‘Stichting Pim is het bewijs: als je echt iets wilt, kan het’

 

DORST – “Ons idee is nooit geweest: ‘we willen een huis voor Pim’. Het gáát niet alleen om Pim.
We wilden van begin af aan een huis bouwen voor acht kinderen, een huis met zorg op het hoogste niveau. Niet alleen voor ons kind, maar gewoon omdat de zorg beter kan.”

Uit onvrede over instellingen waar hun zoon Pim verbleef, besloten Dorstenaren Linda en Ton van der Veer tweeënhalf jaar geleden zelf een huis te bouwen voor meervoudig gehandicapte kinderen. Nu staat het er, aan de Bavelstraat in Dorst. Hun ‘superhuis’, zoals de bewoners en hun familie het kennen. Een thuis voor acht kinderen uit Dorst, Oosterhout en Breda: Stichting Pim.

Pim, een 10-jarige blonde knul, is net als de andere bewoners meervoudig gehandicapt. Zo is een kant van zijn lichaam verlamd, is hij visueel gehandicapt, heeft hij epilepsie en een verstandelijke beperking. Het is een jongen die speciale aandacht en zorg nodig heeft. “We besloten Pim weg te halen bij een instelling waar hij verbleef, nadat hij letterlijk over een rolstoel was gevallen”, vertelt zijn moeder. “Bij veel zorginstellingen is het te druk, er is geen ruimte. We dachten: dat kunnen wij beter.”

De acht families achter Stichting Pim realiseerden hun droom in recordtempo. Sinds januari logeren de jonge bewoners al regelmatig in hun nieuwe huis, de plek die een leven lang hun thuis moet blijven. De jongste, Luka, wordt in april tien; Romy, de oudste, is zestien. Op den duur zullen alle kinderen permanent bij Stichting Pim wonen.

Van der Veer: “Toen we begonnen hebben we een wensenlijst gemaakt, een lijst voor het ideale geval. We gingen er vanuit dat we concessies zouden moeten doen. Maar het huis is precies zoals we wensten. Wij zijn het bewijs: als je iets ècht wilt, kan het.”

Bij Stichting Pim zijn de gangen ruim; aan de muren hangen voel- panelen om de tastzin van de kinderen te prikkelen. Het ‘superhuis’ beschikt over drie badkamers met tilsystemen, een whirlpool en verwarmd bad, een therapieruimte, een logeerkamer voor broers en zussen, twee snoezelkamers, een flinke tuin en een speelschuur. “Alle zaken waarvoor je normaal op pad moet, hebben we in huis. Sommige kinderen zijn spastisch; het verwarmde water in het zwembad werkt therapeutisch, ontspannend op hun spieren. Eerst moesten ouders heel wat organiseren om te gaan zwemmen. Nu gaan kinderen tussen eten en bedtijd nog lekker even bubbelen.”

Stichting Pim nam zeven medewerkers in dienst. Zorgmanager Danny van Oosterbosch is een oude bekende van Pims ouders en dolenthousiast over het huis. “Ik ken Pim al een jaar of vijf. Eerst werkte ik bij een Oosterhoutse instelling waar Pim wel eens logeerde, daarna deed ik thuiszorg bij Pim thuis. Toen Ton en Linda zeiden: we gaan zelf wat opzetten, dacht ik meteen: ‘wauw, zou dat kunnen?'”

Volgens Van der Veer kan Stichting Pim meer geld besteden aan de zorg zelf dan andere instellingen. “Daar wordt, schat ik, een derde van het geld dat je betaalt echt aan zorg besteed. De rest gaat op aan overhead, managers, gebouwen. Daardoor blijft geen geld over voor voorzieningen als snoezelkamers.” Veel instellingen vinden zulke voorzieningen ook niet nodig, denkt Van Oosterbosch: “Terwijl het voor ouders en kinderen erg prettig is een snoezelkamer of zwembad te hebben.”

Stichting Pim besteedt het volledige persoonsgebonden budget van de bewoners, elke cent, aan zorg. Daardoor kan de Stichting Pim ook een hoger aantal vierkante meters per bewoner aanhouden.

Er is nog wel een forse hypotheek die afgelost moet worden, van huur- en sponsorinkomsten. Van der Veer: “Alles bij elkaar staat hier zo’n twee miljoen euro. Het is een enorme klus geweest, genoeg geld bij elkaar krijgen om te beginnen. Er zijn veel fondsen waar je een beroep op kunt doen, maar het kost tijd en energie om de juiste fondsen te vinden en brieven te schrijven die precies op zo’n fonds zijn toegespitst. Het was vaak zwaar.” Maar het is gelukt.

Bron: Bnn de Stem