“Wat als we terug moeten naar die eenzame coronamaanden?”

Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) pleiten ervoor om ouderen en kwetsbare mensen met een handicap of een chronische ziekte af te zonderen van de rest van de maatschappij. Op die manier willen ze jongeren de ruimte geven en de economie draaiende houden. Op verschillende sociale media platformen laaide hierdoor de discussie rondom #GeenDorHout weer op. Veel mensen uit de risicogroep lieten weten zich achtergesteld te voelen door de uitspraken. Maar wat als het toch die kant op gaat?

GeenDorHout

Amateurvirologen

We leven in een land waarin 17 miljoen amateurvirologen allemaal hun mening klaar hebben over hoe we het beste door deze crisis komen. Die ruimte moet er vooral zijn, maar het besef dat deze mening andere mensen tegen de borst kan stoten, lijkt vaak te ontbreken. De leden van het OMT stellen voor dat ouderen en kwetsbaren afgeschermd blijven om ze zo te beschermen en tegelijkertijd de maatschappelijke processen op gang te houden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wie zijn die kwetsbaren eigenlijk?

“Blijf jij maar veilig thuis”

De één heeft het over twee tot vier miljoen kwetsbare Nederlanders, terwijl de ander stelt dat het aantal zelfs dichtbij de tien miljoen mensen zou liggen. Het exacte getal is misschien niet eens zo heel interessant, aangezien het hoe dan ook om miljoenen Nederlanders gaat. Nederlanders waartegen zoiets wordt gezegd als: “Blijf jij maar thuis voor je eigen veiligheid, dan kunnen de fitte landgenoten de economie redden”. Maar daarmee ontneem je duizenden Nederlanders het recht om deel te nemen aan de maatschappij.

Waar hoor ik bij?

Zelf zit ik in een spagaat als het om deze kwestie gaat. Aan de ene kant behoor ik tot de fitte, jonge bevolking, waar Covid-19 waarschijnlijk geen directe bedreiging voor vormt. Maar aan de andere kant zorgt mijn medische geschiedenis ervoor dat ik op papier wel degelijk tot de risicogroep behoor. Zal ik dan thuis moeten blijven? Kan ik mijn geliefde, familie en vrienden nog wel zien? En ben ik nog wel welkom in de winkel, openbaar vervoer of de bioscoop? Krijg ik mijn eigen ‘bubbel’, waar ik samen met mijn zwakkere medemensen wordt geacht in te leven?

Spaans benauwd

Terwijl ik dit schrijf springen de tranen me in de ogen. Het raakt me enorm dat een deel van de bevolking zo gemakkelijk aan de kant geschoven wordt. En wanneer ik aan mijn eigen situatie denk, krijg ik het Spaans benauwd. De gedachte dat ik terug zou moeten naar die ellendige sombere coronamaanden van begin dit jaar, geeft me de rillingen en maakt me angstig. Tot nu toe hebben we veel rekening met elkaar gehouden en daar mogen we trots op zijn. Laten we hopen dat we, nu er weer een beroep op ons wordt gedaan, trots mogen blijven.

Door: Peter Bennekom

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd