Ottilia – Zie mij niet als zielig

Hoe anderen je zien heeft invloed, of we nou willen of niet. Het beïnvloedt (onbewust) hoe je jezelf ziet, en kan je klein houden of juist stimuleren tot groei.

Afbeelding zielig

Groei

Wat een verschil was het, toen ik in 2017 na een revalidatietraject afgerond te hebben begon aan mijn opleiding tot Pilatesdocent. Van revalidatieklant naar Pilatesdocent. Niet langer als patiënt voorzichtig mijn mogelijkheden uitbouwen, maar “Huppakee, je loopt achter, aan de bak!” Door mijn revalidatie-ervaringen wist ik hoe dit kon zonder mezelf te overbelasten.

Hoe je gezien wordt kan je klein houden of juist stimuleren tot groei.

Ik voel me sterk

Het deed me goed: als gelijkwaardige gezien worden. Niet in een clubje gepijnigde revalidanten, maar in een clubje fitte fitnessinstructeurs en sportschooleigenaren. Er hing een heel andere sfeer. Ik ging hard aan het werk. Het eerste halfjaar had ik continu buikpijn: vooral qua buikspieren had ik nog een hoop in te halen. Aan het eind van het lesjaar deed ik niet onder voor de andere cursisten. Een aantal oefeningen moest ik aangepast uitvoeren, maar ik zat op hetzelfde niveau. Geweldig! Mijn lichaam was veranderd: stevig gespierd in plaats van slap en dun. En ik voelde me sterk. Mijn sterke core (buik- en rugspieren) had ook een psychologisch effect: ik stond stevig rechtop, en kon de hele wereld aan! Dat anderen mij zagen als gelijk en volwaardig hielp mij mezelf zo te zien.

Zie mij niet als zielig, daarmee doe je me tekort. Zie mijn persoonlijkheid, zie mijn kracht.

Heb vertrouwen

Dit is wat ik denk dat alle zichzelf waarderende ‘beperkten’ denken:
Zie mij niet als zielig of hulpeloos omdat ik iets niet kan wat jij wel kan en wat de meeste mensen ook kunnen, zoals lopen of staan. Daarmee doe je me tekort. Zie mijn persoonlijkheid, zie mijn kracht. Heb vertrouwen in mij. Vertrouw erop dat ik de uitdagingen die op mijn pad komen aankan. En dat ik ondanks de beperkingen een prachtig leven kan leiden. Daarmee steun je mij.

Van revalidatieklant naar Pilatesdocent. Dat anderen mij zagen als gelijk en volwaardig hielp mij mezelf zo te zien.

 

Bovenstaande blog is geschreven door Ottilia; gediagnostiseerd met hypermobiele Ehlers-Danlos. Na een hersenschudding voelde zij zich gedwongen om stil te staan. Op rekbaar.nl blogt ze over alles wat haar opvalt in haar wereld en de wereld om haar heen, van het luisteren naar je lichaam tot herstel van de verbinding tussen lichaam en geest. (Foto: Mariet Dingemans)

 

Geef mensen met een Handicap een plekje in jouw opvoeding!

HandicapNL wil de afstand tussen mensen met en zonder handicap verkleinen, en onze jeugd is daarvoor het perfecte startpunt. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over volwassenen en kinderen met een handicap. Immers: de inclusieve samenleving van morgen begint bij de burger van de toekomst!

Ja, stuur mij het gratis E-book voor ouders!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”