Het beste van Kees – Ingestort na bezoek aan kapper

Kees Momma (55) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Documentairemaakster Monique Nolte is op dit moment bezig met de vervolgdocu ‘Kees vliegt uit’. Kees schrijft Monique regelmatig brieven over hoe het met hem gaat.

Kees Momma in lichte paniek

 

21 oktober

Beste Monique,

Vanochtend ben ik naar de kapper gegaan. Het haar moest na bijna drie maanden flink worden bijgeknipt. Hier in mijn woonplaats bevindt zich een hele goede zaak, die echt op niveau knipt. De kapsters zijn er bijzonder aardig en klantvriendelijk. Kwaliteit en sfeer gaan voorop. Ik heb meestal goede ervaringen na een bezoek aan deze ‘coiffeur’.

Helaas verliep het vandaag anders. Het is zelfs uit de hand gelopen. Het begon toen mijn trouwe kapster tijdens de knipbeurt over het weer begon: “Het is buiten niet erg warm en het regent nog hè?”

Hemelwater

“Ja,” antwoordde ik. “Het is heerlijk fris en het regent flink. Tijdens mijn wandeling hier naartoe had ik dan ook alsmaar de paraplu op. Regen is goed voor de natuur, want die snakt weer naar hemelwater.”

“Maar vanmiddag,” vervolgde de kapster, “zou de temperatuur weleens naar twintig graden kunnen gaan.”

“Wáát?”, riep ik verschrikt uit: “twintig graden?”

“Ja”, antwoordde zij rustig.

“Dat zou ik vreselijk vinden, want zulke temperaturen ben ik niet meer gewend na al die fijne koele dagen! Ik heb me er niet meer op ingesteld!”

“Toch is het zo”, zei ze resoluut.

Totale paniek overmande me. Ik voelde me radeloos. Van streek zelfs!

Hoewel ik zo wel weg wilde rennen uit de winkel om naar huis te gaan, kon dat niet, want ik zat met kappersmantel en al in de stoel en de schaar knipte gestaag voort. Ik had zelfs de heerlijke koffie, die voor mij was ingeschonken, van pure schrik nog niet eens aangeraakt!

De gedachte dat het plots zo warm zou worden, kwelde me. Ook de rest van de ochtend toen ik allang thuis was. Hoewel ik gisteren aan een nieuwe tekenopdracht was begonnen, kon ik me er niet meer toe zetten.

Beter gezegd, ik stortte in.

Twintig graden in de laatste decade van oktober! Dat is belachelijk! Zulke temperaturen horen niet bij ‘medio-herfst’. Goed, begin -oktober kan ik het me nog voorstellen. Zulke hoge waarden zijn weleens eerder voorgekomen, maar naar het einde van deze maand toe, heb ik dit eigenlijk niet meer meegemaakt.

Ik heb terstond mijn broer gebeld om mijn hart te luchten en bezorgdheid te uiten. Gelukkig kon hij mij geruststellen door de mededeling dat het slechts om een kortstondige piek ging, die snel weer zou verdwijnen, en dat de temperaturen daarna weer normaal zouden worden.

Erger me te pletter

Ik erger me te pletter als mensen onder elkaar of tegen mij uit zichzelf over het weer beginnen te praten en dan opgetogen mededelen dat er warmte op komst is. Dat heb ik dit jaar en ook in eerdere jaren vaker meegemaakt, vooral in openbare ruimten.

Het doet zich meestal voor wanneer ik lang in een winkel moet zijn of op mijn beurt moet wachten, in dit geval de kapsalon. Mijn ochtend kan op die manier op slag vergald worden. Zelfs een hele dag kan naar de mallemoer worden geholpen. Zoutloos geleuter waar ik allesbehalve op zit te wachten.

Een onverwachte verstoring van iets dat vertrouwd is, is voor iemand met autisme verschrikkelijk.

Hartelijke groeten, Kees

Crowdfunding docu ‘Kees vliegt uit’

Regisseur Monique Nolte maakte in 2014 de prijswinnende documentaire ‘Het beste voor Kees’. Kees Momma werd dankzij de documentaire een bekendheid in Nederland. Voor het vervolg, ‘Kees vliegt uit’, startten Doclines en HandicapNL een crowdfunding. En jij kan meehelpen deze documentaire mogelijk te maken! Doneer en word medeproducent:

Doneer hier voor Kees vliegt uit

Marjon – Dag dokter, met mij
Marjon – Dag dokter, met mij
Jacomien – Veilige plek
Jacomien – Veilige plek