Gonnie en Saskia zijn elkaars Buddies

Twee jaar geleden leerden Gonnie en Saskia elkaar kennen via [Buddies]. Een vriendin vertelde Saskia over de stichting die jaarlijks (studenten)vrijwilligers koppelt aan jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Zoals Gonnie, met het syndroom van Down. Saskia wilde graag iets goeds doen, iets maatschappelijks. Nu plannen ze ongeveer eens per maand een dag met elkaar in. Helaas kunnen ze vanwege coronavirus nu geen leuke dingen doen samen. Gonnie mist haar vriendin Saskia en is best verdrietig over alles wat er gebeurt. Gelukkig kunnen ze wel bellen en skypen.

Buddy koppel speelt spelletje
Saskia lakt de nagels van haar buddy Gonnie.

 

Saskia (28) kwam via een vriendin van haar moeder met [Buddies] in aanraking. ‘Het sprak me meteen aan.’ Ze werd gekoppeld aan Gonnie (40) en het klikte gelijk. Gonnie wist precies wat ze graag met haar kersverse Buddy wilde doen: echte vrouwendingen, zoals shoppen, tutten, kletsen en nagels lakken. Dus dat doen ze.

Allerliefste

Gonnie: ‘Saskia is gewoon de allerliefste. Het is altijd leuk samen. Soms is Saskia’s vriend of mijn broer er ook bij en dan doen we iets anders, zoals bowlen. We gaan ook lekker lunchen of pannenkoeken bakken. We zien elkaar ongeveer eens per maand. Soms vaker, soms minder vaak. Maar dat maakt niks uit, want we bellen ook vaak met elkaar.’

Onze band heeft voor ons allebei evenveel waarde. Ik geniet net zo erg als Gonnie!

Saskia: ‘Ik sloot het idee meteen in mijn hart. Het is zo belangrijk dat mensen als Gonnie de kans krijgen deel uit te maken van de samenleving. Ze geniet ervan om er even echt uit te zijn, het maakt haar wereld groter.

Elkaars Buddy

Saskia ziet Gonnie allang niet meer als vrijwilligersproject. “Er is een soort vriendschap ontstaan”, zegt ze. Een glunderende Gonnie: “Toen ik Saskia voor het eerst zag, wist ik: dit wordt mijn vriendin.” Wat als Saskia het in de toekomst te druk krijgt om met Gonnie af te spreken? Saskia: “Dat gaat nooit gebeuren. Ik maak gewoon tijd. Ook als ik straks ga werken. Nu zijn er ook wel momenten waarop ik niet kan langskomen. Dat snapt Gonnie; dan maken we een nieuwe afspraak.”Intussen is het jaarlijkse paasontbijt met Gonnie bij mij en mijn vriend echt traditie geworden.

Ik vind het gek als mensen tegen me zeggen: “Wat goed dat je dit doet.” Het is helemaal niet goed van mij, we zijn juist elkáárs Buddy. ’

Tante Gonnie

Binnenkort zijn ze overigens niet meer alleen [Buddies]. Een paar maanden geleden kreeg Gonnie van Saskia een kaartje met: “Gefeliciteerd, je wordt tante!”. Inmiddels heeft Gonnie heel wat mutsjes en sjaaltjes gebreid en gehaakt, in alle kleuren van de regenboog.

‘Belde er maar eens iemand om samen iets leuks te gaan doen…’

Veel van de 22.000 jongeren met een licht verstandelijke beperking in ons land wordt nooit gevraagd om iets leuks te gaan doen. Ze zitten thuis, soms dagen- en wekenlang achtereen. Een goede vriend of vriendin hebben ze niet. Wist je dat 7 van de 10 jongeren met een licht verstandelijke beperking zich eenzaam voelt?

Word ook Peer-Buddy!

Voor veel mensen met een licht verstandelijke beperking gaat het maken van vriendschappen niet vanzelf. Terwijl een leuk sociaal leven één van de basisvoorwaarden is voor geluk. Wil jij je inzetten tegen eenzaamheid?

Word Peer-Buddy!

 

Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’