Hoe toegankelijk is jouw website eigenlijk voor mensen met een handicap?

Geef je op voor Web Accessibility Live en maak je site toegankelijker.

Hoe deed ik dát zonder internet? Vroeger dacht ik dat nog wel eens. Inmiddels is zelfs dat niet meer aan de orde. Het internet ís er en lijkt er ook altijd geweest. Toch is er een grote groep mensen die nog dagelijks ervaart hoe het leven zónder internet is. Niet omdat ze faliekant tegen het wereldwijde web zijn. Maar omdat het niet toegankelijk is voor hen.

Deelnemers presentatie over toegankelijkheid van je website
Deelnemers presentatie over toegankelijkheid van je website

Steeds meer awareness voor toegankelijkheid

Voor mensen met een handicap is het nog helemaal niet zo eenvoudig om even snel een shirtje online te bestellen, een blog te lezen, informatie over een bedrijf te vinden, even social media te scannen. Want de online toegankelijkheid is zo mogelijk nog belabberder dan offline. En er is geen kwade opzet in het spel.

Geen kwade opzet in het spel

Websitebouwers bouwen niet expres ontoegankelijke sites, er werd door opdrachtgevers gewoonweg te weinig om gevraagd. Gelukkig komt daar verandering in. Steeds meer organisaties, bedrijven en instellingen zien in dat online toegankelijkheid voor íedereen voordelen heeft. Als eerste – hoera! – kunnen zo’n 2,4 miljoen mensen met handicap nu ook gebruik maken van je site. En ten tweede – yes! – ben je beter vindbaar in zoekmachines. Ik noem dat een win/win.

Drie belangrijke lessen bij het bouwen van onze website:

Drie belangrijke lessen die ik in de afgelopen maanden weer bevestigd heb gezien tijdens het bouwen van onze site:

1) Denk bij het ontwerp meteen na over de toegankelijkheid

2) Wat voor de ene groep de toegankelijkheid vergroot kan voor de andere groep juist het gebruiksgemak verlagen, dus maak ook slimme keuzes

3) Je site toegankelijk maken en houden is een continu proces, bij iedere nieuwe pagina moet je hier weer scherp op zijn.

Het is haast onmogelijk om je website of online portaal zo aan te passen dat iedereen met een handicap er gebruik van kan maken. Daarvoor zijn er gewoonweg teveel verschillende handicaps, die elk op hun eigen manier één of meerdere aanpassingen van online platforms vragen. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Denk aan de voorleesfunctie op iedere pagina, de mogelijkheid om lettergrootte aan te passen en voldoende contrast. De belangrijkste les is toch wel: Denk in een vroeg stadium na over toegankelijkheid.

Kom naar Web Accessibility Live!

Nu hoor ik je denken: that’s it? Voorlezen, lettergrootte, contrast. Nee, natuurlijk niet. Er komt zo ontzettend veel bij kijken. En daarom nog de gouden tip: schakel als het even kan de hulp van een expert in en laat je inspireren. Dat kan bijvoorbeeld dinsdag 25 september in de Westergasfabriek in Amsterdam tijdens Web Accessibility Live. Web Accessibility Live is een event waarbij ‘best practice sharing’ en de toepasbaarheid van web toegankelijkheid centraal staat. De totale opbrengst van de kaartverkoop zal volledig ten goede komen aan HandicapNL, wat natuurlijk een extra motivatie is om jouw organisatie voor dit event aan te melden. Aanmelden kan via de website van Site Improve.