Vijf beperkingen die je niet ziet

Op de foto zie je Mila, een vrolijk meisje. Wat je niet ziet, is dat heel gewone dingen voor Mila ingewikkeld zijn. Zoals opstaan, zichzelf aankleden en het omgaan met tijdsdruk. Mila heeft het Foetaal Alcohol Syndroom  (FAS). Dit krijgen kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol. Je ziet aan Mila niet zoveel, maar vaak wordt ze overschat, terwijl ze juist langzaam van begrip is, wat haar veel stress geeft.

Dit meisje heeft een handicap die niet direct zichtbaar is, namelijk FAS
Foto: Allard de Witte – via www.fasproject.nl

Agressief van de medicijnen

Epilepsie is een aandoening die een grote impact heeft op je leven. Omdat de kans bestaat dat je zomaar een aanval krijgt, met vallen en bewusteloosheid, kun je bijvoorbeeld niet (meer) zelf autorijden en ben je van anderen afhankelijk. Van de zware medicijnen kun je bovendien depressief of agressief worden en een dwangstoornis ontwikkelen. Stuk voor stuk extra beperkingen die je leven flink kunnen ontregelen terwijl niemand dit aan je ziet.

Syndroom van Eenzaamheid

Nee, dat bestaat natuurlijk niet. Maar je krijgt het er wel gratis bij als je NAH hebt: Niet Aangeboren Hersenletsel. Dit is hersenschade die pas na je geboorte ontstaat. Bijvoorbeeld door een hersenbloeding, ongeluk of operatie aan je hersenen. Soms zie je niets, maar iemand met NAH kan vaak slecht prikkels verwerken, problemen hebben met het geheugen of weinig energie hebben. Wat al met al behoorlijk eenzaam kan maken.

Schreeuwend op de supermarktvloer

Dat kind dat op de supermarktvloer ligt te schreeuwen, hoeft niet per se onopgevoed te zijn. Kinderen (en volwassenen) met autisme kunnen last hebben van driftbuien door overprikkeling of moeite hebben emoties van anderen te lezen. Vaak wordt hier slecht op gereageerd, waardoor de situatie escaleert.

Licht verstandelijke beperking

Veel mensen met een lichte verstandelijke beperking kunnen volledig ‘normaal’ overkomen. Vooral als ze welbespraakt zijn. Zo kan het voorkomen dat een jonge vrouw die vertelt dat ze een webwinkeltje wil beginnen, nauwelijks begrijpt hoe geld werkt. Met verkeerde verwachtingen tot gevolg.

Een kwetsbare groep

Iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB) kan er normaal uitzien en redelijk functioneren, maar is heel kwetsbaar. Zo blijkt* dat kinderen en jongeren met een LVB vaker slachtoffer zijn van ernstige mishandeling, incest of gedwongen prostitutie (loverboys). Ook komen deze jongeren vaak in aanraking met justitie. Door hun eigen gedrag, of doordat ze door anderen gemanipuleerd worden. Hun onzichtbare beperking is geen ‘nee’ kunnen of willen zeggen.

Bron: Parnassia Groep

Natuurlijk zijn er nog veel meer onzichtbare beperkingen. Deze vijf voorbeelden gebruiken we om aandacht te vragen voor het feit dat niet alle beperkingen direct zichtbaar zijn. Dus kijk verder, heb begrip en oordeel niet te snel. Je ziet immers zelden het hele plaatje…

*Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 6 mei 2019

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over volwassenen en kinderen met een handicap.

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”