Fysiotherapeut en training Gert Rots over rolstoeltrainingen: “We leren door te vallen en weer op te staan.”

“Eén worden met je rolstoel geeft zelfvertrouwen”, betoogt Gert Rots, fysiotherapeut en trainer rolstoelvaardigheid. “Tijdens onze trainingen wordt benadrukt hoe belangrijk het is om één te worden met je rolstoel. Wie rolstoel gebonden is, krijgt er nog een extra handicap bij. Wie leert verbinding te maken met zijn of haar rolstoel, krijgt zelfvertrouwen. Pas op, kijk uit, val niet om, heb je dat randje gezien? Dit soort waarschuwingen zijn niet meer nodig voor wie een rolstoelvaardigheidstraining heeft gedaan. Er gaat een wereld open voor iemand die de regie over het eigen leven terug krijgt.

Fysiotherapeut Gert Rots geeft rolstoeltraining en duwt een lachende vrouw in rolstoel voorzichtig naar beneden.
Fysiotherapeut Gert Rots geeft rolstoeltraining en duwt een lachende vrouw in rolstoel voorzichtig naar beneden.

Grote diversiteit handicaps

Op onze trainingen zien we mensen met een grote diversiteit aan handicaps. Rolstoelvaardigheid was bij deze mensen niet of nauwelijks onderdeel van de revalidatie. Ook zien we in de kinderrevalidatie dat leren omgaan met de rolstoel te weinig gericht is op het zelfstandig functioneren. Er wordt veel aandacht besteed aan comfortabel en veilig zitten. Maar onvoldoende aan het ontdekken van de mogelijkheden van efficiënt en zelfstandig voortbewegen. Terwijl juist kinderen nieuwe dingen leren door te experimenteren. Daarbij is vallen en opstaan, natuurlijk beveiligd door ervaren trainers, de leerweg.

 

“Er wordt veel aandacht besteed aan comfortabel en veilig zitten. Maar onvoldoende aan het ontdekken van de mogelijkheden van efficiënt en zelfstandig voortbewegen.”

Gert Rots, fysiotherapeut en trainer rolstoelvaardigheid

Herwonnen zelfvertrouwen

Op de eerste dag komen deelnemers binnen met een zekere hoop en vol verwachting. Maar ze zijn vaak ook voorzichtig en onzeker. Vooral volwassenen, die al jarenlang gewend zijn naar links en rechts te kijken of er iemand is die hen kan helpen. Al deze mensen leren we waar de grenzen liggen van het vallen. En hoe je bij die grens je reacties kunt oefenen om niet te vallen, maar in balans te blijven. Dan word je in de rolstoel een stuk handiger, binnen en buiten. Uiteindelijk kunnen mensen dan de regie pakken in hun eigen leven, vanuit een herwonnen zelfvertrouwen.”

Hoef niet meer om hulp te vragen

Gert herinnert zich een mevrouw die in het begin erg onzeker was. “Na de laatste training zag ik een heel andere blik in haar ogen. Ze zei: ‘Nu kan ik zelf weer de stad in, iets voor mezelf kopen of om een cadeautje te halen. Ik hoef nu niet meer om hulp te vragen of met iemand mee te rijden.’ Dat zijn veranderingen in zelfvertrouwen, in zelfverzekerdheid, en daardoor in participatie in de samenleving, die we heel vaak zien.”

Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten