Hoe vaak zien mijn kinderen iemand met een handicap?

Collega Jade Vening vertelt haar kinderen over het werk van HandicapNL. Ze merkt op dat mensen met een handicap ver van hen af staan. En niet alleen voor haar kinderen, maar eigenlijk is bij meer mensen deze groep van 2 miljoen mensen nauwelijks in beeld.

Alle doelgroepen van HandicapNL
Alle doelgroepen van HandicapNL

 

‘En nu heten we dus HandicapNL’, rond ik mijn verhaal thuis aan de keukentafel af. Ik ben net thuisgekomen met een hoofd vol make-up van de opname van 5 Uur Live en mijn 7-jarige tweeling is nieuwsgierig wat ik vandaag precies gedaan heb op mijn werk, met mijn geschminkte hoofd. En ik vertel natuurlijk al te graag over HandicapNL! En terwijl de oudste tweeling luistert en de jongste tweeling van 3 probeert een record vlokken op de vla te vestigen, laat ik het nieuwe logo zien, de website, leg uit waarom we samengaan en laat uiteindelijk ook de commercial zien.

Bekijk het optreden
van Jade bij 5 Uur Live

Wat heeft hij?

‘Wat heeft hij?’ vraagt de oudste van de twee. ‘En die? En die?’ vraagt de ander. Het is ook een bijzonder gezelschap, alle mensen die mee hebben gedaan aan onze prachtige video. Wat ben ik blij en trots dat zo veel mensen mee wilden doen. Het is namelijk niet niets, met je hoofd op tv. Maar als je zegt dat je een fonds bent voor mensen met een fysieke, verstandelijke of ernstig meervoudige beperking én hun mantelzorgers én je roept ‘Iedereen hoort erbij’, dan moet je natuurlijk ook zo veel mogelijk verschillende mensen laten zien.

‘Mama, die meneer mist een been!’

Mensen met een handicap, ze staan ver van mijn kinderen af

Maar nu mijn zonen zo specifiek per persoon vragen wat ieder zijn handicap is, vind ik het toch wat ongemakkelijk. ‘Die zit in een rolstoel, waarom? Hij is denk ik blind, die met die hond.’ Tegelijkertijd, hoe vaak zien mijn kinderen iemand met een handicap? Niet op school, niet op straat, (bijna) niet als we de stad in gaan. Door mama’s werk kom ik nog wel eens thuis met foto’s en verhalen. Ja, één van de papa’s van de voetbal mist een been. Wat zoonlief na de eerste training vorig jaar even over het veld schreeuwde, mocht het iemand nog niet opgevallen zijn: ‘Mama, die meneer mist een been!’ Ik lachte als een boer met kiespijn om mijn opmerkzame zoon.

Mensen met een handicap, ze staan ver van mijn kinderen af. En niet alleen voor mijn kinderen, maar bij veel mensen in Nederland is deze groep van bijna 2 miljoen mensen nauwelijks in beeld. Lastig om je mee te identificeren, moeilijk om een plek aan te geven in de maatschappij.

Menselijke nieuwsgierigheid mag er zijn

En juist daarom besluit ik uitgebreid aan mijn zonen te vertellen over de mensen op de groepsfoto van HandicapNL. Ik vertel over Nico en Ramon, die in een band spelen én een verstandelijke beperking hebben. Over Senna, die gek is op knuffelen met zijn moeder Ilse en Down heeft. Over Miguel die keihard kan rennen met zijn blade, maar geen onderbeen meer heeft. Over Manon die super toffe vlogs maakt en niet aangeboren hersenletsel heeft door een auto-ongeluk. Over Nicolette, Richard, Bart, Fatih (de stille rapper), Gerard, Brecht, Ilse, Remy en al die andere leuke mensen die ik die dag heb ontmoet. Want natuurlijk mag de menselijke nieuwsgierigheid van mijn kinderen er zijn naar ‘wat iemand heeft’, tenminste dat vind ik. Maar ik heb al deze mensen leren kennen als zo veel meer dan dwarslaesiepatiënt of verstandelijk beperkt. En dan zien mijn knullen gelukkig ook de overeenkomsten tussen zichzelf en de mensen op de foto. Want ‘ik kan dus ook knetterhard rennen mam, net als hij’ en ‘ik houd ook onwijs van knuffelen met jou!’. En dan als klap op de vuurpijl spotten ze ook nog eens de tweeling in onze campagne!

Jade Vening, Manager communicatie HandicapNL.