL oude bekenden uit mijn tijd bij ABN AMRO.

“Ik span me elke dag in om een verschil te kunnen maken in de levens van veel mensen die dat zelf niet kunnen. Die gedachte is zo fijn!”

Ook die uitdaging heb ik weer terug gevonden, want bij een fonds zijn er nu eenmaal minder geldstromen en zekerheden aanwezig dan bij een bank. Dat zorgt ervoor dat je creatief moet zijn en dat er grote risico’s kleven aan je werk. Zekerheden zijn er eigenlijk niet. In principe begin je elk jaar in januari weer op min of meer nul en juist datgeen brengt zo’n enorm boeiende uitdaging met zich mee. Eentje die ik in mijn vorige werk na al die jaren niet echt meer kon vinden.

Meer voldoening

Wat me opvalt is dat ik nu veel gelukkiger word van het werk wat ik doe. Het werk doet er echt toe en ik span me graag elke dag in om een verschil te kunnen maken in de levens van veel mensen die dat zelf niet kunnen. Die gedachte is zo fijn! Daarnaast werk ik met een ongelofelijk leuk team die elke dag met veel passie aan de slag zijn. Bij de bank was ik dan wel een veel hoger salaris en allemaal andere voordelen gewend, maar die vallen in het niet bij de voldoening die ik nu heb. Natuurlijk mis ik soms een aantal van die aantrekkelijke voordelen, maar ik zou niet meer terug willen naar die wereld.