HandicapNL Triathlon: ‘Sporten omdat er zoveel wél kan’

Het is bijna weer zover! Op 24 augustus gaat voor de tweede maal de HandicapNL Triathlon van start. Een dag waar sporters met en zonder handicap een topprestatie leveren.

Sporten is gezond, die slogan kennen we allemaal. Maar wat sporten ook doet is verbinden. En dat laat deze triathlon zien. Want ook al kan je als deelnemer niet alle onderdelen volbrengen, je hebt je de mogelijkheid je aan te melden als team voor de estafette-triathlon. Zo haal je het beste uit jezelf en je team en kan iedereen meedoen.

Djoke van Marum tijdens de HandicapNL triathlon 2018
Al voordat Djoke van Marum (59) in een rolstoel terechtkwam als gevolg van het complex regionaal pijnsyndroom (CPRS), was ze een fanatiek sporter.”Maar minder gedreven dan nu”, geeft ze toe. “Ik haal nu uit mijn sport zoveel voldoening om wat er wel kan.”

Rehab Academy

En dat we saam[en] meedoen mogelijk maken blijkt uit het het goede doel waar we dit jaar de opbrengst aan doneren. De Rehab Academy. Zij leiden je niet alleen door het hele revalidatietraject maar gaan ook mee op zoek naar een manier waarop jij je leven weer op kunt pakken en echt mee kunt doen in de maatschappij als je de Rehab Academy verlaat.

Wist je trouwens dat er vorig jaar 25 teams aan de start stonden die gezamenlijk 9000 euro ophaalden voor rolstoeltrainingen en dat oud-wereldkampioen triathlon Rob Barel nu toernooi directeur is?

Djoke maakte jarenlang deel uit van het Nederlands Dames Zitvolleybalteam. Ze wonnen Europese en wereldtitels en medailles op de Paralympische Spelen. ‘Toen ik zitvolleybal ontdekte, kon ik eindelijk de knop omzetten dat ik echt niet meer beter zou worden. Net als in het reguliere volleybal, kon ik er mijn ei kwijt.’

Triathlon-virus

In 2018, tijdens de WK in Nederland, speelde ze haar 333e en tevens laatste interland. ‘Ik was al aangestoken door het triathlon-virus en richt me nu daarop. Het is een mooie uitdaging om drie sporten te combineren. Dat het lukt om beter te worden ondanks mijn beperkingen, is mijn kick. Steeds zoeken naar de mogelijkheden, kijken wat er wél kan, is zo mooi.’ Daarom doet Djoke op 24 augustus tijdens de HandicapNL-triathlon van Veenendaal, mee aan de kwart triathlon, twee keer zo ver als vorig jaar.

Samen sporten

Ze kiest deze wedstrijd omdat ze samen kan sporten met valide triatleten. ‘Het loopparcours is ook geschikt voor wheelers, heel fijn! We komen elkaar tegen en ik laat zien dat je met een beperking prima kunt sporten. Dat HandicapNL er als goed doel aan verbonden is, geeft de extra aandacht die het aangepaste sporten nodig heeft. En daarbij doet Rehab Academy natuurlijk prachtig werk.’

Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten