“U hoort nog van ons…”

Zittend in je rolstoel bij de lift galmen de laatste woorden van het sollicitatiegesprek nog enkele minuten na: “U hoort nog van ons…”. Je bereidt je voor op een volgende teleurstelling. Voor mensen met een lichamelijke beperking is het extra moeilijk een baan te vinden . Vaak is het pand onvoldoende toegankelijk. Maar nog vaker zijn het vooroordelen die bedrijven ervan weerhouden iemand met een beperking aan te nemen.

De teleurstelling went nooit

Nicoline Edelman, secretaresse bij het Revalidatiefonds en lichamelijk beperkt, weigert zich daar bij neer te leggen. Zij strijdt voor betere kansen. “Ik wil de regie voeren over mijn eigen leven. Mijn eigen keuzes maken en vooral niet afhankelijk zijn. Met een baan doe je mee en draag je bij. Dat is ook voor mensen met een lichamelijke beperking van grote waarde. Ik begrijp dat een bedrijf niet geholpen is met bijvoorbeeld een dove telefoniste. Maar in het online serviceteam kan iemand met een gehoorbeperking wel heel goed werk doen.”

Nicoline Edelman

Mijn rolstoel hoeft geen belemmering te zijn om mijn werk als secretaresse goed te kunnen doen. Toch was het erg moeilijk om een baan te vinden. Die teleurstelling went nooit.

Nicoline Edelman, secretaresse bij het Revalidatiefonds

Naar het kopieerapparaat rennen lukt niet

Het Revalidatiefonds laat zien dat je met vrij weinig aanpassingen passend werk kan bieden als werkgever. Want hoewel ze allemaal een beperking hebben, speelt dat voor Nicoline, Léonie, Joop, Erwin en Nynke in hun dagelijkse werkzaamheden eigenlijk geen rol. Neem Léonie en Nicoline: twee super-secretaresses. Je kunt ze alleen niet vragen even naar het kopieerapparaat te rennen. Als het om projectbestedingen gaat, is de expertise van Joop onmisbaar. Maar we vragen hem niet een telefonische vergadering via de speaker bij te wonen. Daar hoort hij niet voldoende voor. Zijn dit onoverkomelijke problemen? Zeker niet. Wij beoordelen werknemers op het werk waarvoor ze zijn aangenomen. En niet op de eventuele aanpassingen die daarvoor nodig waren. Eigenlijk heel logisch toch?