Kees Momma – De astronomische lente

Kees Momma (56) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Aan regisseuse Monique schrijft Kees regelmatig brieven over hoe het met hem gaat. Dit keer: zijn beleving van de lente.

Beste Monique,

Mensen vragen mij wel eens: Kees hoe ervaar jij de lente? In principe heb ik met het voorjaar geen moeite wanneer ik er eenmaal in zit. Wel vind ik het een opgave om aan de stijgende buitentemperatuur te wennen en het snelle tempo waarmee het iedere dag langer licht wordt. Het steeds sterkere zonlicht en de schelle belichting kunnen het naar buiten gaan voor mij tamelijk zwaar maken.

Het gonst buiten van alle activiteiten

Gonzende geluiden

Anderen voelen er zich wel bij en verkeren in een opgewekte stemming. Dat heeft weerslag op het buitengebeuren. Het wordt lawaaiiger. Toenemend aantal motorrijders en ook andere geluiden die storend overkomen, zoals drukke kinderen die aan het spelen zijn en vele motormachines die tuinmannen en houthakkers inzetten om oud hout en beschadigde bomen weg te halen. Het gonst buiten van alle activiteiten. Ik ben dan ook blij als een zonnige dag voorbij is en ik weer avondlicht heb opdat de huiskamer met de gordijnen gesloten, gezellig wordt.

Wanneer er een slappe winter achter de rug ligt, wil ik die zo snel mogelijk vergeten

Uit de winter

De gevoeligheid voor depressiviteit neemt in het voorjaar af. Het langere licht? Kennelijk ben ik een mens van de natuur die snel op licht- en temperatuurprikkels reageert. Wanneer er een slappe winter achter de rug ligt, wil ik die zo snel mogelijk vergeten. Februari voorbij, dan maar vooruitkijken en van het voorjaar genieten, denk ik. Zolang het maar niet te warm uitpakt.

Nog meer waardeer ik de lente als er een koude winter is geweest. Dan kan de overgangsperiode van winter naar voorjaar me minder deren. De voldoening van een strenge winter is zo groot dat ik geruime tijd met blij gevoel op terugkijk. Toch zal ik op bepaalde momenten denken: “jammer, ’t is weer voorbij die mooie winter….”

Er schuilt één barrière waar ik na ieder voorjaar doorheen moet

Natuur in bloei

De charme van het voorjaar zoals ik die beleef: in maart en april de nog heerlijk tintelende, relatief koude lucht met de bollen in volle bloei; mei het uitkomende loof die voor een jonge, stralend groene natuur zorgt. En natuurlijk vele bijzondere vogels zoals groenlingen, putters, goud- en appelvinken en nog meer… Kortom de wereld oogt niet meer naargeestig.

Aanhikken

Echter, er schuilt één barrière waar ik na ieder voorjaar doorheen moet. De langste dag en de zomerperiode. “Hoe zal de zomer uitpakken?”, denk ik met enig benauwd gevoel. Daar kan ik soms erg tegen aanhikken. Hoe fijn voorjaar ook kan verlopen, de zomer komt onvermijdelijk en daarmee het echt lange daglicht. En grote kans dat het buiten warm wordt.

Rond half juli begin ik toch wel te verlangen naar dagen waarop het geleidelijk eerder donker wordt. En koeler. Hoe dan ook, alles went. Gelukkig kent ons land nog altijd vier seizoenen met hun kenmerken en charme.

Hartelijke groet,

Kees

Crowdfunding docu ‘Kees vliegt uit’

Regisseur Monique Nolte maakte in 2014 de prijswinnende documentaire ‘Het beste voor Kees’. Kees Momma werd dankzij de documentaire een bekendheid in Nederland en zette daarmee autisme op de kaart. Voor het vervolg, ‘Kees vliegt uit’, startten Doclines en HandicapNL een crowdfunding. Jouw hulp is hard nodig om deze tweede documentaire mogelijk te maken!

 

Ja, ik steun Kees Momma!

“Het Erik Scherder Huis gaat mij sowieso iets goeds opleveren”
“Het Erik Scherder Huis gaat mij sowieso iets goeds opleveren”
Handicap en ouderschap: Margot’s zoektocht naar inclusieve babyspullen
Handicap en ouderschap: Margot’s zoektocht naar inclusieve babyspullen