‘Mensen komen echt tot bloei door muziek en dans’

Jelle Roeper (53 jaar) is zelfstandig ondernemer en werkt o.a. als docent slagwerk en dirigent/instructeur. Hij helpt organisaties met de coördinatie en begeleiding van muziekprojecten. Als projectleider Phila Slag & Vlag wil hij samen met zorginstelling Philadelphia, Color Guard Nederland (CGN) en HandicapNL zoveel mogelijk muziekverenigingen inclusief maken. Doel is verbinden en ontwikkelen door dans en muziek. Het doel is om tientallen muziekverenigingen inclusief te maken.

‘We willen dat mensen met een licht verstandelijke beperking gewoon lid kunnen zijn van een reguliere muziekvereniging. Dat is braakliggend terrein, dat gebeurt eigenlijk nog helemaal niet. Reguliere verenigingen weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met deze mensen. Mijn rol is te laten zien dat mensen met een beperking, net als ieder ander, prima lid kunnen worden van een reguliere muziekvereniging en ik begeleid de verenigingen daarin. Het devies is: doe maar normaal, daar heeft iedereen het meeste aan.’

Kijk naar wat mensen kunnen

Het project startte als pilot van drie maanden in Sneek onder de naam Phila Slag & Vlag en groeide uit tot een volwaardig project. In een mum van tijd werden 15 deelnemers voor de slaggroep en 15 deelnemers voor de vlaggroep geworven. De groepen werkten toe naar de landelijke kampioenschappen van CGN in Eindhoven die een paar maanden later plaatsvonden. Het was de eerste keer dat groepen met mensen met een beperking hieraan meededen. Het optreden voor een zaal met 1200 man publiek werd een groot succes, met staande ovaties. ‘Het is zo mooi om te zien wat muziek met deze mensen doet. Als ze dan ook nog voor publiek mogen spelen en het publiek enthousiast is, zie je ze gewoon groeien. Bij de Slag & Vlag-groepen kijken we vooral naar wat mensen kunnen. Dat klinkt misschien heel logisch, maar in de muziekwereld is de partituur vaak leidend en niet de mensen zelf. Dat is ook wel een van de dingen die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Door je doelen ergens anders te leggen, zie je hele mooie dingen gebeuren. Zoals Bert (44), een van de deelnemers aan Slag & Vlag. Hij is door de muziek helemaal tot bloei gekomen. De muziek daagt hem uit en hij is assertief, communicatief en actief geworden. Daar word ik zo blij van’, glundert Jelle.

Lamgeslagen door corona

Door de coronacrisis liggen de meeste muziekverenigingen nu stil. ‘Lamgeslagen. De leden willen zo graag muziek met elkaar maken, maar ze mogen niet. Dat missen ze enorm. De onrust onder de mensen neemt toe. De incidenten bij de zorginstellingen nemen ook toe. Het risico bestaat dat er verwijdering plaatsvindt en dat de mensen stoppen met hun hobby’, vertelt Jelle.

Ritme tikken met Jelle

‘Voor Philadelphia maak ik op dit moment korte filmpjes voor hun kanaal ‘HalloThuis’. Dat is een YouTube-kanaal dat door corona snel in de lucht kwam voor mensen met een beperking. Het is ter vermaak en ontspanning voor iedereen die nu, net als half Nederland, helemaal thuis of in een woongroep zit. Daarin laat ik met eenvoudige middelen zien en horen hoe je een ritme kunt tikken op de keukentafel. Als je zegt ‘peer, peer, appel, peer, dan zit daar een ritme in. Meedoen stimuleert de motorische ontwikkeling. De filmpjes worden goed bekeken en zelfs gebruikt voor het basisonderwijs, geweldig toch?’

 

 

Mayim: “Een boek over mij? Wat een stom idee”
Mayim: “Een boek over mij? Wat een stom idee”
Toegankelijke hotspots en dagjes uit dichtbij huis
Toegankelijke hotspots en dagjes uit dichtbij huis