Succesvol met een handicap, waarom niet?

Een beperking hoeft je niet te beperken in al je talenten. De sterren in dit artikel bewijzen dat maar al te goed. Ondanks een handicap hebben zij een zeer succesvolle carrière on stage. Laat je inspireren door deze artiesten en blijf geloven in jezelf.

Stevie Wonder

Door zuurstof te kort bij zijn geboorte werd Stevie Wonder blind. Ondanks deze beperking heeft hij het erg ver geschopt in de muziekwereld en doet hij zijn naam eer aan. Hij is een zanger, componist en multi-instrumentalist en heeft meerdere hits, zoals: “Isn’t She Lovely” en “Sir Duke”. Naar eigen zeggen is zijn blindheid ‘een geschenk uit de hemel, want daardoor kon ik me beter concentreren op mijn gehoor’. Wat een positiviteit!

  

Viktoria Modesta

Tijdens haar geboorte raakte ze ontwricht waardoor er uiteindelijk één been werd geamputeerd. De Letse popzangeres is de eerste “Bionic Pop Artist”. In haar clips laat ze zien dat mensen met een beperking net zo aantrekkelijk en modieus kunnen zijn als ieder ander. Haar prothese is daarom ook versierd met kristallen.

Bron: www.viktoriamodesta.com

Marc de Hond

De Hond was een Nederlandse tv-presentator, ondernemer, schrijver, theatermaker en speler van het Nederlandse rolstoelbasketbalteam. Van het podium heeft hij dan ook geen schrik. Wanneer er in 2002 een tumor werd ontdekt in zijn ruggenmerg is hij tijdens een operatie gedeeltelijk verlamd geraakt. In zijn show ‘Scherven brengen geluk’ heeft hij het over hoe dit grote drama uit zijn leven uiteindelijk heel veel moois opleverde. Op 3 juni 2020 is Marc overleden aan de gevolgen van blaaskanker. Maar alsnog een groot voorbeeld voor mensen met een beperking.

Bron: Revalidatie Magazine

Ian Dury

Deze man was vooral bekend door de oprichting van zijn Britse band: Ian Dury & The Blockheads. Sinds zijn jeugd leed de zanger aan polio waardoor hij een zwakke gezondheid had en liep met een wandelstok. Toch mocht dit de muzikale pret niet bederven, Ian werd onder meer toegelaten tot het toonaangevende Royal College of Art en scoorde diverse hits.

Bron: Radio 2

Andrea Bocelli

Vanaf zijn geboorte leed hij aan de oogziekte glaucoom. Na een ongeluk op zijn twaalfde werd hij zelfs geheel blind. De zanger en producer werd ontdekt door Zucchero en werd in Italië algemeen bekend door zijn overwinning op het Festival van Sanremo in 1994. Nu, tijdens de coronacrisis heeft hij met Pasen een recital verzorgd in een lege Dom van Milaan dat op YouTube binnen vier dagen 36 miljoen keer bekeken werd!

 

Vincent Bijlo

Een columnist, schrijver én cabaretier. Vincent Bijlo die al vanaf zijn geboorte blind is won in 1998 het Leids Cabaretfestival. Sindsdien is hij vaak op het Nederlandse podia te zien. In 2018 en 2019 heeft hij de radio oudejaarsconference gedaan op Radio 1, dat twee grote successen waren.

Bron: BN de Stem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altijd up-to-date

Altijd op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom inclusieve muziek, theater en dans? Sluit je dan aan bij [On Stage]: muzikale vrienden van HandicapNL, een speciale community voor jou! Word lid en mis niks.

Word lid!

 

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Music Unlimited: inclusieve muziekverenigingen
Music Unlimited: inclusieve muziekverenigingen