‘Hoe vindt mijn blinde neef een maatje om mee hard te lopen?’

Vraag – Albert Verhoeven:

Ik ben zelf een fanatiek hardloper en dat zou ik mijn blinde neef ook zo graag gunnen. We hebben tijdens een familieweekend wel eens samen een stuk over het strand gerend, maar dat was nog best lastig. Hij woont jammer genoeg aan de andere kant van het land. Hoe vindt hij in zijn buurt iemand om samen mee te lopen, die daarvoor getraind is?

Running Blind
Running Blind

Antwoord – Joost van Gent van Running Blind:

Dat is precies wat we doen bij stichting Running Blind: slecht­ziende en blinde hardlopers kop­pelen aan buddy’s. Buddy’s zijn ziende lopers die met een rood lint verbonden zijn aan lopers als je neef en precies vertellen wat ze tegenkomen onderweg: stoepjes, afstapjes, putdeksels, trappen, bomen, laaghangende takken. Running Blind heeft op veel verschillende plekken in het land regiogroepen die samen hardlopen of wandelen. Want naast hardlo­pen, bieden we ook nordic walking aan met een buddy. Die groepen hebben één of meerdere trainers en ze zijn ook allemaal gelinkt aan de lokale atletiekvereni­ging of hardloopclub.

Buddy bepaalt de richting

We trainen de buddy’s zelf, want naast goede lopers moeten het ook goede kij­kers en vertellers zijn. De blinde of slechtziende loper moet volkomen op zijn of haar buddy kunnen vertrouwen.

De eerste Nederlandse kampioen ‘Running Blind’ was een vrouw: Johanny Gelens uit Zevenbergen met haar buddy Henk Visser.

In het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken van NPO1, vertelt hardloopster Joan over het lopen met een buddy: ‘Niet iedere loper heeft dezelfde wensen. Het eerste wat je doet als je gaat samenlopen, is overleggen wat je prettig vindt. Wil je vastgehouden worden of niet, wil je met een lint lopen? Daarnaast moeten ook nog de taken worden verdeeld. De buddy bepaalt daarbij de richting, maar de loper geeft het tempo aan.’

Eerste NK

Vorig jaar organiseerde Running Blind de eerste Nederlandse Kampioenschap­pen, tijdens de Zevenheuvelenloop. Dat was een bijzondere dag, met 25 lopers en natuurlijk 25 buddy’s. We kregen een eigen startvak en het was prachtig toen iedereen in één keer wegrende. Sommige lopers doen mee aan marathons, maar dan hebben ze wel twee buddy’s nodig, anders is het te zwaar. Naast deze top­sporters richt Running Blind zich ook op de recreatiesporter, die af en toe een vijfkilometerrun doet.

Regiogroepen

Overal waar lopers actief zijn, proberen we mensen samen te brengen en een regiogroep op te richten. Want dan ben je als beginnende loper niet meer afhan­kelijk van of je toevallig een buddy kent en wordt hardlopen toegankelijk voor iedereen. En dat is belangrijk, niet alleen omdat lopen zo goed is voor je conditie, maar ook omdat het voor participatie en meedoen in de samenleving zorgt.

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”