“Nu weet ik: we sluiten duizenden en duizenden mensen uit”

Voor ik bij HandicapNL aan de slag ging, was ik niet echt bezig met mensen met een handicap. De collega’s die ik toen had, de klanten waar ik voor werkte, nagenoeg allemaal mensen zonder handicap. Met terugwerkende kracht kan ik zegen: ik leefde wat dat betreft in een gigantische bubbel.

Portretfoto Jade woordvoerder HandicapNL
Portretfoto Jade woordvoerder HandicapNL

Missende ‘klik’ met inhoud werk

Hoewel ik journalistiek heb gestudeerd, ben ik daar na een paar jaar uitgestapt en gaan werken als communicatieadviseur bij een pr, reputatie- en crisismanagementbureau. Een erg leuke en drukke werkomgeving, waar ik als energieke stuiterbal goed op mijn plek zat. Maar ik miste na bijna 10 jaar steeds vaker de ‘klik’ met de inhoud van mijn opdrachten. Ach, misschien is iedereen na zo’n tijd sowieso toe aan iets nieuws.

‘Je kunt onmogelijk zeggen dat inclusiviteit belangrijk is en tegelijkertijd dit zelf niet zijn.’

Dus maakte ik een lijst van thema’s die mij interesseren: zorg en gezondheid, milieu en dierenwelzijn, literatuur en kunst, en ik vergeet vast nog iets. Daarbinnen zou ik hard gaan zoeken naar een passende baan. Die zoektocht duurde anderhalve dag, want toen werd ik door een vriendin gewezen op een vacature bij Fonds verstandelijk gehandicapten en het Revalidatiefonds, de fondsen waar HandicapNL uit voortgekomen is.

Ogen geopend door nuttig werk

Inmiddels werk ik alweer een paar jaar bij HandicapNL en ben ik nog iedere dag blij met de stap die ik gemaakt heb. Ook dat ik een aantal collega’s heb met een handicap vind ik een verrijking. Je kunt onmogelijk zeggen dat inclusiviteit belangrijk is en tegelijkertijd dit zelf niet zijn. En door mijn fijne collega’s zie ik nu dagelijks hoe ingewikkeld het leven is als je een handicap hebt, fysiek of verstandelijk. Of hoe zwaar het leven van een mantelzorger is. Dat heeft mijn ogen wel geopend en maakt dat ik mijn werk als woordvoerder en communicatieadviseur hier veel beter kan uitvoeren.

‘Not in my backyard’ ook in Nederland

Ik zou iedereen die ervaring gunnen: werken in een inclusief bedrijf. Helaas past naar mijn idee een groot deel van Nederland de nimby-methode (‘not in my backyard’) toe op mensen met een handicap. Ja, natuurlijk hoort iedereen erbij, maar niet in mijn bedrijf. Niet in mijn school. Niet in mijn restaurant. Ergens ánders, daar moeten ze maar zorgen dat het toegankelijk is. Ergens ánders, daar moeten ze een vader of moeder van een EMB-kind maar flexibele werktijden geven of überhaupt een kans om weer te gaan werken. Ergens ánders, daar kan die rolstoeler wel naar binnen. En dat is niet ok. We sluiten duizenden en duizenden mensen zo uit. Dat kán toch niet?

HandicapNL vindt dat iedereen eerlijke kansen verdient. Het is misschien jammer dat we ons daar überhaupt hard voor moeten maken, maar als ik dan toch hard moet werken, dan doe ik dat graag voor een club die zulk belangrijk werk doet.

Jade Vening, Manager communicatie en woordvoerder.