Supermarkt als supermiddel na een beroerte

Als je hersenletsel hebt opgelopen, begin je eigenlijk weer van voren af aan. De simpelste dingen zijn ineens niet zo simpel meer en moet je weer aanleren: lopen, koffiezetten, boodschappen doen… Vaak duurt het maanden en soms zelfs jaren voordat iemand weer zelfstandig kan functioneren.

Tijdens de revalidatie wordt steeds opnieuw gemeten hoe de patiënt vooruitgaat. Hiervoor moet de patiënt nu nog vaak vragenlijsten invullen met pen en papier. “Maar als je net een beroerte hebt gehad, is dat een hele opgave”, zegt Dr. Tanja Nijboer, neuropsycholoog van het UMC Utrecht. “Het kost veel tijd en energie en is ook minder nauwkeurig.”

Virtual Reality

“Met virtual reality kunnen we nu veel beter in kaart brengen waar patiënten moeite mee hebben. We zetten patiënten de virtual reality-bril op, en laten ze virtueel rondlopen in een supermarkt. Tijdens allerlei opdrachten kunnen we precies zien hoe het gaat met de herinnering, coördinatie en concentratie van de patiënt. We kunnen de behandeling veel beter afstemmen, zelfs van moment tot moment.”

“We zien niet alleen dat de patiënten sneller vooruitgaan, maar ook dat ze het leuk vinden om met de nieuwe techniek te werken. Een hele verbetering voor de patiënt zelf, want de oefeningen zijn vaak saai en soms ook confronterend. Virtual reality maakt het een stuk spannender en uitdagender,” aldus Nijboer.

Sneller zelfstandig leven oppakken

Dit succesvolle onderzoek onder beroerte-patiënten is mogelijk gemaakt door de donateurs van HandicapNL. Dr. Nijboer wil graag dat de techniek breder wordt ingezet. “Nu onderzoeken we hoe we deze mooie resultaten ook voor anderen kunnen realiseren. Patiënten die herstellen van hersenletsel na een ongeval, ziekte of zelfs een psychose, doen vergelijkbare oefeningen en trainingen. Is het niet mooi dat we ook deze mensen kunnen helpen om sneller hun zelfstandige leven weer op te pakken?”