Mantelzorgondersteuning: Leontien Bibo (55) ontlast gezinnen die het moeilijk hebben

Deze mensen maken het verschil. We hebben ze zo hard nodig: mensen die hun nek uitsteken. Die opkomen voor degenen die dat zelf niet kunnen. Die zich het leed van anderen niet alleen aantrekken, maar er ook iets aan dóen. Jacques, Pauline, Vanessa en Leontien zijn zulke mensen. Zij dragen allemaal op hun eigen manier iets unieks bij. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder.

Portretfoto Leontien Bibo
Portretfoto Leontien Bibo

Verdriet

‘Jarenlang zijn we crisispleeggezin geweest. Tot mijn grote frustratie bleek het dweilen met de kraan open. Een uithuisplaatsing levert zó veel verdriet op. Het systeem is zo ingericht dat we de situatie eerst uit de klauwen laten lopen om het daarna weer op te lossen. Ik ben van mening dat we er eerder bij moeten zijn, zodat het niet tot een uithuisplaatsing hoeft te komen.

“We zijn in vier jaar gegroeid van drie naar vijfentwintig gemeenten. Op naar de honderd!”

Buurtgezinnen.nl

Daarom heb ik buurtgezinnen.nl opgezet. Hierbij ondersteunen gezinnen andere gezinnen die het moeilijk hebben. Het zusje van een kind met een handicap kan bijvoorbeeld een middagje komen spelen of een nachtje logeren. Precies wat nodig is om het vraaggezin te ontlasten. Ouders willen namelijk vaak rust, in plaats van wéér een gesprek.

Minder opvoedstress

We merken dat op deze informele manier deuren opengaan die voor hulpverleners vaak gesloten blijven. Het zou fijn zijn als er langdurige relaties ontstaan en dat ouders eerder hulp durven vragen. We horen dat kinderen die regelmatig bij een steungezin komen minder gedragsproblemen vertonen, het beter doen op school en meer zelfvertrouwen krijgen. Hun ouders hebben minder opvoedstress en voelen zich sterker.”We zijn in vier jaar gegroeid van drie naar vijfentwintig gemeenten. Op naar de honderd!” Meer weten? Kijk op www.buurtgezinnen.nl.

Tekst: Mariëlle van Bussel

Fotografie: Vincent van den Hoogen

Marjon – Dag dokter, met mij
Marjon – Dag dokter, met mij
Jacomien – Veilige plek
Jacomien – Veilige plek