Linda’s blog: Kleur eens wat vaker buiten de lijntjes

Het is gelukt! Ik heb gestemd – drempelvrij. Woensdagavond om half 7 ben ik het stembureau binnen gestrompeld en heb ik mijn stem uitgebracht. Met minikriebels in mijn buik een vakje rood kleuren. Precies binnen de lijntjes en lekker dik. Het geeft toch altijd een goed gevoel.

Stemformulier participatiewet drempelvrij
Stemformulier participatiewet drempelvrij

 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet stond te trappelen. Ik vind stemmen vaak ingewikkeld – zeker bij gemeenteraadsverkiezingen. Doet mijn stem ertoe? Hoe zit het met al die geweldige plannen en ideeën, komt daar straks – in een coalitie – wel wat van terecht? En ik weet niet of jij dat ook hebt, maar ik sta nooit voor de volle honderd procent achter een partijprogramma. Mooie woorden over meer groen, meer woongenot en meer kansen voor iedereen, met of zonder handicap. Dat is de bottom line. Niet heel spannend eigenlijk.

En toch maakt stemmen mij altijd een beetje nerveus. Het is dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel. Alsof het lot van mijn dorpsgenoten, van mijn kinderen en van mijzelf – voor heel even – alleen in mijn handen ligt. Onzin, want zo belangrijk is mijn stem natuurlijk niet. Maar mijn stem helpt wel. Mijn stem laat zien wat ik belangrijk vind en waar ik aandacht voor vraag.

Aandacht vraag ik voor de Participatiewet. En voor de Wmo spreek ik hoop uit. Ik spreek de hoop uit dat wij – met elkaar – een pakket Wmo-voorzieningen samenstellen dat mensen met een handicap echt helpt. Een pakket dat uitgaat van zelfredzaamheid, maar dat niet voorbijgaat aan de –  emotionele – druk die afhankelijkheid vaak met zich meebrengt.

Een aanbod waarin meer ruimte is voor nieuwe ideeën en creatieve oplossingen, dat zou mooi zijn. Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor een hulpvaardige student of een ontspannen 65-plusser. Vraag eens wat die handige fietsenmaker op de hoek kan doen. Mijn advies aan de nieuwe coalitie is dan ook: “Kleur juist eens wat vaker buiten de lijntjes, lekker dik. Dat helpt vast!”

Tot volgende week!