Oeps, vergeten mee te nemen…

De afgelopen zomer was warmer dan ooit, dus het opzoeken van vertier en verkoeling was meer dan noodzakelijk. Zo ook een paar weken geleden tijdens het jaarlijkse theaterfestival ‘De Parade’ in Utrecht. Een evenement gepaard met veel drukte en gezelligheid en ook voor mij een plek om te genieten van het zomerse weer. Op weg naar een stel vrienden, met wie ik uiteindelijk het festival zal bezoeken, bedenk ik me opeens dat ik mijn op maat gemaakte geluid dempende oordoppen vergeten ben mee te nemen. “Ach, ik zal ze wel niet nodig hebben”, denk ik nog.

Een grasveld na een drukbezocht festival.
Een grasveld na een drukbezocht festival.

Op maat gemaakte oordoppen

Dankzij mijn Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) heb ik erg veel moeite om geluiden en andere prikkels te filteren. In een restaurant of café hoor ik algauw een handvol conversaties tegelijk, terwijl ik toch eigenlijk alleen maar geïnteresseerd ben in wat mijn vrienden me te vertellen hebben. De oplossing voor dit vervelende kwaaltje bleek, na lang zoeken, op maat gemaakte oordoppen te zijn. Ze waren dan wel aan de dure kant, maar sindsdien heb ik veel minder last van mijn prikkel gevoeligheid.

“Soms moet je weer even op je bek gaan om te weten wat wel en niet goed voor je is.”

Gezellige avond

Bij het festival aanbeland twijfel ik nog even om de oordoppen snel te gaan halen. Maar aangezien dat me toch weer een dik half uur zou kosten, waag ik het er op. We gaan naar binnen, zoeken een mooi plekje uit om te zitten en genieten van het mooie weer en het eten en drinken dat voorbij komt. Ondertussen weet ik me redelijk af te sluiten van de honderden andere mensen die, net als ons groepje, een gezellige middag proberen te hebben. Na een paar uurtjes vind ik het wel mooi geweest en is het tijd om naar huis te gaan. Wat een gezellige avond was het!

Loom gevoel

Daar dacht ik de volgende dag echter heel anders over. Toen ik wakker werd voelde het alsof ik een hele heftige dag achter de kiezen had. Het lome gevoel dat ik altijd heb als ik overprikkeld ben, was er nu ook opeens. Dat terwijl ik de dag ervoor er helemaal geen erg in had. Natuurlijk was het ook geen hele rustige dag, maar meestal heb ik wel in de gaten wanneer een situatie te heftig is. Dan neem ik altijd de benen op zoek naar een plek waar het wel aangenaam en rustig is.

‘The Day After’

En helaas bleef het niet bij ‘the day after’. De tweede en derde dag na mijn festivalbezoek had ik nog steeds een klein beetje last van de hoeveelheid prikkels die ik tijdens die middag had opgedaan. Dit voorval leert me weer dat het omgaan met je handicap af en toe een ‘trial and error’-proces is. Soms moet je weer even op je bek gaan om te weten wat wel en niet goed voor je is. Een dure, maar waardevolle les. Volgende keer ga ik toch maar even heen en weer naar huis om mijn oordoppen te halen als ik ze weer eens vergeten ben.

“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.