‘Ien kent mij door en door en pept me altijd op’

Gijs (87) kookt saam[en] met Ien (72), zijn goede vriendin én tegenwoordig ook mantelzorger. Ien Groenewegen van Wijk en Gijs Houweling kennen elkaar ruim vijftig jaar. Haar man en hij voeren op de grote vaart en Ien ging vaak mee. Het klikte meteen. ‘Dat is niet zo moeilijk,’ zegt Gijs, ‘want ze is ongelooflijk sympathiek en zorgzaam.’

Goede vrienden Gijs en Ien
Goede vrienden Gijs en Ien

Al jaren contact

Al die jaren hebben ze contact gehouden, maar sinds Ien en haar man praktisch om de hoek wonen en vooral nadat de vrouw van Gijs overleed, zijn ze onafscheidelijk. Ze gaan zelfs elk jaar met z’n drieën op vakantie. Ien, vanuit de keuken, waar de fotograaf de belichting test: ‘Zeelui kunnen nooit alleen zijn!’ Gijs knikt: ‘Daar heb ik inderdaad nog steeds moeite mee.’

” Ze heeft altijd naast me gestaan en nu extra.”

Gijs heeft maculadegeneratie en ziet heel slecht. Daarom helpt Ien hem met het invullen van formulieren en het lezen van post. Ook rijdt ze hem naar afspraken omdat hij vanwege chronische rug- en zenuwpijn afhankelijk is van een rollator. Gijs: ‘Ze gaat elke maand mee naar het ziekenhuis, als ik ooginjecties krijg. Ik zie daarna wazig en ben mijn evenwicht kwijt. Daar word ik best labiel van.

Praktisch maar ook emotioneel

Ien kent mij door en door en pept me altijd op. Ze steunt me niet alleen met praktische dingen, maar ook emotioneel. Ze heeft altijd naast me gestaan en nu extra. Ze is een sterke vrouw. En let wel, ze is dubbel mantelzorger hè: haar man heeft beginnend alzheimer, diabetes en een stoma. Het zijn pittige tijden voor hen.’ Wat hij het meest waardeert aan Ien? ‘Ik kan niet kiezen. Het totaal! Ze is er gewoon onvoorwaardelijk voor me.’

“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.