Gras is altijd groen(er) bij de buren

Gras is groen. Of geel. In de afgelopen weken kwam je bijna nergens meer een groen gazonnetje tegen. Het was gewoon te droog. Daar kon een gietertje water niets aan doen – zelfs een flinke sproeibeurt hielp niet. Maar misschien brengt het water dat nu met bakken uit de lucht valt hier verandering in. Het heeft wel wat – binnen aan de eettafel deze blog schrijven, met een glas rode wijn, terwijl het buiten stormt. Lekker knus.

Zinloos om stil te staan bij wat je niet kunt

Ik moest deze week een paar keer denken aan het spreekwoord: ‘het gras is altijd groener bij de buren’. Je gebruikt het vaak om aan te geven dat bij een ander alles beter lijkt. Lijkt, want zeker weten doe je dat natuurlijk niet. Je weet namelijk niet altijd waar je buurvrouw, buurman of dat vrolijke gezin van een paar straten verderop mee worstelt – dat zie je niet, dat maak je niet mee. Daarom is het ook zo zinloos om stil te staan bij alles wat je niet hebt of niet kunt.

“Had ik zonder handicap hetzelfde gedaan of gekozen?”

Was mijn leven anders geweest?

En toch doe je het. Of laat ik duidelijker zijn: toch doe ik het. Was mijn leven anders geweest als ik geen handicap had gehad? Deze vraag kan ik niet beantwoorden. Tenminste, niet volledig. Ja, ik durf te beweren mijn handicap een belangrijke rol speelt in de keuzes die ik maak. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat ik andere keuzes had gemaakt als ik geen handicap had gehad. Het is appels met peren vergelijken, ik weet het.

Simpele dingen die elke dag terugkomen

Maar toch schiet het bijna altijd door mijn hoofd: had ik zonder handicap hetzelfde gedaan of gekozen? Bij het maken van grote keuzes – zoals de keuze voor een bepaalde studie of baan. Of bij het kiezen voor een appartement of rijtjeshuis – met grasveld in de achtertuin. Wat heeft het voor zin? Daar kan ik heel kort over zijn: het heeft geen zin – absoluut niet. En toch gebeurt het. Bij die grote keuzes – en ook bij de simpele kleine dingen die elke dag terugkomen.

Geel gras wordt weer groen

Want hoe fijn zou het bijvoorbeeld zijn om gewoon in zee te duiken om af te koelen? Of de auto te pakken als je zin hebt om bij te praten met een vriendin die je lang niet hebt gezien? Of je dochters op te tillen en te knuffelen als ze thuiskomen van een dagje school of crèche? Het zou onbeschrijflijk zijn – zonder twijfel.

En daarom mag het gras bij de buren af en toe best groen(er) lijken. Dat lijkt mij heel gezond. Maar vergeet niet: ook geel gras wordt weer groen. Kijk maar naar buiten!

Tot over 2 weken!