Linda’s blog: Zoeken naar evenwicht: over belasting en belastbaarheid

Heb jij ooit een revalidatietraject gevolgd? Of breng jij regelmatig een bezoekje aan een fysio- of ergotherapeut? Dan ken je de termen belasting en belastbaarheid vast wel. Ik ken ze goed. Sterker nog, ik kan ze wel dromen.

Schoolbord met schoolkrijt
Schoolbord met schoolkrijt

 

Het blijft ingewikkeld. Precies weten wat mijn lichaam wel of niet kan hebben. Dat verschilt namelijk per dag. Wat op maandag een fluitje van een cent is, kan op dinsdag voelen als een mission impossible. Zo ook deze week.

Op maandag begin ik enthousiast: werken, een rapportgesprek en een vergadering van de oudercommissie. Prima te doen, dankzij een paar bakken sterke automatenkoffie. Dinsdag een dagje thuis met onze jongste. Dat is nu flink aanpoten. Want als je net kunt lopen, is niets leuker dan weglopen als je eigenlijk een schone luier moet. Of omdraaien en gaan zitten als je moeder je romper vast wil maken. Heerlijk, lekker met haar rommelen, maar als we kijken naar belasting en belastbaarheid, dan gaat daar iets niet helemaal goed.

Dat het inderdaad niet goed zit, merk ik woensdag. Pijn in mijn rechterschouder, een stijve nek en knallende koppijn. Ik weet meteen hoe laat het is en grijp de telefoon om te bellen naar mijn redder in nood. Mijn fysiotherapeut. Ik heb geluk: hij is terug van zijn sabbatical en heeft plek, donderdag al. Wat een fijn vooruitzicht. Over iets minder dan een dag is het voorbij. Opgelucht kijk ik met de oudste een nostalgische Disney-film, terwijl de jongste slaapt. Al snel slaap ik ook, op de bank, voor de televisie.

Dan is het donderdag en mag ik. Hij weet gelukkig nog precies wat hij moet doen. Fijn is het niet, maar na twintig minuten sta ik alweer buiten. Bijna pijnvrij. Ik ben moe, maar zit ook vol energie. Een gekke combinatie. Toch voelt het goed, heel goed.

Wat ben ik blij dat hij weer terug is van zijn sabbatical en dat ik weer bij hem terecht kan als mijn lichaam het even zwaar heeft. Als mijn lichaam toe is aan een check up. En ik mijzelf weer even moet focussen op waar het om draait: het juiste evenwicht tussen belasting en belastbaarheid.

Tot volgende week!