Jochem – Welkom in mijn wereld!

Nu het coronavirus rondwaart in een groot deel van de wereld gelden er ook in Nederland steeds strengere maatregelen om de epidemie te kunnen blijven controleren. Veel mensen vinden het moeilijk dat ze door alle maatregelen grotendeels aan huis gebonden zijn. Voor mij is dit mijn normale dagelijkse leven, want door mijn beperkingen ben ik altijd aan huis gebonden. Kortom, welkom in mijn wereld!

Ongekende maatregelen

De huidige maatregelen zorgen voor een enorme inperking van ieders persoonlijke vrijheid. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Als we de straat op gaan, moeten we 1,5 meter afstand houden, op straffe van een hoge boete.

Het is uniek dat in Nederland zulke ingrijpende maatregelen gelden in een niet-oorlogssituatie. Dit alles in de hoop om de piek van de corona-epidemie af te vlakken, om de gezondheidszorg te ontlasten en zo de volksgezondheid te beschermen.

Sociale ontreddering

Voor de meeste mensen is deze situatie heel erg wennen. Mensen moeten verplicht thuis werken. Kinderen en jongeren kunnen niet meer naar school, en zelfs de eindexamens zijn uitgesteld. Reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden. Reizen naar het buitenland wordt afgeraden of is onmogelijk. In de winkel moeten we 1,5 meter afstand houden en vaak geldt een deurbeleid. Etc, etc.

Juist op dit soort moeilijke momenten wil je bij elkaar zijn, maar juist dat is onmogelijk

Dit is een heel andere wereld dan we tot voor kort vanzelfsprekend vonden! Veel mensen hebben hier grote moeite mee, omdat het zo anders is dan we gewend zijn. Velen voelen zich geïsoleerd en eenzaam. Juist op dit soort moeilijke momenten wil je bij elkaar zijn, maar juist dat is onmogelijk.

Mijn normaal

Toen vrienden aan mij vroegen wat ik van de hele situatie vond, realiseerde ik me dat ik geen verschil merk met mijn gewone dagelijkse leven. Vanwege mijn chronische ziekte heb ik grote beperkingen en ben ik grotendeels thuisgebonden. Iets eenvoudigs als boodschappen doen kost mij zoveel energie, dat ik de rest van de dag alleen nog op mijn bank kan hangen.

Sinds mijn chronische ziekte leef ik vooral vanuit mijn eigen huis. Mijn sociale contacten verlopen daardoor bijna altijd via de telefoon, beeldbellen en sociale media. Voor mij is de huidige situatie dus niet anders dan mijn gewone leven. En voor vele andere mensen met een handicap of chronische ziekte geldt precies hetzelfde.

Tegen iedereen die de huidige maatregelen moeilijk vindt, zeg ik: “welkom in mijn wereld!”

Lege supermarkten

Waar ik wél last van heb, is het (onnodige) hamsteren van mensen. Daardoor hebben vele supermarkten lege schappen, omdat ze de aanvoer niet aan kunnen. Vanwege mijn beperkingen heb ik energie om naar één supermarkt te gaan.

Producten laten bezorgen is voor mij niet mogelijk. Twee supermarkten bezorgen überhaupt niet waar ik woon, en de derde heeft zulke lange wachttijden dat ik er niet tussen kom.

Kortom, als de supermarkt om de hoek geen wc-papier of kattengrind heeft, dan kan ik niet anders dan terugvallen op een oude krant. Welkom in mijn wereld! 🙁

Het bovenstaande artikel is oorspronkelijk verschenen in april 2020 en geschreven door Jochem Verdonk: een queer & disability activist. Hij heeft zelf ME/cvs en zet zich in voor gelijke rechten voor LHTBIQ’ers en mensen met een beperking. Met beide onderwerpen is hij actief bezig om de wereld een klein beetje mooier te maken. Lees al zijn andere blogs op www.jochemverdonk.nl

Teken ons manifest voor een normaal dagelijks leven voor iedereen

Wij vinden dat iedere Nederlander met een handicap een normaal dagelijks leven moet kunnen leiden. Met leuke vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maak jij je daar ook hard voor? Teken ons manifest!

Ja, ik teken het manifest voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd