“Het lijkt wel alsof we het lot van mensen met een handicap niet belangrijk genoeg vinden”

Van huis uit ben ik milieukundige, maar ik houd me al 15 jaar vooral bezig met communicatie, werving en campagnes. Hiervoor heb ik o.a.  bij Natuur & Milieu  en Natuurmonumenten gewerkt.  Je zou kunnen zeggen dat al deze banen wel een bepaald activisme met zich meebrengen. Dat zit gewoon in me. Ik zie dingen die niet goed gaan en dan wil ik dat veranderen. Verandering komt niet alleen vanuit de politiek.

Jeroen met zijn zoon Teun die een verstandelijke beperking heeft
Jeroen met zijn zoon Teun die een verstandelijke beperking heeft

Bijdragen aan maatschappelijke verandering

Natuurlijk kan de overheid bepaalde regels opleggen, maar dit soort maatregelen ontstaan alleen als er druk is vanuit de maatschappij. Kijk maar eens naar de Verenigde Staten. Daar is het openbare leven veel beter ingericht naar de behoeftes van mensen met een handicap, mede door toedoen van oorlogsveteranen. Goede doelen kunnen heel veel bijdragen aan maatschappelijke verandering en zo zie ik de rol van HandicapNL ook.

Achtergestelde positie voor mensen met handicap

Dat ik zelf zo betrokken ben bij de doelgroep van HandicapNL komt door mijn kinderen. Elf jaar geleden is mijn jongste zoon geboren met een lichamelijke handicap en rond die tijd kwam ook bij mijn oudste zoon aan het licht dat hij een autisme spectrum stoornis heeft. Daardoor werd ik min of meer gedwongen mij bezig te houden met het leven met een handicap en de zorg die daarbij komt kijken.

Zodra je je verdiept in het dagelijks leven van mensen met een handicap, dan zie je dat ondanks dat er in Nederland veel goed geregeld is, maar dat de positie van mensen met een handicap achtergesteld is. Het lijkt wel alsof we het allemaal niet zo belangrijk vinden. Je ziet ook nauwelijks mensen met een beperking in het straatbeeld, terwijl toch 1 op de 8 mensen tot deze groep behoort. Voor mij is het een teken dat mensen met een handicap niet volwaardig aan het leven deelnemen.

Werk aan de winkel

En zo is er op elk vlak wel werk aan de winkel. Als natuurliefhebber vind ik het heerlijk om juist daar te ontspannen. Helaas moet ik met mijn gezin behoorlijk moeite doen om van de natuur te genieten, want zoveel plekken zijn er niet die ook voor rolstoelen goed toegankelijk zijn. Zo blijft er altijd wel wat te verbeteren aan deze wereld en dat is misschien ook wel hetgeen wat dit werk zo leuk en uitdagend maakt.

Jeroen van de Koppel, Manager Fondsenwerving HandicapNL