Gemeente Stein is Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Elk jaar organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verkiezingen voor de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Dit jaar is de gemeente Stein (Limburg) door een vakjury gekroond als winnaar.

Wat doet de gemeente Stein dan allemaal aan toegankelijkheid? Volgens het juryrapport springt de gemeente erbovenuit vanwege hun Sociale Inclusie Agenda. Op die agenda staat onder meer het Inclusief Onderwijs project, waarbij wordt gewerkt aan de fysieke toegankelijkheid van scholen, en ook aandacht uitgaat naar sociale en informatieve toegankelijkheid. Dit uit zich in prikkelarme lokalen voor mensen met een verstandelijke beperking en het innovatieve onderwijsproject van Stichting (On)Beperkt 4 life, waarin kinderen zien en ervaren hoe het is om met een beperking te leven.

Een ander voorbeeld van een innovatie in Stein is de aanpak van deelbaar vervoer. Dit alles doet de gemeente niet alleen, maar in nauwe samenwerking met organisaties, werkgevers en ervaringsdeskundigen binnen de gemeente. Presentatrice Eva ging tijdens de verkiezingen even op bezoek en kreeg een rondje langs de velden. Je ziet het in onderstaande video:

In de video is te zien, dat juist kleine praktische zaken ook goed geregeld zijn in de Gemeente Stein. Zo ervaart Eva dat in het gehele Gemeentehuis publieke toiletten en balies zijn verlaagd en dat er ook in het gemeentelijke zwembad voor iedereen mogelijkheden zijn gecreëerd om een duik te nemen.

Hoe werken de verkiezingen?

Alle gemeentes in Nederland doen automatisch mee. En iedereen in Nederland kon meebepalen welke gemeente deze prijs verdient door online beoordelingen te geven. Uit al die beoordeling is gebleken dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek dit jaar als best zijn beoordeeld door het publiek.

De vakjury, bestaande uit Leonard Geluk (algemeen directeur VNG), Rick Brink (directeur Belangenbehartiging bij stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent), heeft deze vijf gemeenten beoordeeld en koos uiteindelijk Stein als winnaar.

Waarom deze verkiezing?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, om zo aandacht te vestigen op het belang van toegankelijkheid. Door de verkiezing leren gemeenten van elkaar én van mensen met een beperking hoe ze de toegankelijkheid van de samenleving kunnen vergroten. Dat dit nodig is, blijkt onder meer uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk.

Mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na de ratificatie van het VN-verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Dit komt door fysieke obstakels en door onbewuste uitsluiting.

1x per maand de beste verhalen in je mailbox!

Wil je niets missen van de blogs, tips en campagnes van HandicapNL? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de best gelezen artikelen in je mailbox. Zo mis je nooit meer die leuke uitjes, rake columns of herkenbare verhalen.

Schrijf je in voor de Update!

“Het eerste wat ik na de operatie dacht is ’ik wil weer leren rennen’.”
“Het eerste wat ik na de operatie dacht is ’ik wil weer leren rennen’.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”