Ragna Schapendonk (42) wil dat niemand buitenspel staat, ook niet in de sport

Je kunt dromen van een samenleving, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en meedoet. Maar nóg mooier is om er ook echt werk van te maken. En dat is precies wat Ragna, Abel, Gijs en Irene doen. Met hun (vrijwilligers)werk helpen zij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder.

Ragna Schapendonk, directeur van Special Olympics
Ragna Schapendonk, directeur van Special Olympics

Grootste passie

Ragna is directeur van SpecialOlympics: ‘Ik kan me een leven zonder sport niet voorstellen. Het is mijn grootste passie. Ik doe fanatiek aan wielrennen en loop hard. Ook ben ik trainer van de wielrenvrouwen en voetbaljongens. De ene keer sport ik om mijn hoofd leeg te krijgen, de andere keer om keihard de competitie aan te gaan. Ook ben ik graag betrokken bij het organiseren van sportactiviteiten.

Doet wonderen

Dus mijn baan als directeur van SpecialOlympics past heel goed bij me, hoewel ik voor die tijd eigenlijk nooit in contact kwam met mensen met een verstandelijke beperking. Pas sinds ik hier werk, merk ik dat alles wat sport voor mij belangrijk maakt, voor mensen met een beperking in het kwadraat geldt. Het plezier spat eraf, niemand staat buitenspel en het doet wonderen voor hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

“Ik kan me een leven zonder sport niet voorstellen.”

Sport verbroedert

Ik heb het bij onze SpecialOlympics- deelnemers gezien: als ze uit hun dagelijkse routine zijn, leren ze nieuwe dingen. Sport verbroedert en als het aan mij ligt, mag het nog veel meer verbroederen. Daarom voeren we campagne om mensen te stimuleren vaker samen te gaan sporten. Nodig dat g-team, het gehandicapten-team, eens uit voor een training met het eerste. Het is heel eenvoudig, het moet alleen nog even gebeuren.’

“Niet langer radeloos in mijn rolstoel”
“Niet langer radeloos in mijn rolstoel”
Foooocus helpt jongeren om hun plek in de maatschappij te vinden
Foooocus helpt jongeren om hun plek in de maatschappij te vinden