“Het voelt zo goed dat ik bijna zou vergeten dat ik een handicap heb”

Leven met een handicap is niet altijd even makkelijk. Dat weet iedereen inmiddels wel, maar zelf begin ik het ook te ontdekken. In mijn geval schopt mijn NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) mijn energiehuishouding behoorlijk overhoop en dat heeft invloed op letterlijk alles wat ik doe in mijn dagelijks leven.

Goede balans zoeken

Werken, sporten en zelfs slapen dien ik allemaal secuur aan te pakken, om er maar voor te zorgen dat ik de volgende dag een beetje normaal functioneer. Ieder persoon met NAH ervaart zijn of haar letsel en de gevolgen daarvan natuurlijk weer anders, maar alle lotgenoten die ik spreek hebben het over moe- en lusteloosheid. Te pas en on te pas vloeit al je energie uit je lichaam en schopt het je dag overhoop. Wat te doen? De vermoeidheid is nauwelijks onder controle te krijgen en beïnvloed ook nog eens flink je humeur. Er zijn dagen dat je niks liever wil dan je bed in te kruipen en ook al lijkt dit een heel aantrekkelijk idee; het brengt je meestal geen stap verder. Nee, inmiddels weet ik precies wat ik moet doen!

Gouden tip

Tijdens één van de avonden waarop ik mijn lotgenoten ontmoet, sprak ik met een vriend over het oppakken van het normale leven met hersenletsel. Beiden willen we dolgraag weer volwaardig meedraaien in de maatschappij, maar ons NAH zit behoorlijk in de weg. Echter tipte hij mij om flink te gaan sporten, het liefst elke dag. Nu weet ik natuurlijk wel dat sporten goed voor je is, maar om nou elke dag te gaan sporten vind ik wel erg overdreven.

Met zijn tip in mijn achterhoofd ging ik de dagen erna naar mijn werk en plofte ik na een drukke dag vaak uitgeblust op de bank neer. Op dat soort momenten heb ik nergens zin meer in en wil ik het liefst op de bank blijven hangen. Toch hoorde ik een klein stemmetje in mijn hoofd mij vertellen dat ik juist nu naar de sportschool moest gaan. Juist nu wanneer ik er totaal geen zin in had. Wat had ik immers op dit moment te verliezen? Het verleden leerde mij namelijk dat ik na elke gang naar de sportschool fitter terug kwam. En mocht het dit keer niet zo uitpakken, dan kon ik altijd nog naar huis gaan toch? Dan had ik het in ieder geval geprobeerd. Snel pakte ik mijn weken geleden ingepakte tas en fietste ik naar de sportschool.

Bijna vergeten dat…

Nee, ik draaide die middag niet de meest baanbrekende sessie, maar vanaf het moment dat ik na het sporten buiten stond voelde ik me weer een jonge god. Ik zat vol energie en kon de hele wereld aan. Dat gevoel heb ik eigenlijk de hele week weten vol te houden, door om de dag even wat sportiefs te ondernemen. Inmiddels zit het sporten zo ingebakken in mijn week dat ik het voor elkaar krijg om drie a vier keer per week te sporten of iets anders actiefs te ondernemen en de resultaten mogen er zijn. Ik voel me fitter, slaap stukken beter en zit gewoon veel lekkerder in mijn vel. Het voelt zelfs zo goed dat ik af en toe bijna vergeet dat ik een handicap heb. Bijna…

Geschreven door: Anoniem

 

 

Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Karlien – Levenslang
Karlien – Levenslang