Een handicap en een kinderwens: “Ik zie geen moeilijkheden, maar mogelijkheden”

De weg die iemand met een handicap moet afleggen om een kinderwens in vervulling te brengen is er een met vele obstakels. Welke hulp moet ik inschakelen? Welke aanpassingen aan het meubilair zijn nodig? En dan zijn er nog de vooroordelen en twijfels van de omgeving die ongevraagd op je worden afgevuurd: ‘Kinderen krijgen, is dat wel zo verstandig?’ Een drieluik over ouderschap met een handicap. In deel 2: Arjan Wezel.

Arjan en Meredith

Fertiliteitstraject

Arjan en zijn vrouw Meredith hopen dat het ouderschap hen ooit is gegund. Arjan heeft spinocerebellaire ataxie, een genetische afwijking die zich uit in moeite met lopen, praten en evenwicht. Het stel is negen jaar geleden begonnen met een zeer intensief fertiliteitstraject. Arjan: “Ik wil mijn aandoening niet doorgeven aan mijn kind. Daarom maken we gebruik van een donor.”

Het is enorm zwaar en verdrietig

Verdriet

Alle denkbare behandelingen hebben ze inmiddels gehad: IUI, IVF, PGD. Drie keer raakte Meredith zwanger. Maar helaas volgde op al die positieve testen een miskraam. “Het is enorm zwaar en verdrietig. Op het ene moment brengt het ons dichter bij elkaar. Het volgende moment zorgt het weer voor afstand.”

Twijfels

De vurige wens om kinderen te krijgen deelden Arjan en Meredith vanaf het begin van hun relatie. Toch waren er bij Arjan ook twijfels. Was het met zijn aandoening wel verstandig om voor het vaderschap te kiezen? “Soms had ik wel eens het gevoel ‘misschien is het beter als ze zonder mij verder gaat’. Hier hebben we het vaak over gehad. Maar mijn vrouw is er stellig over: ‘Nee, we gaan samen verder.’”

Misschien is het beter als ze zonder mij verder gaat

Ongevraagd advies

Toen ze de knoop eenmaal hadden doorgehakt, kregen ze regelmatig te maken met vooroordelen en ongevraagd advies. Meredith beschrijft in een blog hoe haar huisarts en maatschappelijk werkster ongevraagd hun twijfels uitten over hun kinderwens. “Ik zat eens voor mijn schouder bij de huisarts. Toen ze ineens out of the blue de opmerking maakte: ‘Is het wel verstandig als jullie aan kinderen beginnen, hoe zou het voor het kind zijn, dit gun je een kind toch niet?’ Ik probeerde mezelf in te houden, maar ik werd zo boos!”

Donorschap

Arjan kreeg zelf vooral vragen over het donorschap. Kun je wel een hechte band opbouwen met een kind dat biologisch niet van jou is? Arjan is ervan overtuigd van wel. “Nog veel belangrijker dan de genen zijn de normen en waarden die je als ouders meegeeft.”

Nog veel belangrijker zijn de normen en waarden die je meegeeft

Mogelijkheden

Het is misschien niet het traditionele vaderbeeld, maar een goede vader zit in veel meer dan dat. “Nee, ik kan straks niet voetballen met mijn kind. Ik heb echter genoeg mensen om me heen die dat wel kunnen. Anderzijds zal ik er wel altijd voor mijn kind kunnen zijn, omdat ik niet werk en altijd thuis ben. Ik zie geen moeilijkheden, maar mogelijkheden.”

Een waardevol dagelijks leven voor iedereen

HandicapNL vindt dat iedere Nederlander met een handicap een normaal, waardevol leven moet kunnen leiden. Daarom strijden we voor een inclusieve maatschappij door middel van beeldvormingscampagnes en het toegankelijker maken van Nederland. Help ons door te dringen tot overheid en instanties! Teken hieronder ons manifest voor een normaal leven en laat je stem horen.

Ja, ik teken het manifest voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Handicap & kinderwens: “Ik wil bewijzen dat het prima kan, een ‘rollende’ mama zijn”
Handicap & kinderwens: “Ik wil bewijzen dat het prima kan, een ‘rollende’ mama zijn”
‘Durf los te laten’ en nog 5 tips als je kind een fysieke beperking heeft
‘Durf los te laten’ en nog 5 tips als je kind een fysieke beperking heeft