“Een dansvloer met muziek betekent één ding voor Iris en dat is: feest”

Iris is altijd in voor een feestje. Dus wanneer de mogelijkheid zich voordoet om op stap te gaan, dan vraag ik haar geregeld mee. Vervolgens staat ze in de kamer te stuiteren van blijdschap (neem dit letterlijk). Wel nadat ze mij drie keer gevraagd heeft of mama het ook een goed idee vond, wat vaak een formaliteit is.

Bas en Iris social

Vroeger was het voor mij als broer nog wel eens spannend om haar mee te nemen qua verantwoordelijkheid, reacties van anderen en hoe lang ze het leuk bleef vinden. Maar daar ben ik na verloop van tijd steeds meer aan gewend geraakt. Met de verantwoordelijkheid heb ik leren omgaan en daarin geef ik haar steeds meer ruimte. En de medefeestgangers reageren 99 van de 100 keer super enthousiast.

Bas, kunnen we alsjeblieft naar huis?

Dikke vrienden

Gelukkig heb ik een vriendengroep die haar van jongs af aan kent. Ze zijn allemaal dikke vrienden met haar en houden ook een oogje in het zeil. Iris vindt het altijd geweldig, althans zolang ze energie heeft. Een van de leukste momenten is de entree. Iris ziet er jonger uit dan de gemiddelde meid van 18+, dus kijkt de uitsmijter twee keer op haar ID. Dan geeft hij ’m meestal terug met een glimlach en wenst ons een fijne avond toe.

Geen biertje of wijntje

Als we binnenkomen, komt het wel eens voor dat het nogal rustig is op de dansvloer. Veel jongens en meiden wachten dan liever nog even af aan de bar, om niet vreemd te worden aangekeken. Voor Iris is dit geen enkel probleem. Een vrolijk verlichte dansvloer met muziek betekent één ding voor haar en dat is: feest! En dat werkt weer aanstekelijk voor anderen. Wanneer er een rondje gegeven wordt, maakt ze wel even duidelijk dat ze geen biertje of wijntje wil, want alcohol is niet goed voor haar. En gelijk heeft ze, want voor een swingende avond heb je helemaal geen alcohol nodig.

Lieve instorting

Van hardstyle festivals, Nederlandstalige muziekavonden tot discotheken: overal is ze naar binnen geweest. In één ding is ze heel consequent. De eerste uren gaat ze als een stuiterbal, daarna volgt een lieve instorting en als ze écht moe is, vraagt ze: ‘Bas, kunnen we alsjeblieft naar huis? Dit zie ik zelf dan ook als een mooie gelegenheid om af te taaien. Mijn advies voor iedereen die zelf een broertje, zusje of ander familielid heeft met een beperking? Neem hem of haar lekker mee naar een feestje. En als ze niet willen, mag je altijd Iris bellen om met je mee te gaan.

Bas Tietema (23) is professioneel wielrenner. Hij was vier toen er een tweeling werd geboren in huize Tietema. Twee meisjes. Iris bleek naast het syndroom van Down ook nog eens leukemie te hebben. Dat heeft het leven van Bas zeker beïnvloed.

Teken ons manifest!

In bijna geen enkel land op de wereld zijn zó veel evenementen bij elkaar als in Nederland. Maar hoeveel festivals we ook hebben: voor iemand met een handicap zijn ze bijna allemaal ontoegankelijk. Dan kan en moet anders! Met een manifest willen we aan de gehele festivalsector laten zien dat inclusie een MUST is. En daar hebben we zo veel mogelijk handtekeningen voor nodig!

Ja, ik teken voor Toegankelijke Festivals!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.