“Feestjes en verjaardagen zijn het moeilijkst”

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak last van eenzaamheid. In bijvoorbeeld Amsterdam voelt ongeveer de helft van deze groep zich chronisch eenzaam. Hoe komt dat? Uit een bijeenkomst met experts, georganiseerd door de Gemeente Amsterdam, kwamen verschillende oorzaken naar voren.

Getekende illustratie met een stappenplan over sociale contacten
Getekende illustratie met een stappenplan over sociale contacten

Geen contact durven maken

Zo hebben mensen met een IQ onder 85 over het algemeen genomen minder goede sociale vaardigheden. Hun eigen angst om iets verkeerds te zeggen of te doen, versterkt dat nog eens omdat ze daardoor soms geen contact durven te maken. Ook hebben ze last van vooroordelen en is de houding vanuit de samenleving nogal eens negatief. Alles moet snel en wie niet mee kan komen, wordt als last ervaren.

 

Laatst zei een kennis: “Ik vond Rinske altijd zo’n leuke vrouw.” Dat deed pijn. 

‘Ik mis de vanzelfsprekendheid’

Maarten (74) zorgt voor zijn vrouw Rinske (72) sinds zij na een val van de trap een dwarslaesie opliep. Ze zit in een rolstoel en is geheel afhankelijk van zorg. ‘Ik help haar met eten en drinken, maar er is ook veel professionele hulp in huis. Ze mogen van geluk spreken dat ze nog leeft, beseft Maarten, maar het is een dubbel gevoel. ‘Ik mis de vanzelfsprekendheid van ons leven vroeger. Rinske is een verzorgend type. Ik zie nu pas hoe ze mij altijd heeft verwend met eten koken, mijn troep opruimen of kleren voor me kopen. Dat moet ik nu allemaal alleen doen.

Wie niet mee kan komen, wordt als last ervaren

Feestjes en verjaardagen zijn het moeilijkst. Daar ga ik alleen naartoe, het is al snel te druk voor haar. Laatst zei een kennis: “Ik vond Rinske altijd zo’n leuke vrouw.” Dat deed pijn. “Ze leeft nog hoor,” antwoordde ik. Alles moet snel, snel en wie niet mee kan komen, wordt als last ervaren. Gelukkig zijn er ook veel mooie momenten, zoals samen bij de open haard zitten of buiten een kopje koffie in de zon als de ochtendhulp weg is. Daar genieten we anders dan vroeger. Op een dieper niveau, lijkt wel.’

Dit is een artikel uit ons magazine saam[en].

Nieuwsgierig geworden? Bestel eenmalig een gratis proefnummer.