‘Ik accepteerde mijn rolstoel wel’

Ik ben geboren met een open rug. Na vier jaar in een gewone wandelwagen kreeg ik een rolstoeltje. Mijn rolstoel beschouw ik dan ook als onderdeel van mijzelf. Dat is niet altijd zo geweest. Lange tijd heb ik nog van alles extra geprobeerd om er niet totaal afhankelijk van te zijn. Zoals standing braces en spalken om te kunnen staan, aan een tafel of aan het aanrecht. Maar toen ik ze eenmaal had, belandden ze vaker onder mijn bed dan aan mijn voeten. Ik heb vanaf mijn kuit geen gevoel meer; het was te veel gedoe om ze aan te trekken.

Clifford Thomas 2, onzichtbaar, handicapNL, gallerij

Druk van familieleden

Op m’n zestiende besloot ik dat het genoeg was. In mijn rolstoel was ik even snel als ieder ander. Waarom moest ik zo nodig staan? Makkelijk was het niet om dat kenbaar te maken aan mijn omgeving. Ik ben echt een moederskindje. Als ze iets zei, bijvoorbeeld over mijn kapsel, sputterde ik tegen maar had ik het een week later veranderd zoals zij het wilde. Ook andere familieleden oefenden druk uit. Een tante heeft een keer gezegd: ‘Als je ooit gaat trouwen, wil ik dat je staat’. Staan – dat was een droombeeld voor iedereen, behalve mijzelf.

Ik koos voor mezelf. Ik hoefde niemand meer te pleasen.

Eigenlijk heb ik alles bereikt wat ik wilde

Ik ben nu 31 en leid mijn leven op mijn eigen manier. Ik ben model en zanger, en ik doe aan theater. Eigenlijk heb ik alles bereikt wat ik wilde – gewoon vanuit die rolstoel. Stuk voor stuk dingen die in de ogen van anderen eigenlijk staand moeten gebeuren. De stap om die braces los te laten tegen de zin in van iedereen om me heen, was groot. Maar toen ik ’m nam, viel er een last van m’n schouders.

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over volwassenen en kinderen met een handicap.

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”