Druipende dagen zorgen voor zonnig einde – Kees Momma

Kees Momma (56) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Aan regisseuse Monique schrijft Kees regelmatig brieven over hoe het met hem gaat. De druipende dagen zorgde ervoor dat hij van streek was en uitviel tegen zijn buurvrouw, toch wist Kees het meer dan goed te maken:

Een goedmakertje

Beste Monique,

Vandaag heb ik het met mijn overbuurvrouw goedgemaakt. Afgelopen donderdag ben ik tegen haar nogal uit mijn slof geschoten en kwam nogal bot over.

Ik was ook zo van streek door de sterk veranderde weersomstandigheden. Om het goed te maken besloot ik  haar te verrassen met een zelfgebakken appeltaart.

Berouw

Vandaag kampte ik met een gevoel van berouw, want tegen zo’n aardige vrouw kan ik allesbehalve ruw zijn. Ik wilde haar iets geven om het goed te maken, maar wat? Even later bedacht ik me dat een appeltaart een mooi gebaar zou zijn. Op deze manier hoopte ik onze goede vriendschapsband te herstellen.

In een recordtempo slaagde ik erin een prachtig exemplaar tot stand te brengen

In de middag bakte ik de taart. In een recordtempo slaagde ik erin een prachtig exemplaar tot stand te brengen. Kort na theetijd liep ik naar de overburen toe en verraste hen met het baksel. Mijn overburen voelden zich overrompeld door dit onverwachtse geschenk. Zelfs zo dat mijn overbuurman een foto van mij nam met in beide handen de schaal met appeltaart. Zelden heb ik mensen zo blij meegemaakt! Wat waren mijn overburen opgetogen! Ze vonden het zo prachtig dat ik dit voor hun gebakken had!

Mooier geworden

De overbuurvrouw vond het niet erg dat ik die donderdag zo over de rooie was. Ze begreep het helemaal. Ik legde haar uit hoe moeilijk het is voor iemand met autisme – zoals ik -,  om met plotselinge veranderingen om te gaan en daardoor een overvloed aan prikkels van buitenaf  heeft te  verwerken. De buurvrouw was opeens weer zo aardig en meelevend. De verstoring leek hersteld.

Het lijkt zelfs alsof de vriendschapsband er met deze mensen mooier op is geworden.

En dat moet zo blijven!

Hartelijke groet,

Kees

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Beste Monique,

Vanochtend, omstreeks 10.30 uur, toen ik aan het tekenen was en tegelijk koffie zette, ging mijn mobieltje af. Het was een SMS van mijn overburen.

Ik las: ‘Lieve Kees, wij zitten zojuist van een overheerlijke appeltaart te smullen! Dank je wel! Je overburen.’

Wat was ik blij! Wat fijn dat zij zo hebben genoten van de appeltaart, die ik gisteren speciaal voor hen gebakken had! Al het snelle werk dat ik moest verrichten om hen dezelfde middag een vorstelijk geschenk aan te bieden, bleek niet voor niets te zijn geweest! Nu kan ik er van op aan dat de vriendschappelijke band met de overburen echt goed blijft en de gezelligheid gehandhaafd. Voor deze net voorbije week geldt: eind goed, al goed.

Hartelijke groet,

Kees

Nieuwe film over Kees? Help mee!

Kees Momma

Regisseur Monique Nolte maakte in 2014 de prijswinnende documentaire ‘Het beste voor Kees’. Kees Momma werd dankzij de docu een bekendheid in Nederland. Voor het vervolg, ‘Kees vliegt uit’, startten Doclines en HandicapNL een crowdfunding. En jij kan meehelpen deze documentaire mogelijk te maken! Steun de crowdfunding en ontvang één van Kees z’n hyperrealistische tekeningen:

Kees moet weer op de buis!

Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Karlien – Levenslang
Karlien – Levenslang