‘Door het teamwork ontpopte Iris zich tot een echte horecatopper’

Ik kon me nooit voorstellen dat iemand met een ‘gewone’ baan echt élke dag met plezier naar zijn werk zou gaan. Zelf heb ik natuurlijk een rare baan, die niet aanvoelt als werk. Voor mij is het de hele dag trainen, rusten en weer trainen, omdat ik de beste wielrenner wil zijn. De hele dag achter een bureau zitten of doen wat je baas je opdraagt – ik kon me er niets bij voorstellen. Logisch als je dan een hekel aan je werk hebt, leek me!

Bas en Iris
Bas en Iris

Brownies & Downies

Maar afgelopen jaar heb ik met eigen ogen gezien dat die mensen er toch zeker zijn. Toen mijn zusje Iris klaar was met haar opleiding, kwam er een fantastische mogelijkheid op haar pad: Brownies & Downies begon een vestiging in Zwolle. Dit is een lunchroom waar zowel mensen met het syndroom van Down – vandaar de naam – als andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. En Iris mocht hier aan de slag.

Ik kan enorm genieten van de verhalen die Iris vertelt en van hoe ze kan schitteren in het team.

De eerste weken waren spannend. Mensen verwelkomen, bestellingen opnemen, serveren, afrekenen en werken in de keuken – het was allemaal nieuw voor haar.
Maar wat zo leuk was: alle collega’s hielpen elkaar. Had de een het moeilijk, dan sprong de ander in. Toen ik er een keertje een drankje bestelde, viel me dat meteen op. De samenwerking was prachtig om te zien.

Een echte horecatopper

Door het teamwork ontpopte Iris zich tot een echte horecatopper. Vol zelfvertrouwen stapt ze op klanten af en neemt ze bestellingen op. Net als bij iedereen gaat er heus wel eens wat mis, maar wanneer je je best doet, behulpzaam bent en mensen met een stralende lach te woord staat zoals Iris, dan doe je het altijd goed. En die stralende lach, die hebben de meeste serveersters en obers daar zeker paraat.

Genieten!

Ik kan enorm genieten van de verhalen die Iris vertelt en van hoe ze kan schitteren in het team. Iedere ochtend gaat ze er met heel veel plezier naartoe. En naar háár werk ga ik zelf ook heel regelmatig met veel plezier. Het eerste dat ik hoor als ik bij Brownies & Downies ga lunchen, is: ‘Hee, dat is mijn broer!’ Vervolgens krijg ik van iedereen high five en vragen ze hoe het gaat. Door de relaxte en spontane sfeer voel ik me heel welkom. Daarna gaan ze weer meteen weer hard aan de slag. Met elkaar. En met plezier.

Bas Tietema (24) is professioneel wielrenner. Hij was vier toen er een tweeling werd geboren in huize Tietema. Twee meisjes. Iris bleek naast het syndroom van Down ook nog eens leukemie te hebben. Dat heeft het leven van Bas zeker beïnvloed.

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent