Lotte – Mijn fysieke beperking zet mij met beide benen op de grond

Veel mensen denken dat een fysieke beperking alleen maar vervelend en lastig is. Je hebt te maken met een lichaam dat niet functioneert zoals je zou willen. Hierdoor ben je (gedeeltelijk) afhankelijk van anderen, is het vaak lastiger om dagelijkse taken uit te voeren en is pijn voor velen niets vreemds. Maar zelf merk ik dat een fysieke beperking naast een hoop nadelen ook iets moois brengt.

Alle ballen hooghouden

We leven in een hectische samenleving waarin van alles van ons wordt verwacht. Goede cijfers halen op school, je werk naar tevredenheid uitvoeren, eventueel zorgen voor je gezin en contact onderhouden met familie en vrienden. Al deze ballen in de lucht houden en iedereen tevreden houden, kost tijd en energie en veroorzaakt stress. Ook ik merk dat al deze ‘verplichtingen’ ervoor zorgen dat er dagen zijn dat ik niet bezig ben met dat wat er voor mij toe doet. Dan ben ik alleen maar bezig met het afwerken van to-do lijstjes in mijn hoofd. Hier ben ik mij van bewust en ik probeer dan ook een gezonde en prettige balans te vinden in dingen die ‘moeten’ en leuke activiteiten.

Gezond zijn is niet vanzelfsprekend

Door mijn fysieke beperking en de gevolgen die dit met zich meebrengt, weet ik als geen ander dat gezond zijn niet vanzelfsprekend is. Ook nu ik stage loop binnen een verpleeghuis voor mensen met somatische aandoeningen, zie ik dagelijks met welke aandoeningen mensen worden geconfronteerd en hoe deze het leven ingrijpend beïnvloeden. Het lichaam is kwetsbaarder dan we ons beseffen. Je kunt tijdens je leven te allen tijde te maken krijgen met ziektes, beperkingen of ongemakken. Ik zeg weleens: ‘Eigenlijk is het bijzonder als een lichaam volledig naar behoren functioneert’. Gezond zijn is een heel kostbaar bezit, wat je moet omarmen en koesteren.

Eigenlijk is het bijzonder als een lichaam volledig naar behoren functioneert

Zorg goed voor je lichaam en geest

Om dit kostbare bezit te behouden, is het belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Door de hectiek en afspraken van alledag, zijn mensen snel geneigd om maar ‘gewoon’ door te gaan en letten ze niet op de signalen die ons lichaam afgeeft. Zoals vermoeidheid, overprikkeling of fysieke pijntjes. Zelf betrap ik mij hier ook regelmatig op. Maar ik besef steeds meer dat ik deze signalen serieus moet nemen. Zo bouwt ik zelf voldoende rustmomenten in en sla ik soms dingen af wanneer ik merk dat het teveel wordt. Ook let ik op wat ik eet en probeer ik zo fit mogelijk te blijven. Wanneer je goed voor je lichaam en geest zorgt is de kans groot dat je (langer) gezond blijft. Hierdoor kan je het leven leiden zoals je wilt, zonder belemmerd te worden door beperkingen of afhankelijkheid van anderen.

Ik ben dankbaar voor de dingen die ik wél kan

Mijn levenslessen

Mijn fysieke beperkingen en ervaringen, maken dat ik een realist ben en dat ik nadenk over wat het leven mij te bieden heeft. Ik besef waar het echt om draait in het leven. Namelijk niet alleen om werk, gezin en afspraken, maar des te meer om vrije tijd, liefde, vriendschap en het najagen van mijn passies. Ik probeer zoveel mogelijk in het nu te leven en te genieten van elke dag die mij gegeven is. Ik volg mijn passie en doe dat wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Ik ben dankbaar voor de dingen die ik wél kan en denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ik geniet echt van de kleine dingen in het leven zoals een mooie zonnige dag, een goed boek of een mooi gesprek. Mijn beperkingen en ervaringen hebben mij al vele levenslessen laten inzien die ik niet zou willen missen.

Bovenstaande blog is geschreven door Lotte Schiphorst; student aan de hbo opleiding Human Resource Management. Lotte heeft door complicaties bij de geboorte een blijvende beperking: Cerebrale Parese, die zich uit in een Spastische Diplegie. Sinds 2018 schrijft ze blogs op www.mijnlevenoprolletjes.wordpress.com waar ze haar ervaringen graag met lezers deelt.

Teken ons manifest

HandicapNL vindt dat iedereen een normaal dagelijks leven moet kunnen leiden. Met leuke vrienden, een uitdagende baan, eerlijke kansen en de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maak jij je daar ook hard voor? Teken ons manifest!

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”