Ottilia – Laat je door je angsten niet weerhouden

‘Laat je door je angsten niet weerhouden om je dromen waar te maken’, schreef ik op de eerste bladzijde van mijn reisdagboek. Daar zat ik; in de trein, backpack naast me. Ik was 23 en begon aan een reis naar het Oosten in mijn eentje. Ik had er zin in. Er was alleen één probleem: ik kon amper lopen.

Toen mijn situatie enkele maanden voor aanvang van de reis verslechterde werd ik wel even bang. “Hoe moet dat?” vroeg ik me af. Het is wel erg lastig om niet te kunnen lopen als je reist – met weinig geld, telkens in onbekende situaties, en dan ook nog eens alleen. Gelukkig vond ik de ideale oplossing: vouwfiets mee!

Flipstick

“En hoe moet dat dan in winkels, en als ik in lange rijen zou moeten staan voor treintickets?” Daar was de ‘flipstick’ het antwoord: een opvouwbaar krukje/wandelstok dat past in een schoudertasje. Met iets om op te leunen kan ik veel langer ‘staan’. En als extra voordeel: met zo’n wandelstok toon je eenvoudig dat je slecht ter been bent, zonder dat je dat in alle talen hoeft te kunnen uitleggen.

Ik besloot te gaan met open blik: als het niet fijn was of fysiek te zwaar kon ik altijd nog terugkomen

Russisch

“Hoe moet dat eigenlijk, als meisje alleen op de bonnefooi rondreizen door Oost-Europa en Rusland?” had ik me eerder al afgevraagd. “Hoe kan ik me veilig voelen?” Met enige tijdsinvestering was die hobbel genomen: ik leerde Russisch. Ik kon natuurlijk van tevoren niet inschatten of het ook echt ging lukken. Misschien zou het me te veel zijn, zouden mijn klachten verergeren.

17 landen

Dus ik besloot te gaan met open blik: als het niet fijn was of fysiek te zwaar kon ik altijd nog terugkomen. Maar het lukte! Met vouwfiets om niet te hoeven lopen en flipstick om niet te hoeven staan, reisde ik de wereld over. 17 landen en 9 maanden later kon ik terugkijken op een overweldigend bijzondere reis. Ik had zo onbeschrijfelijk veel meegemaakt. Met mijn vouwfiets reisde ik langs bergen en dalen, zeeën en woestijnen, door drukbevolkte steden, afgelegen dorpjes en in mijn eentje in de natuur.

Ik heb me door mijn angsten niet laten weerhouden om mijn dromen waar te maken

Dromen

Ik had een kijkje genomen in het leven van Sloveense fabrieksarbeiders, jonge Kroaten, Bosnische oudgedienden, Russische oliemagnaten, Mongoolse nomaden, zwervers, filmmakers, karaokekampioenen, drugsdealers, orthodoxe nonnen – te veel om op te noemen. Nog steeds kijk ik hier glunderend op terug. Ik heb me door mijn angsten niet laten weerhouden om mijn dromen waar te maken.

 

Bovenstaande blog is geschreven door Ottilia; gediagnostiseerd met hypermobiele Ehlers-Danlos. Na een hersenschudding voelde zij zich gedwongen om stil te staan. Op rekbaar.nl blogt ze over alles wat haar opvalt in haar wereld en de wereld om haar heen, van het luisteren naar je lichaam tot herstel van de verbinding tussen lichaam en geest. (Foto: Mariet Dingemans)

1x per maand de beste verhalen in je mailbox!

Wil je niets missen van de blogs, tips en campagnes van HandicapNL? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de best gelezen artikelen in je mailbox. Zo mis je nooit meer die leuke uitjes, rake columns of herkenbare verhalen.

Schrijf me in voor de Update!

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”