vraag[en]antwoord: ‘Hoe weet de gemeente dat wij mantelzorgers zijn?’

In ons magazine behandelen we vragen van onze achterban, waarvan wij denken dat het antwoord het delen waard is. Ditmaal een vraag van Sam Verdonk die zich afvraagt hoe hij echte vrienden kan maken?

Vanessa de Vries met haar kind
Vanessa de Vries met haar kind

Vraag Marja Veelo:

Mijn man en ik hebben een meervoudig gehandicapte dochter, die we thuis verzorgen. Omdat dit heel intensief is, ben ik minder gaan werken. Mijn man werkt wel fulltime, maar neemt daarnaast ook zoveel mogelijk zorg op zich. We zorgen met veel liefde voor onze dochter, maar het valt soms wel zwaar. Zeker omdat we nog twee andere kinderen hebben, die we natuurlijk ook genoeg aandacht willen geven.

“Elke gemeente mag zelf invullen hoe ze mantelzorgers wil ondersteunen.”

We zouden daarom wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Onlangs hoorden we dat de gemeente waarderingsdagen organiseert voor mantelzorgers. Daar willen wij ook wel eens naartoe en wie weet zijn er meer mogelijkheden. Maar hoe weet de gemeente dat we mantelzorgers zijn? Hoe meld ik me aan? En welke andere vormen van ondersteuning zijn er voor ons?

80% van de 800 ondervraagde ouders met een zorgintensief kind gaf aan de zorg lastiger vol te houden naarmate hun kind ouder wordt. (bron: Lotje&Co)

Antwoord Ginette Klein, Mantelzorglijn Mezzo:

Het is inderdaad de taak van gemeenten om mantelzorgers te ondersteunen. Zij ontvangen hiervoor een budget dat ze naar eigen inzicht mogen inzetten. Daarvoor moeten ze natuurlijk wel weten wie er mantelzorger is. Vaak kun je op de website van je eigen gemeente informatie vinden over welke voorwaarden hiervoor gelden.

Uit je verhaal begrijp ik dat jullie hier zeker aan voldoen. Ook de medewerkers van het lokale steunpunt mantelzorg kunnen je hierbij helpen. Het idee is dat de gemeente niet alleen naar de behoeften van de zorgvrager kijkt, maar ook naar die van de zorggevers, de mantelzorgers dus. Het is erg belangrijk dat jullie de juiste ondersteuning krijgen. Wie weet komt er een moment dat het zorgen te zwaar is. Extra hulp is dan meer dan welkom. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijk vervangende zorg (respijtzorg).

 

Boek cover Klein Geluk

Klein Geluk voor de Mantelzorger, Maria Grijp & Inge Jager, uitgeverij Ankh-Hermes, €18,50.

Zelf uitzoeken

Jullie dochter gaat dan een weekendje logeren of er komt hulp aan huis, zodat jullie even op adem kunnen komen. Elke gemeente mag zelf invullen hoe ze mantelzorgers wil ondersteunen. Dat kan onder andere door een financiële tegemoetkoming, een mantelzorgpas die korting geeft op allerlei activiteiten, of door groepsactiviteiten voor mantelzorgers te organiseren. Het is aan de mantelzorgers zelf om uit te zoeken wat er allemaal op dit gebied wordt aangeboden.

Ik raad jullie dus aan om actief op zoek te gaan naar de mogelijkheden, zodat jullie alle hulp en ondersteuning krijgen die jullie nodig hebben. Zie je hier tegenop, dan kun je de hulp van een mantelzorgmakelaar inschakelen. Zo iemand ondersteunt mantelzorgers bij het uitzoekwerk en regeltaken op het gebied van zorg, wonen, welzijn, financiën en de combinatie werk/mantelzorg.

Heb je vragen rondom mantelzorg? Dan kun je bellen met de Mezzo mantelzorlijn via 0900-2020496 (€0,10/PM). Op werkdagen tussen 9-16 uur of per mail via Mantelzorglijn@mezzo.nl.

De hulp van een mantelzorgmakelaar is gratis als er in jouw gemeente mantelzorgmakelaars werken bij het mantelzorgsteunpunt. Daarnaast wordt hun hulp soms vergoed in de aanvullende zorgverzekering. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Ook zijn werkgevers soms bereid om de kosten op zich te nemen. Informeer bij het zorgloket of je gemeente samenwerkt met mantelzorgmakelaars. Mantelzorgmakelaars die als zelfstandige werkzaam zijn, vind je via de Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars op www.bmzm.nl.

Tip: De documentaire ‘Moeder aan de Lijn’ is een intiem perspectief op de mantelzorg, over drie dochters die hun eigen leven noodgedwongen in de parkeerstand zetten.

8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
8x waarom je juíst iemand met een handicap in dienst wil hebben
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!
9 boeken over handicaps die je gelezen wil hebben!