Linda’s blog: On your marks, get set, go

Korfbal, ballet, judo, hockey, paardrijden of atletiek. Hoe moet dat – een sport kiezen als je 6 bent en gewoon alles kunt? Stressalarm! In deze blog neem ik je mee op onze spannende zoektocht – zonder navigatie. Ik waarschuw je alvast!

Atletiekbaan
Atletiekbaan

Pingpongen? Afgeserveerd!

Het eerste zwemdiploma is bijna binnen. Tijd voor een sport. Maar ja, wat op zaterdag nog helemaal het einde was, kan op woensdag uit de gratie zijn. Tafeltennis was de eerste hit. Niet gek, met een oom, een vader en een opa die tafeltennissen of dat – met wisselend succes – hebben gedaan. Maar na een paar dagen piekeren werd deze optie toch resoluut afgeserveerd. Waarom? Ik heb geen idee.

Stof, stro en stank?

Paardrijden was de volgende crush. Tsja, als je elke zondag – op weg naar het zwembad – langs een manege fietst, komt dat natuurlijk niet echt als een verrassing. En die films op Netflix over onoverwinnelijke en sympathieke paardenmeisjes missen hun uitwerking ook niet. Maar – tot mijn opluchting – was de liefde na een paar weken over. Het stinkt, is stoffig en soms best een beetje zielig, was het oordeel. De verhalen over mijn paardrijavonturen hebben hier heel misschien een minirol in gespeeld. Inderdaad – ik was niet al te enthousiast.

Miserabel trackrecord

Nog even is gedacht aan korfbal of ballet. Heel hoog gooien met een bal of sierlijke danspasjes maken. Hoe leuk is dat? Niet leuk genoeg, vond ze. En wij zijn het met haar eens. Ik vond het al helemaal een crime, want mijn trackrecord is waardeloos – als het om sporten gaat. Een paar paardrijlesjes, een tiental bezoekjes aan een sportsoos voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en een heleboel zwemlessen (en diploma’s). Dat is het wel zo’n beetje.

And the winner is…

Maar dan is daar atletiek: lekker rennen, springen, duiken, vallen en gooien. Die blijft hangen – bij ons allemaal. Een paar filmpjes met Dafne Schippers in de hoofdrol geven de doorslag: atletiek it is. Dus sta ik afgelopen woensdag voor het eerst naast de atletiekbaan. Of eigenlijk zit ik, in het zonnetje – op een picknickbankje. Ik kijk naar mijn dochter. Ze heeft lol, gaat helemaal op in de spelletjes en geniet, samen met de andere kinderen – een flinke groep van ongeveer 20 stuiterballen. Het is een heerlijk uurtje voor ons allebei. En dan zie ik opeens iets wat de glimlach op mijn gezicht nog groter maakt.

Dubbel liggen, racen en nieuwe sportambities

Een klein gehandicapt meisje dat met een speciale ‘loopfiets’ schaterlachend over de atletiekbaan racet. Racerunning heet het, begrijp ik later. Fascinerend. Wat moet dat fantastisch zijn: je even helemaal uitleven, keihard crossen over de baan. Lekker rennen, met wapperende haren. Ik snap meteen waarom dit een booming sport is. Ik voel een steekje jaloezie. Wat was het gaaf geweest als ik dit had kunnen doen – 30 jaar terug.

Mijn dochter is klaar: enthousiast en uitgestuiterd. Op naar de volgende proefles! En ik? Ik mijmer nog wat na: misschien tijd om mijn sportambities nieuw leven in te blazen?

Tot volgende week!