Marlinda en Lisa houden van kletsen en koffiedrinken

Dit zijn Marlinda en Lisa en zij zijn al bijna 3 jaar [Buddies]. Ze spreken een paar keer in de maand af om leuke dingen te gaan doen. ‘Het is eigenlijk altijd leuk en gezellig maar het is ook heel fijn om even goed bij te praten. We zitten niet op de bank een filmpje te kijken, maar nemen echt de tijd voor elkaar’, zegt Lisa.

[Buddies] Marlinda en Lisa
Marlinda en Lisa pakken een terrasje

Marlinda vertelt: ‘Een paar jaar geleden is mijn beste vriendin overleden en toen zat ik helemaal niet lekker in mijn vel. Ik vond het heel moeilijk om nieuwe vrienden te maken om leuke dingen mee te doen. Via mijn begeleider ben ik met [Buddies] in contact gekomen. En door al die verschillende vriendschappen is het nu veel makkelijker geworden om nieuwe vriendschappen te maken. Ik heb geleerd om op mensen af te stappen en een praatje te maken. Ik word daar gewoon heel vrolijk van en vind het fijn om te doen.’

Die verrassing zag ik niet aankomen

Marlinda (33 jaar) woont zelfstandig in een woongroep in Breda en is ook ambassadeur voor [Buddies]. Op scholen of informatiemarkten mensen vertelt zij wat [Buddies] is en maakt nieuwe [Buddies] enthousiast.  Lisa is mijn vijfde Buddy. Ik heb nog steeds contact met een paar oude Buddy’s, daar doe ik nog steeds leuke dingen mee. Lisa heeft mij laatst verrast met een sushi etentje bij haar thuis. Dat zag ik niet aankomen. Verder drinken we vaak ergens koffie en kletsen ze lekker bij of we gaan een rondje lopen en een ijsje eten. We doen allemaal leuke dingen zoals naar een concert van Nick en Simon.

Lisa: ‘Zonder [Buddies] zou ik Marlinda nooit hebben gekend, je komt in het dagelijks leven niet in contact met mensen met een beperking. En dat is eigenlijk heel erg jammer.’

Ik geniet echt van de openheid van Marlinda

‘Op tv zag ik ooit een item over een maatjesproject en raakte hierdoor geïnspireerd. Via Google kwam ik zo op [Buddies] terecht en heb mij toen aangemeld. Je geeft dan aan wat je hobby’s zijn, in mijn geval is dat op stap gaan, wandelen, ergens koffie drinken en verder vind ik het heel leuk om creatief bezig te zijn. Deze interesses kwamen overeen met die van Marlinda. In een koppelingsgesprek bleek dat het klikte. En nu zijn we al bijna 3 jaar elkaars Buddies.’

‘Ik geniet echt van de openheid van Marlinda, hoe zij in het leven staat daar heb ik echt bewondering voor. Zelf probeer ik ook meer te genieten van de kleine dingen in het leven maar dat lukt echt niet altijd. Marlinda is direct en heel eerlijk. Zij zegt oprecht dat ze mijn tatoo niet mooi vindt. Dat waardeer ik echt. We hebben veel lol en genieten van elkaars gezelschap.’ Lisa is 24 jaar en net deze zomer afgestudeerd in de richting van internationaal vrije tijdsmanagement en heeft een baan.

 

Marlinda: ‘[Buddies] is heel belangrijk voor de vriendschap want iedereen is bijzonder. Vrede is ook heel belangrijk, iedereen moet gewoon aardig tegen elkaar doen.

Een maatje is geen overbodige luxe

Zonder[Buddies] was ik  Marlinda nooit tegen gekomen. Het is belangrijk dat er een organisatie is die deze bijzondere vriendschappen laten ontstaan. Het Buddy zijn, verrijkt je leven, je gaat het leven echt vanuit een ander perspectief bekijken. In het dagelijks leven kom je weinig tot geen mensen met een beperking tegen. En daarbij moet je echt even uit je comfortzone stappen en daarna leer je er alleen maar van. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. En het kost maar een paar uurtjes van je tijd.

Doneer voor Buddies        Meld je aan bij [Buddies]

Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’