Een levend lab om zelfmanagement te bevorderen

Neuropsycholoog Janice Sandjojo heeft onderzoek gedaan naar de zelfstandigheid van mensen met een beperking. Hieruit blijkt dat zij meer behoefte hebben om dingen zelf te kunnen doen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van hun familieleden of begeleiders. Om dit idee te stimuleren richtte ze een ‘levend lab’ in: de Academie voor Zelfstandigheid.

Mensen met een verstandelijke beperking worden helaas vaak belemmerd om zelfstandiger te worden. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat hun begeleiders niet genoeg tijd voor ze hebben, of dat familieleden vaak het heft in handen nemen. Volgens Janice Sandjojo draagt een training op maat bij aan het zelfmanagement in het dagelijks leven voor deze mensen.  Dat is dan ook waar ze bij de Academie voor Zelfstandigheid mee aan de slag zijn gegaan.

Aan de slag met een doel

Om te starten binnen de academie moesten cliënten zelf een trainingsvraag bedenken. Deze vraag moet vanuit henzelf komen, zodat er intrinsieke motivatie aanwezig is. De trainingsvraag is eigenlijk een leerdoel, zoals de was doen of leren koken. Deelnemers van de training zijn vervolgens 1,5 jaar gevolgd om erachter te komen of zij ook daadwerkelijk stappen maakten. Trainer Marco van der Plas ziet dat zij inderdaad meer dingen ondernemen en vaker in actie komen, doordat ze lekkerder in hun vel zitten. Binnen drie maanden laten de cliënten al zien dat ze minder ondersteuning nodig hebben.

Meer aandacht

Sandjojo wil met dit onderzoek aantonen dat zowel in de wetenschap, de zorg als in de politiek aandacht nodig is voor het bevorderen van zelfmanagement bij mensen met een verstandelijke beperking. Het onderzoek heeft directe waarde voor deelnemers, omdat zij nieuwe skills kunnen leren en zo hun zelfstandigheid bevorderen. De neuropsycholoog hoopt met haar onderzoek andere zorginstellingen te inspireren.

Een waardevol dagelijks leven

Wij willen een wereld waarin mensen met een handicap een waardevol dagelijks leven leiden, zoals iedereen dat van het leven mag verwachten. Jij toch ook? Teken hieronder ons manifest voor een normaal, waardevol dagelijks leven voor iedereen. Want vele stemmen maken samen een sterk geluid.

Ja, ik teken het manifest voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
“Het eerste wat ik na de operatie dacht is ’ik wil weer leren rennen’.”
“Het eerste wat ik na de operatie dacht is ’ik wil weer leren rennen’.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”